Gå til hovedinnhold

Nintendo – fortsetter oppturen?

Det har gått snart fire måneder siden jeg omtalte Nintendo som en potensiell mangedoblingskandidat, og tegnet et svært lovende bilde av selskapets nye hybridkonsoll, Nintendo Switch. Så langt er den en gedigen suksess, og kursen har steget med imponerende 50% siden lansering. Er potensialet tatt ut av aksjen, eller har den mer å gå på?


Nintendo Switch ble lansert i mars, og det er tradisjonelt sett en svak måned for spillindustrien. Som en følge estimerte ledelsen 2 millioner solgte enheter i løpet av lanseringsmåneden. Mottakelsen var derimot over all forventning. Det ble solgt 2,74 millioner enheter, og konsollen satte salgsrekord for selskapet. Den ble umiddelbart utsolgt hos alle større forhandlere i USA, og grunnet fortsatt sterke salgstall, vedvarer mangelen – 4 måneder senere. Markedet er ikke i nærheten av mettet, og selskapet har måttet ta i bruk kostbare flyleveranser for å svare på den skrikende etterspørselen. Som en konsekvens har ledelsen også oppjustert sitt produksjonsmål for det inneværende fiskale året. Først fra 10 millioner til 16 millioner i mars, og så fra 16 millioner til 18 millioner i mai. Såpass omfattende justeringer kan vitne om en konservativ ledelse, og det er mulig vi ser flere positive overraskelser på grunn av forsiktig guiding.

Disse produksjonsøkningene, sammen med en rekke andre gode nyheter, har gjort at kursen har nådd sitt høyeste på syv år. Den varme mottagelsen har heller ikke gått upåaktet hen av analytikerstanden. JPMorgan økte sitt kursmål fra JPY29,000 til JPY39,000 i april, og forrige uke kom Jefferies med sprekt kursmål på JPY57,500, som representerer en oppside på hele 66% fra dagens kurs. Investeringsbanken begrunner det med inntjeningsestimater som kan overgå Wii-eraen. Det er i tillegg verdt å merke seg at verdens største hedgefond, BlackRock, flagget en 5% eierandel i selskapet kort tid etter lanseringen i mars.

Men det er ikke bare konsollsalg som har drevet kursen – spill og tilbehør selger også svært bra. Eric Bright fra GameStop uttalte følgende om attach raten, altså mersalget av spill og tilbehør: “The Nintendo Switch is off to a start right now that it could possibly eclipse the Wii. Initial sales on this have been phenomenal. I cannot give straight numbers, but I can say we are seeing one of the highest attach rates of software and accessories to a device that we have seen in a long time.” Med andre ord, alt har klaffet for Nintendo så langt.

Software selger hardware

Den solide starten skaper en god sirkel for Nintendo. Tredjepartsutviklere som EA, Activision og Capcom har startet å utvikle nye spill til konsollen fordi de ser en plattform i stor vekst og en gryende inntektsbase. Det gir konsollen et større spillbibliotek, som betyr økt merverdi for kundene. En høyere merverdi resulterer i flere kjøpere, som igjen øker inntektsbasen til tredjepartsutviklerne. Den stadig voksende støtten fra tredjepartsutviklere smører aksjekursen, og den har definitivt mer å gå på etter som nye titler annonseres.

Likeledes vil nye spill fra Nintendo selv drive kursen. Med over en halv milliard nedlastninger tydeliggjorde Pokemon Go de enorme verdiene som fortsatt ligger bak de intellektuelle eiendelene til selskapet. Nintendo har fans verden over, og det er bare Disney som kan skilte med mer velkjente figurer. Takket være suksessen til Nintendo Switch, har selskapet endelig fått på plass en ny proprietær plattform som gjør selskapet i stand til å kapitalisere på disse eiendelene – med andre ord sette fart på totalkapitalrentabiliteten, som har vært lav de siste årene. De sterke intellektuelle eiendelene er et viktig konkurransefortrinn i konsollmarkedet, og skaper et skarpere skille fra konkurrentene Sony og Microsoft gjennom produktdifferensiering.

Når alt kommer til stykket, så er det software som selger hardware, ikke omvendt. Vi vil se mange nye spill kunngjort fremover, både fra Nintendo, tredjepartsutviklere og indieutviklere, og dette utgjør betydelige triggere for kursen. Særlig vil jeg fremheve nye Pokemon-spill, en serie som virkelig har fått stadfestet sin globale appell. Så langt har vi kun sett to Mario-spill og ett fra Zelda-serien, og den intellektuelle skattekisten til Nintendo fremstår som nærmest utappet.

Kortsiktige triggere

I det korte bildet er det to interessante triggere for Nintendo. I midten av juni er E3, verdens mest kjente spillmesse, og det annonseres alltid nye spill i forbindelse med denne. Selskapet har trolig mange overraskelser på lager, og investorinteressen vil være høy. I tillegg lanseres Arms i juni, et nytt spill fra Nintendo. Siden Arms er en helt ny tittel, er salgsforventningene lavere enn til mer tradisjonelle titler. Dette gir et økt oppsidepotensial ved sterke salgstall.Videre er det verdt å merke seg at Arms deler et viktig trekk med nesten alle de bestselgende spillene fra Wii-konsollen – lokal multiplayer. Denne fellesnevneren ser ut til å være nøkkelen til suksess for Nintendo.

Risiko

Siden vi ser konturene av en ny Wii-suksess, er det viktig å huske på hvordan det gikk med kursen den gangen. Ved lansering stod den i rundt JPY25,000, og et år senere passerte den JPY70,000. Det påfølgende året derimot, var kursen tilbake til JPY26,000. Et klassisk tilfelle av boom-and-bust, lignende hva vi kjenner fra Funcom, og investorer bør være varsomme med å sitte for lenge. Det kan se ut til at et 9-12 måneders perspektiv fra lansering er den mest fornuftige horisonten.

Det har også kommet rapporter om mangel på flere komponenter brukt i Nintendo Switch, og at dette kan hemme produksjonen. De aktuelle komponentene er etterspurt av andre industrikjemper som Apple, som bruker dem i blant annet iPhones, og det virker som at problemet vedvarer ut året. Informasjonen rundt dette er dog mangelfull, noe som gjør det vanskelig å kvantifisere betydningen av mangelen, og om det eventuelt har en langsiktig effekt.

Videre utgjør svekkede salgstall en løpende risiko for selskapet, og ethvert svakhetstegn vil straffe kursen hardt. Nintendo Switch er fortsatt i en tidlig produktsfase med kun en håndfull millioner solgte enheter, og det gjenstår mange syretester før den nærmer seg rekorden satt av Wii, med over 100 millioner enheter. Mot slutten av året kommer i tillegg Microsoft med en ny konkurrent, kalt Scorpio. Den vil bli den kraftigste konsollen på markedet, men mangler det innovative elementet Nintendo Switch innehar, som tillater gamere å spille på farta. Derfor er det først og fremst Sony og Microsoft som er direkte konkurrenter.

Fundamentale forhold

Som jeg påpekte i mitt forrige innlegg, så prises Nintendo forholdvis dyrt. Pilene har pekt nedover for omsetning, driftsresultat og bunnlinje de siste årene. Kombinert med den positive kursutviklingen de siste månedene, ligger trailing P/E på rundt 40. En viss suksess er allerede priset inn, og dermed skaper de fundamentale forholdene en nedsiderisiko. Men tar man for eksempel estimatene til Jefferies for god fisk, vil driftsresultatet fjortendoble seg over de neste to årene, noe som mer enn rettferdiggjør dagens prising.

Hver enkelt kunde er mer verdt for Nintendo enn tidligere, på grunn av nye inntektskilder med høye marginer som DLC og en abonnementsløsning for online play. I tillegg kommer det økte inntekter fra det stadige voksende tredjepartsbiblioteket – hvor Nintendo tar en andel per salg. Det gjør at selve konsollsalget ikke må være like sterkt som før. Et annet moment som burde nevnes er den lovende mobilsatsningen til selskapet, men jeg anser den som sekundært til den nye konsollen, og vil derfor ikke drøfte den inngående.

Videre har selskapet en sunn balanse. Det er nesten gjeldsfritt, og har en egenkapital på ca. 5 milliarder dollar. Dette gir ledelsen handlingsrom og muligheter til å bygge videre på suksessen til den nye konsollen.

I sum er det altså mye som tyder på at Nintendo kan fortsette oppturen, men investorer bør ha en klar exit-strategi.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer