Gå til hovedinnhold

Mot en bedre hverdag for privat sparing og investering?

Solberg regjeringen har sittet i posisjon en drøy måned, og har hatt sin første mulighet til å sette politikk ut i spill via revidert statsbudsjett. I dag ble det enighet om budsjettet. Den blå regjeringen har lovet endringer på flere områder, men fra et Nordnet perspektiv er vi selvfølgelig mest opptatt av hva de har tenkt å gjøre for å bedre rammebetingelser for vanlige folk som vil spare og plassere sine hardt tjente penger.

Sparing til bolig

Det har startet bra, for regjeringen vil legge til rette for at unge skal kunne spare mer i BSU. En nødvendighet og fullstendig logisk med tanke på at boligprisene har steget kraftig de siste årene, uten at beløpsgrensen har økt. At de nå øker sparebeløpet fra 20.000 til 25.000 kroner, og taket for samlet BSU sparing fra 150.000 til 20.000 er kjempebra. Det kunne selvfølgelig vært økt mer, men det er en start, og det er andre spare- og investeringsområder som også bør få fokus. Kanskje aller viktigst, å legge til rette for mer privat pensjonssparing.

Sparing til pensjon

Det norske pensjonssystemet står i og ovenfor store endringer. Helt nødvendig, siden det blir stadig flere eldre (som skal ha utbetalt pensjon) og færre yngre (som skal jobbe, skatte og betale for pensjon). Fremtidens utbetalinger fra Folketrygden blir mindre, og det blir også pensjonsutbetalingen du tjener opp via arbeidsgiver. Dette er store endringer som tvinger fram behovet for økt privat sparing til pensjonsalder. At folk generelt får mindre å rutte med som pensjonist er motivasjon i seg selv for å spare mer, men myndighetene må også legge til rette for økt privat pensjonssparing. Vi har i dag ett privat pensjonsspareprodukt, nemlig IPS. Regjeringen har sagt at de vil jobbe for å øke sparebeløpet i IPS fra 15.000 til 40.000 kroner, samt sørge for symmetri i beskatningen av produktet (i dag får du 28 % fradrag på beløpet du setter inn (opptil 15.000), men når du tar ut pengene som pensjonist så blir utbetalingene beskattet som pensjonsinntekt, noe vil kunne innebære opp til 40-50 %).  Å øke beløpsgrense og endre beskatningen av produktet er helt nødvendig hvis flere skal bli interessert i å spare i produktet, og implisitt ta ansvar for egen pensjon.

Sparing i aksjer

I regjeringsplattformen er det også nye og positive initiativ for å bedre rammebetingelser for privates sparing og investering i aksjemarkedet. De skriver «Den nye regjeringen vil styrke det private eierskapet og i den forbindelse vurdere å innføre en konto for langsiktig aksjesparing (KLAS)». En innføring av KLAS vil være svært positivt for private sparere og investorer. Kontoen ligner på Nordnets Investeringskonto Zero, hvor man får utsatt skatt, men en KLAS konto vil med all sannsynlighet også ha skjermingsfradrag, mulighet for belåning, tilgang til derivater osv. Hensikten og målsettingen med KLAS er at vanlig folk skal få samme fordeler som de rike får via å opprette egne investeringsselskaper. Et forslag og et syn som Nordnet deler 100 prosent. De skriver også i regjeringserklæringen at de vil se på rammevilkårene for ansattes medeierskap. I dag kan du som ansatte motta aksjer med en skattefri rabatt på 20 prosent, maks 1500 kroner – dvs du kan få aksjer for 7500 kroner og slippe med å betale 6000 kroner.  Den skattefri rabatten, dette beløpet har vært det samme nå i alt for mange år, og det er på høy tid at skattefradraget for kjøp av aksjer i selskapet man jobber økes kraftig.

Det er flere initiativ og intensjoner fra regjeringen som vil styrke privat sparing og investering. I dag ble rammebetingelser for BSU bedre, jeg ser fram mot neste stopp: bedre rammebetingelser for privat pensjonssparing og privat deltagelse i aksjemarkedet.

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer