Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i januar

Januar måned har vært en hektisk måned i verdens aksjemarked. Vi har fått en sikkelig “rebounce” i markedet etter en korreksjon i størrelseorden 20 prosent på slutten av 2018. Hvor går veien videre i 2019?

Litt om markedet i Januar

Vi startet året med et sikkelig rally på verdens børser. I løpet av den første uken så var de toneangivende indeksene verden over opp et par prosent. Her hjemme fikk vi i tillegg drahjelp av oljeprisen, som steg fra lave 50 tall til 60 USD på kort tid. Dette ga en videre fest i oljesensitive aksjer, der flere har vært opp mellom 20-50 prosent i januar måned.

Dette er skjedd til tross for stadig svakere makrotall som er kommet inn. Både innkjøpsindekser (PMI) og BNP tall er kommet inn på den svake siden. Det som har fått mest oppmerksomhet er nok BNP-tallene vi fikk fra Kina, som var de svakeste siden 1990. Kina begynner virkelig å merke konsekvensene av handelskrigen. Den andre motparten – USA, sliter på sin side med politisk uro og offentlig sektor har vært stengt i store deler av januar måned. Kjernen til den mye omtalte “shutdownen” er striden om Trumps mur, som han ønsker å få bevilget penger til. Dette er noe demokratene på sin side nekter, og der står man fortsatt fast.

Verdens økonomiske forum gikk også av stabelen i januar. Dette til tross for at hverken Emanuel Macron, Theresa May, Donald Trump, Erna Solberg eller Xi Ping var tilstede. Hovedgrunnen til at disse ikke stiller kan oppsummeres i Brexit, handelskrig, ny regjeringsplattform og politisk uro. Verdens mektigste statsledere har med andre ord nok å stri med på hjemmebane, dette er selvsagt ikke et godt tegn og jeg tror markedet begynner å bli nervøst for denne utviklingen. Får vi en eskalering av handelskrigen, og/eller fortsatt uro for Brexit tror jeg markedet fort kan “surne” til og vi kommer til å se ytterligere nedjusteringer på både veksten i verdensøkonomien såvel som selskapsinntjeningen. IMF nedjusterte nylig også veksten i verden fra 3,6 til 3,5 prosent i kjølevannet av problemene jeg nevnte over.

Nå står vi i begynnelsen av 4 kvartalsrapporteringen for verdens selskaper. Foreløpig har selskapene på bred front levert til forventninger, men estimatene er revidert kraftig ned- fremover blir det spennende å se når tungvektere både i Norge og internasjonalt skal “i ilden”.

Min portefølje
Kjøp: PGS
Salg:XXL

Utviklingen i min portefølje har startet bra denne måneden. Mye av grunnen til dette er at jeg har en liten overvekt i oljesensitive aksjer. Den soleklare vinneren her er nok PGS, som har vært opp 50 prosent på et tidspunkt. I tillegg til dette har Hemfosa sin splitt gitt god avkastning, da både Nyfosa og Hemfosa har steget bra i januar måned. Jeg har i tillegg sikret gevinst i XXL, som jeg er spent på i forhold til deres resultatfremleggelse. Mer om det kommer etter deres tall.

Et annet selskap som også har fått en kraftig reprising etter et voldsomt fall, er Panoro Energy. Dette er et oljeselskap jeg har tro på fremover og jeg er spent på deres produksjon frem mot 2020, da det ventes en daglig produksjon på mellom 4500-7000 fat. Jeg følger i alle fall tett med og er spent på om selskapet når sin guiding. Om dette skjer tror jeg det er en svært spennende aksje å eie.

3 år avkastning vs indeks

Veien videre

Se porteføljen min her: MadsNordnet på Shareville

Alles øyne er nå på den forestående selskapsrapporteringen for 4 kvartal. På forhånd er det ventet en inntjeningsvekst på 10,6% for de Amerikanske selskapene. Så langt har 76 % av de få selskapene som har rapportert, levert bedre enn forveningenen- dette er lovende og vi får se hvordan veksten blir videre.

Ser vi deretter over på 2019 som helhet, ligger konsensusestimatene for 2019 med en EPS-vekst på 6,5 %. Dette er januar tall, og mest sannsynlig vil dette bli justert ned ettersom året går. Her er det dog store politiske risikoer som ved en løsning, kan påvirke estimatene i positiv forstand.

Noe annet som vi som følger markedet tett er obs på i disse dager, er de lange statsrentene, her så vi et voldsomt rally i 2018, i takt med at FED hevet renten 4 ganger. Før vi fra oktober av korrigerte ned fra 3,6 til nå 2,76 prosent. Hva som er “breaking-point” for når pengestrømmen reverseres, fra aksjer til renter, er jeg usikker på – dog vil jeg anta at om renten kommer opp på 3,6% så vil mye av den tilførselen av kapital til aksjemarkedet gå over i sikre rentepapirer, vi får se. Dette, i tillegg til hva sentralbanker, lønnsvekst, inflasjon og ikke minst kvartalstall viser tror jeg blir toneangivende for børsene fremover.

Les også mitt forrige blogginnlegg: Verste børsfall siden 1931 – vi laster opp i aksjer

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer