Nordnetbloggen

Morgenrapport Fredag

For første gang på tre dager ender til og med Nikkei i pluss. Wall Street reverserte en tung uke i går, og nå ligger det an til en fin avslutning av uken. Nye gode tall fra Kina, løfter råvaresektoren også. Både industrial production og retail sales for Juli måned, kom inn sterkere enn ventet i tigerøkonomien. Hva representerer egentlig den store nedsiden for Oslo Børs i dag? Det er heller ingen andre makrotall eller store events som står på timeplanen.

 

-/ AKER PHILADELPHIA SHIPYARDS, ledet av Kristian Røkke, har inngått avtale med Crowley om å bygge 4-8 nye «Jones Act» product tankere. Det vil gi en omsetningsøkning på $500 millioner til AKPS, men de vil også delta 50% i oppsiden på inntjeningen til skipene mot at de stiller kreditter i forkant. Dette er en knallavtale, og jeg kan ikke forstå annet enn at aksjen vil gå bananas i dag.

-/ EN STOR DAG for Tesla i går, og volumet imponerer: Tesla, med en marketcap på $18 milliarder, hadde identisk dagsomsetning som Apple med sin marketcap på $418 milliarder. Vi er vitne til et lite eventyr, og da snakker jeg ikke om Niko Astrup som nettopp har kjøpt seg ny bil.

-/ GLOBALE KORN AVLINGEN blir rekordhøy i år, opp 24% fra i fjor. En god sommer med lite tørke, har ført til historiens største høsting av denne råvaren, noe som kan føre til flere ting; 1. Fortsatt fallende kornpriser. 2. Effekten på gjødsel er over, og kan føre til mindre «late season» planting (Bearish YARA) 3. Lavere inflasjon, etterom matvarprisene ikke kommer til å stige like mye som forventet. (korn er også hovedfór til kjøtt og kyllingproduksjon)

-/ NÅ SER DET UT til at Italia begynner å vise tegn til liv, etter åtte kvartaler med svekket vekst. Høyere skatteinngang, og stigende businessconfidence, gjør at finansministeren har blitt optimist igjen. Jeg har sagt det før, den beste posisjonen for å ta nytte av vekst og aksjeoppgang, er når man er i en dårlig situasjon og ting begynner å se bedre ut. Det er flere analytikere og makroøkonomer som har hevdet at det neste året tilhører Europa. USA har allerede steget, og Asia sliter med voksesmerter.

-/ INTERESSANT POENG i The Economist. Hvis skiftet over på gass og andre energikilder aksellerer, hva vil Saudi Arabia gjøre for å øke populariteten på olje? Det eneste de kan gjør er å øke produksjonen, slik at prisen faller, for at bensin og olje igjen blir mest konkurransedyktig igjen. De vil beholde inntektene sine kompensert ved økt volum, men dermed skape et incentiv til å IKKE bytte over på mer miljøvennlige alternativer.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert