Nordnetbloggen

Morgenrapport Tirsdag

Den japanske Nikkei indeksen stiger +2.2% i morgentimene, selv om de andre asiatiske børsene ikke er like friske, tror jeg optimismen fortsetter inn i Europa i dag. Oljeprisen holder seg på samme nivå etter bouncen på fredag, det vil ikke gi aktørene noen grunn til å selge oljeaksjer enda.

Tre FED gurvernører skal tale i dag, der 2 er pro mer stimuli, mens den tredje Richard Fischer fra Dallas FED har vært mest kritisk. Det er ingen viktige makrotall i dag, og da tror jeg markedet fortsetter videre opp.

Natt til i morgen vil vi få høre konklusjonen fra et firedagers seminar hos kommunistpartiet i Kina, der de diskuterer økonomiske reformer. Dette kan påvirke markedene.

-/ VALE LA UT en post på 224 millioner aksjer i Norsk Hydro i går ettermidag. Det var DNB Markets og Morgan Stanley som fikk oppdraget med å selge aksjeposten med en verdi på nærmere 6 milliarder kroner. Det er ikke alltid like lett å lese slike pressemeldinger, et enkelt nedsalg med en overtildelingsopsjon (hvis etterspørselen blir høyere enn basisposten på 224 mill) skrives over flere sider. Overtildelingsopsjonen fungerer slik at hvis etterspørselen blir høy i aksjen kan tilretteleggerne selge opp til 10% flere aksjer, som de får kjøpt av Vale for samme pris som ble satt i nedsalget. Det betyr at meglerne kan være en klam hånd over aksjen hvis den stiger over opprinnelig salgspris de neste tretti dagene. Resultatet av nedsalget, var at Vale valgte å gå lavt i boken og selge nesten dobbelt så mange aksjer; 407 millioner aksjer solgt til 25 kroner. Det gir et nettoproveny på over 10 milliarder kroner.  Nedsalget skjedde altså 2 kroner lavere enn aktuell børskurs, og selger økte volumet da kjøperne hadde forpliktet seg på ulike nivåer i bookbuildingen.

-/ GODE TIDER for meglerne. Børsnoteringen av BW LPG, kan gi 133 millioner i betaling til de fem meglerhusene som deltar i transaksjonen. Bank of America Merrill Lynch og SEB er hovdtiltretteleggere. I dag tidlig kom meldingen om at boken er fyllt opp, og at det blir notering. Dette var en transaksjon opp til 4 milliarder kroner, selv om endelig resultat ikke er offentligjort enda.

-/ APROPOS TIMING av markedet. Ettersom store transaksjoner seiler gjennom uten stor motstand, er det kanskje på tide at R.S Platou prøver seg på en børsnotering igjen!? De har forsøkt tidligere, og trukket seg på grunn av dårlige markedsforhold.

-/ HAR DU TVILT på at skrekkscenarioet med amerikansk skifergass skulle slå til? Amerikanerne utkonkkurerer andre gassleverandører til en metantank i Bamble i Telemark. Dvs. norsk Nordsjøgass ble for dyrt, noe som egentlig skulle eksporteres til USA.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert