Nordnetbloggen

Morgenrapport Fredag

Wall Street og Asia falt tilbake, og det skaper et rart utgangspunkt for Oslo Børs, som stengte på spiret i går. Jeg tror ikke på noe stort fall, men det er godt mulig vi blir straffet mer enn resten av Europa. Non-farm payrolls for September, skulle kommet i dag, men på grunn av government shutdown er det ingen på kontoret som kan publisere dem. Jeg venter vel egentlig på en nedgang, som ikke kommer, og prøver derfor å ikke kommunisere et sterkt syn på markedet.

 

-/ FLYSELSKAPET NORWEGIAN har steget 12 kroner de siste tre handelsdagene, i påvente av trafikktallene for September, som kom nå før børsåpning. Yielden fortsetter å falle, og er ned -13%, men det var ventet -18%. Jeg vet at «alle» ser på lønnsomheten, og hvor mye de klarer å dra ut av hver passasjer, men er det eneste variabel? Selvfølgelig vil de har lavere inntjening per passasjer når de ekspanderer hver måned! Husk at de har flere fly og flyr flere passasjerer hver måned enn de noen gang har gjort før. Topplinjen stiger jevnt og trutt! Hvilken annen business må ikke ofre lønnsomhet når de vokser? investere? bruke tid på ekspansjon i stedet for den nitriste aktiviteten det er å kutte kostnader for å skape en margin? Jeg er ble mer bullish i dag, og det er selvfølgelig fordi variablen alle ser på (yielden), fallt mindre enn ventet.

-/ VI FIKK NOEN grønne dager på BDI indeksen, og det førte til at kjøpere strømmet inn i Golden Ocean og Dryships. Jeg tror man skal selge seg ut i løpet av dagen, kanskje allerede etter indeksne i 13-14 tiden. Mandager er stille, og første rateindikasjoner før vi nok ikke før tirsdag ettermiddag. Gå inn heller inn igjen da.

-/ BÅDE NORDEA OG PARETO tror på lavere laksepris neste uke, et fall på 2-3 kroner til 32 kroner kiloen. Det var nok mange som håpet at julerallyet startet, og vi ville se priser opp mot 40 kroner igjen. I følge iLaks er går ikke startskuddet før den sesongmessige sterke perioden før i November. Dette tilløpet var altså litt for tidlig.

-/ I GÅR REGISTRERTE Twitter de offisielle skjemaene for børsnoteringen som er nært forestående. Jeg skal ikke begi meg ut på prisingen ( Dro inn $250 mill første halvår, men tapte penger på driften, marketcap blig sikkert $7-10 milliarder), men det som var interessant var hvilke meglerhus de har valgt til å hjelpe seg med aksjesalg og notering: Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Deutsche Bank og Bank of America Merrill Lynch. Slapp av, ikke få vondt i hjertet av at så mange meglere må dele potten, de pumper nok opp marketcapen nok til at provenyet sikrer alle teamene bonus i år også.

-/ EN LÆRERIK, og kanskje litt urovekkende, artikkel i Dagens Næringsliv om en ny shippingbank i dag. Maritime & Merchant AS har blitt stiftet, der Arne Blystad og Oldendorff (stor tysk shippingfamilie) tok 30% hver. Her kommer det morsomme; De har hentet 35 millioner i egenkapital for å søke konsesjon, og skal på et senere tidspunkt hente $200-300 millioner i egenkapital. Og som initativtager og Adm. Dir, Endre Sveen, sier det; Det kan gi oss ryggrad til å låne ut 10-12 milliarder kroner. Nesten 7-8x giring med andre ord. Riktignok kreves det store egenkapitalandeler hos rederiene for å få finansiering i bank, men skipsverdiene har falt 40-50% de siste årene. Shipping er mer volatilt enn leiligheter på Manglerud, og for en bank som dette som ikke er diversifisert, kan man kanskje hevde at risikoen er stor. Jaja. Jeg tipper de 35 millionene som nå er hentet inn har en mye høyere verdi når de går til aksjemarkedet for å hente inn bolken av utlånskapitalen, da har vel initiativtakerne allerede tjent penger.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert