Nordnetbloggen

Nordmenn elsker dyre aksjefond

Personkundestatistikk fra Verdipapirfondenes forening viser at nordmenn elsker dyre fond. Gjennomsnittlig forvaltninghonorar for norske aksjefond ligger på ca 1,4 prosent, mens gjennomsnittlig forvaltninghonorar for de 10 norgefondene nordmenn har plassert mest penger i er rundt 1,9 prosent. Først på tolvteplass kommer første indeksfond på listen, DNB Norge Indeks.

Dette forteller meg to ting. For det første at nordmenn ikke har kjøpt fond selv, men har blitt solgt fond til. Bankene og rådgiverapparatet har tjent mer penger på å selge dyre fond og her ser vi resultatet. For det andre så sover alt for mange fondsparere i timen og de bruker ikke forbrukermakten sin. Flere burde ha en bedre balanse mellom billige indeksfond og dyrere aktivt forvaltede fond.

Nordmenn er eksponert med titalls milliarder på Oslo Børs via aksjefond. Summerer du opp nordmenns formue i de ti mest eide norgefondene hos VFF har nordmenn via disse fondene en eksponering mot Oslo Børs på over 16 milliarder kroner. På listen over personkunders ti mest eide norgefond er alle aktive forvaltede fond, og 8 av 10 fond har en årlig forvaltningsavgift på 2 prosent. Over 95 prosent av nordmenns fondsbeholdning er plassert i aktivt forvaltede fond. Dette er altfor mye! Penger spart er penger tjent, og de fleste burde ha mer billige indeksfond i sin fondssparing.

Misforstå meg rett. Jeg er ikke imot aktivt forvaltede fond. Besøk min portefølje på Shareville og du vil se at jeg eier flere selv. Problemet er bare at vi har så altfor lite i billige fond, og at det finnes for mange aktive fond som rett og slett presterer for dårlig. Hele ideen med å velge et aktivt aksjefond er å få høyere avkastning enn referanseindeksen. Klarer ikke forvalteren dette bør du som fondssparer heller putte pengene dine i et indeksfond. Skal du velge aktivt forvaltede aksjefond i stedet for passive indeksfond bør du velge en fondsforvalter som klarer å slå markedet over tid, vel og merke etter kostnader. Skal du ta risiko via aktive fond bør du også kompenseres for dette utover noen små punkter over indeks. Ørliten meravkastning er i mine øyne ikke verdt risikoen. Leverer man ikke meravkastning over tid MÅ det skjerpings til, og dette tror jeg som sagt ikke skjer uten av vi som kjøper og eier fond bruker forbrukermakt vår.

Ser vi på de mest populære fondene hos våre kunder i Nordnet så er det to indeksfond blant de ti fondene med flest kunder. Nordnet Superfondet Norge topper listen og KLP AksjeNorge Indeks ligger på en fjerdeplass. Siden vi ser at kunnskapen øker, digitaliseringen fortsetter, og stadig flere fondssparere blir mer bevisste så ser jeg lyst på tiden som kommer. Men det er viktig å huske på at en forvalter av skapindeksfond med høye avgifter aldri vil endre sin atferd før det får konsekvenser. Konsekvensene er det DU og JEG som bestemmer over. Ganske enkelt ved at vi bruker forbrukermakten vår og selger dårlige aktive fond og skapindeksfond til fordel for billige indeksfond og gode aktive fond.

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert