Nordnetbloggen

Morgenrapport Mandag

Blandet drops i Asia i natt, og Europa skal fordøye noen PMI tall som er rett rundt hjørnet, før vi eventuelt finner en retning.

Hver dag denne uken vil en FED guvernør gjøre en pressekonferanse. I dag starter Richard Fisher fra Dallas FED, i morgen kommer Charles Evans fra Chicago og onsdag vil Charles Plosser fra Philadelphia FED snakke med pressen. Problemet er at Richard Fisher i Dallas FED som skal snakke i dag, er den som er mest i mot pengetrykking og stimuliprogram. Jeg er derfor redd at dette kan skremme markedet i ettermiddag. 

Det er ingen grunn til å være for ivrig i dag m.a.o. La markedet spille seg ut, og se hvordan aktørene reagerer på mediesirkuset rundt disse FED guvernørene.

 

-/ LONDON METAL EXCHANGE (LME) og Goldman Sachs har blitt saksøkt for ulovlig manipulering av aluminiumsmarkedet gjennom ulovlig bruk av «warehousing». Det er noen som tar kapasitetsreduksjon til et nytt nivå. Norsk Hydro og analytikerne som er positive til aksjen, har hele tiden pekt på at fabrikker som legges ned vil føre til høyere priser, noe som ikke har materialisert seg de siste 5 årene. Goldman Sachs tenkte kanskje å stue bort masse på lager ville hjelpe.

-/ DET HAR SKJEDD noe i gjødselmarkedet i helgen, der en av de store i potash (ingrediens i gjødsel, sammen med nitrater) markedet har brutt ut av det store kartellet rundt sortehavet. Det kan i følge analytikerne bety fall i prisene, ettersom de begynner å konkurrere. Jeg er usikker på om dette vil forplante seg ut til sluttpris på gjødsel, og dermed skade omsetning og inntekter til Yara, eller om kun innsatsfaktoren blir billigere, ergo større margin til de som selger mot sluttbruker.

-/ DE FLESTE mottar vel en mail fra Stig Myrseth og Dovre forvaltning hver søndag kveld, men i går synes jeg han tok frem noe interessant. Interoil (IOX) produserer olje i Colombia og Peru, og kursen har vært lav fordi lisensen i Peru er i ferd med å gå ut. Myrseth peker på at det faktisk er en mulighet at myndigheten forlenger avtalen med ti nye år, noe som vil være en gavepakke til aksjonærene. Aksjen handler på 1.80 kroner (opp fra 1 kroner i mai), men Myrseth mener det kan ligge 4-5 kroner oppside hvis myndighetene stemmer i favør av de eksisterende oljeselskapene. Skal man spille en slik aksje bør det kun være en marginal og liten del av den totale porteføljen. Det lyser mange varsellamper, spesielt hvis investeringscaset er å spå hva sør-amerikanske politikere kommer til å gjøre. Utenom det, kan et bet være interessant hvis aksjekursen allerede har tatt høyde for at de IKKE får utvidet kontrakt.

-/ REKORDMANGE penger fant feien til aksjefond i Juli måned. Primært kom disse fra obligasjonsfond som ble solgt ned i Juni (etter Bernanke sitt hint om å bremse obligasjonskjøp mot slutten av året) . Det som er interessant er at 60% av pengene som ble tatt ut, ble satt i cash, snarere enn aksjefond. Det betyr at markedet bygger kontanter på sidelinjen som senere kan komme inn i aksjemarkedet hvis vi løfter oss høyere. Det er penger som har fått avkastning, og kommer til å ønske å ha det igjen…

Jeg kom over denne videosnutten for å se intervjuet med Kyle Bass, men noen minutter før han kommer på smalt det et virkelig godt poeng. Husprisene i USA falt så mye under finanskrisen, at førstegangskjøpere nå faktisk kommer seg inn i boligmarkedet. Tygg litt på den; Er det ikke et sunt tegn at unge uten arv eller mye kapital, faktisk kommer seg inn på boligmarkedet? Det er jo den største formuesbyggeren i verden. I Norge i dag viderefører vi bare en arvet formue, uten at den dynamiske delen som skal bruke penger de neste 40 årene har en reell mulighet til å være med. Ikke det at målet i seg selv er en prisnedgang på boliger, men krakk og korreksjoner skaper mulighet for andre, og noen ganger er det sunt. Markedet i USA skapte et effektivt arveskifte.

… Og for de som ikke gidder å se intervjuet, så er Kyle Bass fortsatt skeptisk til pengetrykking fra sentralbankene, og tror hele korthuset vil kollapse på et senere tidspunkt.

Photo credit: Mr. T in DC / Foter / CC BY-NC-ND

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

2
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Awright, my turn!You’d expect this Poke9mon to be a ticskrter, but it actually has no sense of humor. Most of this species could be called spiteful old bitches. Who’s that Poke9mon?
Gjest
Gjest
AND YET THERE ARE HORSE POKEMON.MEANING THAT THERE WOULD HAVE TO BE HORSES IN ORDER FOR THEM TO BE CLASSIFIED AS SUCH.They’re probably exretmely rare and highly-secluded, though.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert