Nordnetbloggen

Nordmenn optimistiske med tanke på 2012, tross gjeldskrisen.

Nordnet har gjennomført en undersøkelse i forkant av julen og spurt nordmenn om deres julegaveinnkjøp, julegavebudsjett og privatøkonomi. Resultatet viser at 26 prosent kommer til å bruke mindre penger på julegaver sammenlignet med i fjor. Det store flertall ser med optimisme på egen privatøkonomi i 2012.

Gjeldskrisen og den pågående usikkerheten rundt hvor omfattende den er, påvirker definitivt stemningen i Norge og verden. Børsens svingninger bidrar ytterligere til nervøsitet blant sparerne. Noen nordmenn svarer at de vil holde igjen på julegavehandelen, men det gjenstår å se når handelsstanden har summert opp tallenes tale ved nyttår om intensjonen blir praktisert.

Julegavebudsjettet har krympet

31 prosent av befolkningen vil legge mellom 1000-3000 kr i julegaver, mens 31 prosent beregner å bruke mellom 3000-5000 kr. De aller fleste kommer til å kjøpe julegaver til 10 personer eller fler (47 prosent). Fordelingen mellom kjønnene er skjev og kvinner handler flere julegaver enn menn.

Tallene viser at kvinner tar det største ansvaret for julegavehandelen mens mannen kjøper til de aller nærmeste.

Vi bruker lønnen på julehandelen

Bare 8 prosent av befolkningen har spart opp penger til julegavehandelen. 5 prosent kommer til å bruke penger fra buffersparingen, mens 69 prosent kommer til å betale gavene med november og desember lønnen. 7 prosent kommer til å bruke kredittkort og dermed utsette betalingen.

Det ser ut som julen kommer like overraskende på nordmenn som nysnøen som lager trafikkaos hvert år. Det at bare 8 prosent har spart opp penger til julegavehandelen og 69 prosent bruker av lønnen sin, vitner om at ordningen med halv skatt i desember, som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, er nødvendig for at man skal ha nok til de ekstra utgiftene som desember bringer med seg. I tillegg til gaver så kjøper man jo også gjerne ekstra god mat og drikke, juletre og annen pynt, slik at har man da ikke buffer, så har man ikke mye igjen til å møte uforutsette utgifter.

Det har vært debatter i media og i sosiale medier om ordningen med halv skatt bør avskaffes eller ei, fordi ordningen av mange sees på som håpløst overformynderi og man mener at folk bør få administrere hele lønnen sin selv. Svarene i denne undersøkelsen viser i hvert fall at nordmenn generelt omfavner ordningen.

Nordmenn er håpefulle foran 2012

Nordmenn er optimistiske med tanke på 2012. 33 prosent tror at deres privatøkonomi kommer til å bli bedre, mot 11 prosent som tror den vil bli værre. 47 prosent tror at privatøkonomien kommer til å bli uforandret. Menn er mer positive enn kvinner med 36 prosent mot 31 prosent som tror at deres privatøkonomi blir bedre.

Et nytt år bruker å innnebære nytt håp, nye muligheter. Statistikken viser at 80 prosent av befolkningen tror at privatøkonomien vil være lik eller bedre enn i 2011. Dette henger trolig sammen med våre lave renter her til lands og at Norge tross alt ikke er like sterkt påvirket av gjeldskrisen som land i Sør Europa.

Skatteplanlegging driver vi ikke med

Bare 6 prosent av befolkningen kommer til å planlegge med tanke på skatt før årsskiftet. 47 prosent vil ikke gjøre det. 12 prosent har fortsatt ikke bestemt seg. Dersom man sitter i fond eller aksjer som har skuffet i lang tid og man nå sitter med tap i disse etter børsuroen i år, kan det være en ide å realisere tapet og flytte pengene til aksjer eller fond som man har mer tro på. Ved å realisere tap, får man skattefradrag på 28 prosent av tapet. I tillegg er BSU noe alle arbeidstakere under 34 år bør spare i, og dermed få skattefradrag.

Nyttårsløfter – velvære om vi selv får velge

37 prosent av befolkningen har ingen nyttårsforsetter. Av de resterende vil 16 prosent gå ned i vekt og 7 prosent begynne å trene. Bare 2 prosent vil begynne å spare og ingen vil begynne å spare til pensjon.

Nordmenn viser med sine nyttårsforsetter at personlig velvære er viktigere enn personlig økonomi. Man kan riktignok ikke kjøpe lykke for penger, men den tryggheten et solid økonomisk fundament gir, vil jeg påstå er svært viktig for å ha det godt i hverdagen. Uforutsette ting skjer, og dersom man helt unødvendig får økonomiske problemer som følge av det, så er det kjedelig. Derfor burde flere begynne å spare opp til buffer eller mer langsiktig sparing som kan ende opp med å bli et bra tilskudd til pensjonen.

Det er fortsatt mulig å legge til flere nyttårsløfter;)

God jul og godt nyttår!

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert