Nordnetbloggen

Morgenrapport Tirsdag

Da gikk US goverment i partial shudown fordi kongressen nektet å gi regjeringen penger. Det høres mye mer alvorlig ut enn hva det egentlig er, og husk at USA har hatt 17 goverment shutdowns siden 1976. Aksjemarkedet har steget i åtte av gangene. Mange trodde sikkert det skulle komme en stor minusdag når stegningen var et faktum, men nå er faktisk de fleste markedene opp. S&P Futures peker opp, asiatiske børser stiger, og det til tross for magre utsikter for at Obama får viljen sin i inneværende uke.

I mine øyne har markedet fortalt oss at denne hendelsen er inndiskontert, og da skal man kjøpe aksjer. Det er sjeldent man får fornyet frykt for noe alle vet om, og som ikke lenger kan klassifiseres som en overraskelse.

 

-/ IKEA I ENGLAND skal begynne et prøveprosjekt der de skal selge solpaneler. Jeg har skrevet om at dette er i ferd med å gå mainstream nå, fordi prisene har falt betraktelig samtidig som kvaliteten er betydlig forbedret. Et solpanel til et hus skal koste 5 700 pund, i overkant av 50.000 kroner, og for en snittbolig vil dette systemet være nedbetalt innen 7 år. Etter det, er all strøm gratis.

-/ IRAN ØNSKER AT VESTEN løfter alle sanksjonene mot landet. Det er forståelig ettersom de er blakke, og ikke får solgt oljen sin på verdensmarkedet. Problemet deres er at dette vil ta tid, ettersom de først må tillate inspektører, men også fordi systemet i vestlig verden for sanksjoner er innviklet. 16 executive orders, 9 lovbestemmelser i kongressen og flere multinasjonale organisasjoner er involvert i denne utestengelsen. Oljemarkedet vil uansett reagere hvis det går mot en åpning, og den største frykten er for olje som er lagret på store tankskip, og kan selges i spotmarkedet med en gang de får eksportere. Morgan Stanley frykter en real knekk i oljeprisen hvis sanksjonene løftes.

-/ SVERIGES STØRSTE ATOMKRAFTVERK, Oskarshamn -3, måtte stenges ned på grunn av en stor mengde glassmaneter hadde forvillet seg inn i kjøleanlegget. Det tar tid å starte opp igjen, og hvis det ikke kommer stor nedbør i høst, vil kraftprisene bli spenstige i vinter. Hold på hatten.

-/ DET BYGGES for lite boliger i elleve av landets femten største byer i følge Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse. Dette vil bidra til å holde prisene oppe. Kl 11.00 i dag kommer statistikk på boligprisutviklingene for September.

-/ SELVAAG BOLIG la frem salgstatistikk for Q3 i dag tidlig, og der melder de om 236 solgte boliger til en verdi av 625 millioner kroner. I Q2 solgte de 200 boliger. Administrerende Direktør Baard Schumann ser fortsatt god etterspørsel etter leiligheter i prissegmentet 2-4 millioner kroner, mens dyrere leiligheter har vært tyngre å selge. Ved utgangen av perioden har SBO 1279 boliger under bygging, noe som er opp nesten +10% siden utgangen av Q2.

I går la de borgerlige partiene frem en samarbeidserklæring, som var fattig på boligpolitikk. Grunnen til det er at dette er et område der partiprogrammene er ganske like. EK kravet blir senket, og det blir størrre rom BSU sparing. Det bransjen, investorene og boligkjøperne må håper på, er en liberalisering av plan og bygningsloven, slik at det blir billigere å bygge boliger. Dette får markedet forhåpentligvis svar på i en regjeringserklæring som blir lagt frem før 14. oktober.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert