Nordnetbloggen

Morgenrapport Fredag

Wall Street klarte så vidt å stable seg på bena i går, men er fortsatt ned for uken. Asiatiske børser handlet mixed i natt, der Nikkei faller, og Shanghai marginalt i pluss. Det er ingenting som kan inspirere til økt handel i Europa, og jeg spår en stille dag. Når totalmarkedet handler sidelengs, blir stockpicking enda viktigere. Det er alltid noe som beveger seg.

Oljeprisen gav opp den lille oppgangen som kom i går, og er nå på ukens laveste. Forklaringene er mange, men mindre geopolitisk risiko i midtøsten, høyere oljelager og vakuum mellom kjøresesong og fyringssesong er bidragsytere. Oljeaksjene, Oslo Børs og oljeprisen har vært «disconnected» det siste året. Oljeaksjene steg ikke da oljeprisen gikk $10, men faller heller ikke da råvaren falt ned igjen. Jeg vill dog ikke investert i denne sektoren, når sentimentet på underliggende produkt er så svakt som nå.

 

-/ I GÅR VAR det en eller to store selgere i Polarcus, men det så ut til at de ble ferdig rundt lunchtider. Aksjen reverserte tapet fra åpning, og steg +5% fra laveste til høyeste punkt. I dag kom meldingen om at de har reforhandlet kredittlinjer de har med DNB, DBV bank, Eksportkreditt osv. Som gir de større fleksibilitet i forhold til å skyte mulitklient business, og muligheter til å ta opp mer gjeld.

-/ JOHN KERRY MØTTE Irans utenriskminister til et historisk møte i New York. Retorikken er annerledes denne gangen, og Kerry klarte til og med å nevne lettelser i sanksjoner. Det er selvfølgelig forbundet med innsyn i atomprogrammet til Iran, men bare det at dette alternativet ligger på bordet, burde skremme de som satser på høy oljepris. Jeg stilte spørsmål til oljeanalytiker Thina Saltvedt på twitter i dag tidlig, og hun påpeker at det vil ta tid før sanskjonene letter. Hun sier også at Iran har lagret masse olje på tankskip, som kan slippes raskt ut i markedet når/hvis de får eksportere igjen. Dette kan føre til et dramatisk fall i oljen 

-/ I OKTOBER SKAL Arctic og DNB markets hente over $200 millioner til Klaveness Bulk, som deretter noteres på OTC listen. Børsnotering kommer i første kvartal neste år. Dette nye selskapet har 2 panamaxer under bygging, har bestil to til, og har opsjon på fire andre. DIsse båtene er ECO-friendly, og dermed drivstoffgjerrige. Som jeg har skrevet flere ganger denne uken, racet er mot lavere drivstoffkostnader, slik at man er mer konkurransedyktig enn de gamle baljene som koster en formue å drifte. Det er to ting andre ting som gjør dette selskapet spennende, og det er 1. Trond Harald Klaveness sitter kun igjen med 20-25% av aksjene etter noteringen. Mange slike selskap blir hemmet av en stor dominerende eier, og dermed discountprising på aksjen. 2. Skipene skal forvaltes av Baumarine-poolen (Klaveness drevet), som opererer 40 andre båter. Det betyr at de sitter på gode kunder, kontakter og informasjon, noe som skal gi en effektiv inntjening på skipene.

-/ BALTIC DRY INDEKSEN falt i går, og som jeg skrev på bloggen; Ratene «trender» mer enn aksjer, og når det først topper ut, vil det ta flere dager før vi kan se høyere rater igjen. Rett og slett fordi det tar tid å fixe båter, noe som gir befrakterne tid til å trekke seg tilbake eller senke nivåene sine før de blir enige. Hvis det ikke kommer mange slutninger i ettermiddag, som er høyere enn i går, må vi vente til tirsdag før vi får nye signaler. Det er heller ikke gitt at de neste slutningene er opp. I mine øyne kan man vente med Golden Ocean til manda/tirsdag.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert