Nordnetbloggen

Mange investorer ser muligheter innen reiseliv – kan bunnen være nådd?

Det er ingen tvil om at reiselivsbransjen har blitt hardt rammet av koronaviruset, noe som også har gjenspeilet seg i selskapenes aksjekurser. Mange av kundene våre tror bunnen er nådd, da de har nettokjøpt flere flyselskaper, hotellkjeder og bilutleiefirmaer gjennom de foregående ukene**

En fellesnevner for reiselivsbransjen er de lave marginene. Når økonomien stopper opp, og folk blir værende hjemme, tar det ikke lang tid før reislivsaktører havner i en krise. Selskapene i denne sektoren har ofte høy gjeld.

Flyselskaper

Etter at de fleste land i verden innførte reiseforbud har andelen flytrafikk gått ned med over 40 % ifølge tjenesten «Flightradar24». Flertallet av flyene som fremdeles er i luften er fly som frakter varer, og tilhører ofte fraktselskaper, og ikke flyselskapene.

I Norden har vi både SAS og Norwegian – to selskaper som begge har vært på randen til konkurs tidligere. I Norge har regjeringen valgt å gi et krise-lån til Norwegian på 2,7 milliarder kr. Sverige og Danmark kommer samlet til å bevilge SAS en lånegaranti på 3 milliarder. Den svenske stat har uttalt at de er forberedt på å bevilge totalt 5 milliarder i lånegaranti til hele den svenske flybransjen. I Finland har de også steppet opp og bevilger 600 millioner euro i lån til Finnair. Finnair er det av de nordiske flyselskapene som har taklet nedturen best. Så langt i år er det kun ned 39 % sammenlignet med SAS som er 44 % og NAS som er 87 %.

Blant de amerikanske flyselskapene så er det nettokjøp i nesten samtlige av de største selskapene: Air Canada, Delta Air Lines og American Airlines.

FlyselskapUtv. i årUtvikling i eiere**Kursmål*Potensial*
SAS 🇳🇴🇸🇪🇩🇰-43 %74 %10 SEK18 %
NAS 🇳🇴-87 %114 %3.71 NOK-36 %
Finnair 🇫🇮-39%88 %€3.56-12 %
Air Canada 🇺🇸-65 %1356 %C$ 32.1576 %
Delta Air Lines 🇺🇸-63 %1158 %$37.2766 %
American Airlines 🇺🇸-66 %771 %$16.2558 %
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

d

Hotell

Hotellbransjen har også merket de kraftige restriksjonene på den daglige driften. Det har ført til at de har måttet omstille seg etter beste evne, og har funnet nye måter å leie ut de ledige rommene på. Blant annet til kontorbruk og utleie til folk uten bolig. Til tross for dette er det mange hoteller som er konkursrammet.

I Norden har det vært mye fokus på Scandic. Det har vært stor intradagsaktivitet i aksjen, og den har toppet listen over de mest omsatte aksjene på Stockholmsbørsen flere uker på rad. Hotellkjeden har varslet permittering av flere tusen ansatte, og har stengt ned 60 hoteller i Norge. I mars i år var aksjen ned nesten 80 %, men har siden bunnen hentet seg en del inn igjen.

I disse dager kjøper våre kunder også en del utenlandske hotellselskaper. To av favorittene er MGM Resorts og Hilton.

HotellkjedeUtv. i årEndring i antall eierer**Kursmål*Potensial*
Scandic Hotels 🇸🇪-63 %216%63 SEK68%
MGM Resorts 🇺🇸-57 %358%$24.676%
Hilton Worldwide 🇺🇸-35 %393%$84.919%
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

e

Bilutleie

Innen bilutleie er de største selskapene på børs Hertz og Avis. Begge disse selskapene opplevde en fallende etterspørsel allerede i forkant av krisen, med aktører som Uber og Lyft som har kapret markedsandeler. I løpet av krisen har utleieselskapene sett seg nødt til å permittere en rekke ansatte. Hertz har permittert 10 000 av totalt 38 000 ansatte, noe som sier sitt om situasjonen de er inne i. Aksjen er ned 81 % siden årsskiftet. Til tross for situasjonen ser det nå ut til at kundene våre tror at Hertz, med sin 100 år lange historie, kommer til å klare seg gjennom krisen.

BilutleieselskapUtv. i årEndring i antall eiere**Kusmål*Potensial*
Hertz Global 🇺🇸-81 %459%$11,83219%
Avis Budget 🇺🇸-57 %430%$24,1785%
Selskapenes utvikling per børsslutt 5. mai
Resterende tall per 24. april

e

Dette tror analytikerne

  • Flybransjen: Det ser ut til at analytikerne har tro på de nordamerikanske selskapene fremover. Derimot tror de SAS ligger mer riktig priset på dagens kurs, mens NAS skal falle ytterligere.
  • Hotellbransjen: selskapene i denne bransjen har fortsatt en del å hente inn før de er priset riktig, ifølge analytikerne. De har MGM og Scandic som favoritter.
  • Bilutleie: Analytikerne tror at denne sektoren vil komme seg betydelig. De har satt et kursmålet for Avis som ligger omtrent 85 % høyere enn dagens kurs, og et kursmål i Hertz som ligger 200 % over dagens kurs.

Sjekk også ut denne #pengepodden-episoden hvor våre økonomer tar for seg reiseliv i første del: Vil våre forbruksvaner endre seg etter koronakrisen?

*med analytikerne mener vi flere av verdens ledende analysefirmaer/meglerhus, og deres referansepriser for overnevnte selskaper. Dataen er hentet fra Thomson Reuters-verktøy «Eikon». Potensiell oppside/nedside i selskapene baserer seg på differansen mellom snittverdien på alle tilgjengelige estimatene (kursmålene) fra analytikerne og sluttkursen 24. april.

**Når vi referer til endring i antall eiere så baserer disse tallene seg på perioden fra 31.12.19 – 24.04.20. Det er Nordnet-kundenes transaksjoner vi ser på. Merk at Nordnet i perioden har fått rekordmange nye kunder i, noe som kan påvirke resultatene.

Hva tror du om veien videre for disse bransjene? Har du selv noen av disse selskapene i porteføljen, eller ønsker å dele dine analyser av sektoren? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert