Nordnetbloggen

Morgenrapport Mandag

Asiatiske börser faller på svakere kinesisk GDP. Europeiske børser vil åpne ned, men vær alltid skeptisk til store utslag mandag morgen, de pleier å reversere seg etter noen timer. Når det er sagt, har aktørene plutselig fått noe konkret å forholde seg til, og jeg vet ikke hvilken råvare som IKKE er avhengig av økt etterspørsel fra Kina…

Kinesisk GDP vekst viste 7.7% i første kvartal, mens markedet hadde håpet på 8%++. Det sender flere råvarer ned, som f.eks oljeprisen. WTI er under $90, nærmere bestemt $88.8. Det mest skremmende med dårlige makrotall fra Kina, er hvordan de ikke klarer å manipulere statistikken slik at den treffer innenfor forventingene. Et avvik på 0.3% er mye.

I fjor falt oljeprisen fra $105 til $76 fra første mai til slutten av juni. Det var flere grunner til det, men hovedsakelig faller etterspørselen mellom vinterfyring og bilsesongen midt på sommeren. Skulle det komme tilsvarende fall i år, er det verdt å vite at utgangspunktet nå er $10-15 lavere, og det kan bety en ny bunnrekord før fellesferien.

-/ DE SOM LUKTET på Norsk Hydro etter Alcoa tallene, kan få seg en ubehagelig overraskelse når aluminiumsprisen fortsetter å falle. Det er ingen tvil om at det er en sterk sammenheng mellom alupris på 5 måneders lav, og overraskende svak vekst i kinesisk økonomi.

-/ I DAG ER det fullt kjør med kvartalspresentasjoner, og dette er listen for uken:

  • Mandag – CItigroup, Charles Schwab
  • Tirsdag – Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Intel, Yahoo
  • Onsdag – Bank of America, AmEx, Ebay
  • Torsdag – Morgan Stanley, Google, Microsoft, IBM
  • Friday – General Electric

-/ SETT I LYS AV det skarpe prisfallet i oljeprisen, og et friskt minne av hva som skjedde i fjor, kan det være lurt å holde seg unna oljeaksjene en periode. Statoil slet forrige uke, fordi produksjonen på norsk sokkel faller dramatisk år for år. Aker Solutions går eks utbytte i dag (-4 kr), og selv om utnyttelsesgraden har vært høye på seismikkbåtene er sektoren den første som får svi av dårligere sentiment hos oljeselskapene.

-/ REISELIV DERIMOT bør dra nytre av prisfallet; Både Norwegian (fantastisk selskap i en sterk opp trend) og RCL (Sliter litt med lave priser, men øker marginene ved lavere kostnader) har hovedutgiften sin relatert til fuel og oljepris.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert