Nordnetbloggen

Morgenrapport Tirsdag

Asiatiske børser snudd opp, selv om de amerikanske indeksene endta gårsdagen med et mini-selloff. Jeg tror vi får et løft fra start, men at man IKKE skal kjøpe aksjer fordi det raskt kan snu ned igjen. Det er optimistisk å tro på noen varig oppgang før en avtale er gjort i Washington. Jeg tror den kommer, men vi er ikke på noe ekstremt punkt, og har mye krangling igjen både på budsjett og gjeldstak. I tillegg synes jeg ikke markedet henter seg like raskt tilbake, og det kan tyde på at andre også er forsiktige.

I et rally som varer over flere år, vil alltid bluechips og store tunge selskaper bevege seg først, og når tilliten er tilbake i markedet og potensialet tatt ut i de sikreste aksjene, vil small caps bevege seg. En markedstopp vil derfor kunne identifiseres at investorene kaster kortene på de mest spekulative investeringene. Det går fort. Jeg følger OBX listen tett, og synes det er mange selskaper som ikke har gjort mye ut av seg siden før sommeren. Hovedindeksen derimot ligger ved årsbeste, og det kan bety at det er det brede markedet med rubbel og bit av mindre selskaper som ligger relativt høyt. I Singapore har vi sett et minikrakk på small-caps den siste uken. De er ned -10%.

Kvartalsrapporten fra Alcoa etter børs i dag, tror jeg blir like irrelevant som de 2-3 siste årene. Selskapet er i tillegg ute av Dow Jones Industrial Average indeksen. Forventningene er i hvert fall lave, vi har sett flere nedjusteringer de siste dagene.

 

 

-/ DET KOMMER TIL Å BLI EN en tung dag for en allerede utbombet sektor; TGS meddelte markedet en profit warning i dag tidlig, der de ser lavere fundingnivå på aktiviteten sin (færre kontrakter) og lavere inntekter. Det vil unektelig gå ut over PGS, Polarcus, Dolphin og EMGS, fordi det var markedsrelatert og ikke selskapsspesifikt.

-/ I SOMMER SKREV jeg om National Bank of Greece og Alpha Bank. Det var ingen anbefaling, men mulighetene var store for at investorene ville kaste seg over disse utbombede bankene i det øyeblikket det kom gode nyheter ut av Hellas. Hellas har overrasket på både lavere fall i GDP, men også på budsjettbalansen, noe som krever mindre støtte fra EU. Nå viser det seg at en haug med US hedgefonds har kjøpt aksjer i greske banker, og Alpha er opp +50% siden August.

-/ REGJERINGSERKLÆRINGEN som ble fremlagt i går inneholdt konkrete tiltak for ny boligpolitikk. De kommer til å øke BSU grensen, betjeningsevne skal gjelde foran en spesifikk prosentsats i forhold til egenkapitalkrav og forenkle plan og bygningsloven med forskrifter. I tillegg skal de gå igjennom byggeforskriftenes effekt når det gjelder pris og byggeaktivitet for de minste boligene. Detaljene blir opp til den nye kommunalministeren å meisle ut, men det positive er at alle de fire borgerlige partiene er enige om dette, og forhåpentligvis blir ikke disse enkle grepene ofret i en hestehandel på stortinget. Faller byggekostnadene, kan det kompensere for utflating eller fall i boligprisene. 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert