Nordnetbloggen

Norden er hjemme og nå er det gratis

Norden er hjemme både for Nordnet og våre kunder. Det er derfor med stor glede vi denne uken åpner opp for at alle våre kunder kan spare i hele Norden gjennom vår familie av Superfond.

Superfondet Nordnet Norge ble lansert tidligere i år, og det samme har skjedd i Finland, Danmark og Sverige. Fondene har raskt blitt populære i sitt hjemmemarked, og Superfondet Norge har allerede blitt et av de største indeksfondene blant private investorer i Norge. Ikke så rart kanskje. Penger spart er penger tjent, og muligheten til å kunne plassere kapital på børsen uten noen kostnader til kjøp og forvaltning er rett og slett en god «deal». Vi har skrevet mye om dette før, så du finner mer informasjon her i innlegget Bli rik gratis, og her kan du se hva Anders skriver om Superfondene.

Nå åpner vi altså for handel på tvers av landegrensene i disse Superfondene, og det er et historisk øyeblikk. Det er store fordeler for deg som investor ved å spre investeringene internasjonalt, og man kommer meget langt med å gå i det nordiske markedet.

Flere muligheter og redusert risiko

De fire nordiske landenes aksjemarked er forskjellig i størrelse. Slik ser det ut om man sammenligner børsverdiene:

Nordens aksjemarkeder

Næringslivet og dermed de børsnoterte selskapene er svært forskjellig i de fire landene. Norge er som kjent dominert av energi-sektoren og av råvarebasert industri. Sverige er store på finans, har flere internasjonale storkonsern (f.eks. Hennes & Mauritz) og en betydelig ingeniørbasert industri. Danmark har nordens største selskap (Novo Nordisk) og flere andre aktører innenfor farmasi/helse, og er ellers store på shipping, handel og fornybar energi (Vestas Wind systems). Finland er mest kjent for store skogsselskaper og Nokia, men har også en variert industrisektor.

Mini-verden

I sum er Norden et slags mini-verden med en god blanding av børsnoterte virksomheter. Samtidig er markedene godt regulerte og det meste er «ordning och reda» som svenskene sier. I sum utgjør våre markeder også en viss størrelse i verdenssammenheng. Samler man børsverdiene plasserer vi oss på 11 plass over verdens kapitalmarkeder, med ca 2% av verdens samlede børsverdier. Dette er foran Sør-Korea og Spania, men bak Brasil. Også om man slår sammen størrelsen på landenes økonomier (BNP) kommer Norden på 11 plass i verden. Foran Australia, men bak Canada.

Det er like trygt å investere i våre nordiske naboland som det er å investere i Norge. Faktisk oppnår man finansielle fordeler gjennom risikoredusering gjennom å spre investeringene på flere markeder. De matematisk interesserte ser gjerne på «standardavviket til avkastningen» for å sammenligne risiko. Ser man på tallene for de daglige svingningene på nordens børser ser vi dette*:

Norden Norge Sverige Finland Danmark
Standardavvik   avkastning 1,19 % 1,50 % 1,36 % 1,52 % 1,25 %

Det er altså beviselig risikoreduserende å investere i flere markeder. Summen i norden svinger mindre enn noe enkeltmarked. Dette er helt i tråd med det man skulle forvente fra finansiell teori.

Nordnet Superfonden Sverige, Nordnet Superfonden Danmark og Nordnet Superrahasto Soumi er nå klar for handel. Alle er følger i likhet med Superfondet Norge en ledende indeks i sitt hjemland, og er fri for kjøps- og forvaltningskostnader. Det må legges til at det tilkommer en kostnad på valutaveksling ved handel i utlandet, og den kommer man ikke utenom. I motsetning til de fleste andre banker har vi dog synliggjort hva den er, og det er 0,25% over spot valutakurs. Dette er absolutt konkurransedyktig.

Så da er det bare å benytte mulighetene. Se også oppslag om dette i Finansavisen 29.08 s. 38, 39 og (selvsagt) forsiden.

Norden gratis Finansavisen

 

*Tallene er basert på daglige avkastningstall siden mars 2009 og angir standardavviket på daglig avkastning.

Liste over størrelsen på verdens økonomier.

Liste over størrelsen på verdens aksjemarkeder.

Bildet øverst i artikkelen er fra NASA, Earth Observatory.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert