Nordnetbloggen

Morgenrapport Torsdag

Asiatiske børser handlet for det meste opp, etter gode tall fra serviceindustrien i Kina. Det er flere faktorer som peker på at Kinesisk økonomi har stoppet vekstfallet, som f.eks tørrbulkrater, industriproduksjon og nå servicesektoren. Innenlands forbruk og økonomisk aktivitet blir viktigere de neste årene, ettersom den store ketchup-effekten av eksport av billig industriproduksjon ser ut til å være over. Med det mener jeg at eksportveksten ikke lenger vil vise en tosifret årlige vekst.

Det kan vanskelig karakteriseres som bevegelse, men det blir kastet ball mellom Obama og republikanerne, selv om det minner mer om dødball/stikkball akkurat nå. Det viktigste er at det blir sendt inn forslag, og dialogen nærmer seg etter hvert. Obama var ikke villig til å forhandle for en uke siden, og nå drøftes det skatteletter og nedskjæringer utenom Obamacare. Aksjemarkedet stiger, og det kan tolkes som summen av alles meninger er at det snart er over.

Min spådom på Oslo Børs er at vi holder oss innenfor «rangen» fra de siste dagen og verken faller eller stiger. Sidelengs og kjedelig til det løsner i Washington. I et slikt scenario blir selvfølgelig stockpicking viktig, men det er får store nyheter i dag. Det er heller ikke ventet de store overraskelsene på initial claims kl 14.30 eller ISM Serviceindeks kl 16.00. Markedet gjesper seg nok forbi de tallene.

 

-/ ETT NYTT KARTEL innen gjødselproduksjon har brutt opp. Tidligere så vi at Urakali, verdens ledende potashkartell, ble oppløst og nå er det over for nord amerikas fosfat kartell. Begge hendelsene vil øke konkurransen og svekke aktørene sin prisingsmakt ovenfor sluttkunder. Det er negativt for Yara.

-/ BALTIC DRY INDEKSEN snudde til pluss i går, og jeg tror vi kan få en fin sluttspurt på aksjene inn mot helgen. Årsbeste i Golden Ocean er 9.36 kroner, og i går stengte den 9.13 kroner etter å ha vært i 8.55 kroner på mandag.

-/ SEISMIKK BESTÅR av to forskjellige forretningsmodeller; enten skyter du på kontrakt og får betalt underveis, eller så skyter du multiklient og prøver å selge dataene i etterkant. Svært ulik risikoprofil på de to strategiene. PGS la frem flåteutnyttelsestall i dag, og kontraktseismikk utgjorde 37% av aktiviteten, mot 46% i forrige kvartal. Multiklient skyting steg fra 42% til 57%. Risikoen har dermed økt.

-/ USA KOMMER NÅ til å bli en større produsent av olje og gass enn Russland, og det betyr at de tar over tronen som den største enkeltprodusenten i verden. Ett skritt nærmere OPEC sin irrelevans.

-/ TESLA ER VERDT 25% av BMW nå, og det synes mange er hårreisende. De solgte biler for 450 millioner bare i Norge i September måned, og vekstkurven fra ikke-eksisterende til nummer en i Norge, gikk på under ett år. De skal nok prøve seg i SUV segmentet, og utvide produksjonen, før de løper på problemer. Når det er sagt kom det en ganske sterk reversal i aksjen i går; Ned -6.5% og dobbelt så høyt volum som vanlig. Kanskje man skal la den falle litt, og plukk inn litt når salgspresset er over.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert