Gå til hovedinnhold

Markedspsykologi og menneskelige feilvurderinger

Inspirasjonen for dette innlegget har jeg hentet fra The Psychology of Human Misjudgment, en kjent tale fra 1995 av Charlie Munger, et av mine store forbilder.

Hør hele talen til Charlie Munger på Youtube her (1t 16 min).

Ifølge Munger har vi mennesker en tendens til å gjøre en rekke feilvurderinger. Feilvurderinger, hvis mange nok, kan få alvorlige økonomiske konsekvenser. Den som er bevisst disse klassiske feilvurderingene vil normalt klare seg godt i aksjemarkedet.

Se foredraget jeg avholdt på Nordnet Investorkveld høsten 2019:

Ta tapet mens du har «råd»

Klassisk fornektelse er en menneskelig svakhet som sjelden leder til noe godt, spesielt ikke i aksjemarkedet. Når premissene for et aksjekjøp endres må man evne å selge med tap. Dette er av natur vanskelig å gjøre. Derfor blir mange investorer ofte sittende med taperaksjer til disse er null verdt. Det finnes for øvrig mange eksempler på at «proffe» investorer gjør denne feilen fra tid til annen. Sist ut var Jens Ulltveit Moe, som tapte ca. 900 millioner på sin REC-investering.

Unngå å «forelske deg» i en aksje

Om du har «investert» enormt mye tid på å danne deg en oppfatning om en aksje kan det være svært vanskelig å endre syn på denne i fremtiden, selv om ny informasjon skulle tilsi at du burde. Med andre ord: følelsesmessig tiltrekkelse leder ofte til feilbeslutninger, og i aksjemarkedet kan disse få store økonomiske konsekvenser. Den som klarer mesterstykket å la følelsene fare som investor, har et godt utgangspunkt for å ta de beste investeringsvalgene.

Lær deg å stole på deg selv

Som investor bør du først og fremst stole på deg selv. Selv de beste kan ta feil, inkludert Charlie Munger og Warren Buffett. Derfor bør man ikke slavisk følge andres investeringer blindt.

Misunnelse kan «drepe» deg

Misunnelse styrer, på godt og vondt, de fleste menneskers større valg. I aksjemarkedet kan formuer skapes på kort tid, tilsvarende tapes på enda kortere tid. At «naboen» blir rikere enn deg, eller skaffer seg en finere bil enn deg, er for mange det verste som kan skje. Dette fenomenet har en tendens til å lede mennesker inn i risikable, kortsiktige investeringer. Warren Buffett sier ofte at det er misunnelse som driver verden, ikke grådighet.

Kontinuerlig innsats er avgjørende

Det er tilsynelatende enkelt å kjøpe en aksje, men mange investorer glemmer at det er ekstremt vanskelig er velge de riktige aksjene å være langsiktig investert i. Dvs. å velge de «riktige» aksjene er en øvelse som krever betydelig kontinuerlig innsats. Siden de færreste «orker» å bruke tid på analysearbeid, vil de aller fleste ende opp med å gjøre en rekke investeringer som bare «nesten» slår inn.

Vær ærlig mot deg selv

Verdien av å være ærlig mot deg selv er enorm, spesielt i det lange løp. Når du åpenbart har gjort en tabbe-investering, vær rask med å innrømme det. Den som klarer dette, vil lære av sine feil. Det normale derimot, er å gå i forsvarsmodus og finne på unnskyldninger selv for den dårligste investering.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.12.2019 11:06

Hei #pengepodden og Nordnet! Jeg hører på dere hver uke og har et spørsmål om porteføljesammensetning og belåning jeg har håpet at dere kan ta opp i podcasten! Aksjer har typisk høyere risiko og større potensiale for avkastning enn obligasjoner har. For de med litt risikoappetitt anbefales det derfor ofte å øke aksjeandelen i porteføljen. For de med 100% aksjer men fortsatt høyere risikoappetitt er moderat belåning noe man kan bruke for å videre øke potensialet for avkastning. Selv er jeg i denne kategorien, og jeg mener at jeg kan tåle moderat belåning så lenge aksjeporteføljen er bredt diversifisert på… Les mer »