Gå til hovedinnhold

Ny årstopp i USA – Norge neste?

Oppførselen til de amerikanske aksjemarkedene i går etter at Oslo Børs stengte sender svært positive signaler om helsetilstanden i markedet. Som min med-blogger Richard Paulsen også skriver i sin morgenrapport i dag “det kunne ikke vært mer bullish”.

Bakgrunnen for svingningene i går var uttalelser fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) om en gradvis nedtrapping av dens pengepolitiske stimulansprogram som omtales som “kvantitative lettelser”. Månedlig kjøp av statsobligasjoner trappes nå ned fra 85 mrd USD til 75 mrd USD. Samtidig signaliserte Fed at signalrentene vil bli holdt lave lenge, og lengre enn tidligere kommunisert. Jeg har tidligere skrevet fyldig om dette i innlegget “Hvorfor er det ikke hyperinflasjon i USA“.

Liknende signaler om nedtrapping fikk markedet til å falle hardt i sommer, og mange fryktet det samme nå. Gårsdagens markedsoppførsel var derfor svært interessant. Det vi ser i kursdiagrammet øverst er et sterkt marked som lenge har ligget i opptrend. Grønn kurve er 50 dagers glidende gjennomsnitt på kursene, og det trender pent oppover. I går falt markedet først tilbake og testet denne trendstøtten før vi så en kraftig vending oppover på stort volum etter at den “fryktede” meldingen fra Fed kom. S&P 500 (her illustrert ved ETF’en SPY) avsluttet dagen med å stenge på ny årstopp. Dette er veldig sterkt positive tekniske signaler. Dette forteller oss at opptrenden er intakt, nye kjøpere har kommet sterkt inn i markedet, og videre oppgang er mest sannsynlige retning.

Utviklingen på den teknologidominerte NASDAQ-børsen viser det samme, her illustrert gjennom ETF’en QQQ:

QQQ er verdens nest eldste ETF og følger NASDAQ 100 indeksen.

Det norske markedet har hatt en svakere utvikling enn mange av de bredere internasjonale børsene i år. Spesielt selskaper innenfor Oil-Service og en del råvarebasert industri har slitt tungt. Faktisk har nesten halvparten av selskapene i OBX-indeksen hatt en negativ utvikling i år. Statoil teller ca. 20% på børsen og har klart kun 7% total avkastning i år, der det meste har kommet som utbytte.  Hovedindeksen har allikevel steget nesten 20%. I desember har vi falt litt tilbake og børsen handles nå på nivået under det den gikk på i november. Momentumindikatoren (midt i chartet) har trendet ned etter oktobers rally, og er nå nær ved å gi nytt kjøpssignal. Med de sterke positive signalene vi nå får fra USA tror jeg det er god sjans for at også Oslo Børs kan avslutte 2013 med en ny All Time High.

Oslo Børs ligger i opptrend, men handles under nivåene fra november.
Får vi et sluttrally?

 Som gammel trader og megler sitter jeg med en sterk følelse av at jeg har for lite aksjer når jeg ser slik markedsoppførsel – og vet at mange forvaltere vil se det på samme måte.

Det er ellers verdt å nevne at jeg etter å ha tenkt grundig på det ikke ser noen – null – ingen – grunn til at man som investor kun skal eie norske aksjer. De fondene jeg har nevnt her over, og tusenvis andre, kan handles til mer eller mindre samme pris og like lett som man handler norske aksjer og fond. Dette er muligheter som ikke var der for noen få år siden, og som altfor få benytter seg av. Penger spart er penger tjent når det gjelder kostnader ved å investere. Hvorfor gjøre banken rik (om du ikke er stor aksjonær i den da)? Og hvorfor ikke benytte mulighetene til å velge investeringer fra øverste hylle i hele verden? Det er ingen grunn til å være finansiell nasjonalist. Vi kommer med mer om dette i 2014.

God Jul og Godt Nytt Finansår 2014!

Kilde på bildene er Infront (The Online Trader) – Dette er vårt mest avanserte handelsprogram, som benyttes av meglere og profesjonelle tradere.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.03.2014 21:50

Ser at Hegnar stf8vsuger etter flere Hurtigruten-aksjer, og kjf8per det han kommer over til 4,- pr. aksje. Ne5r dette er gjemnonff8rt vil han ha omtrent 1/3 av selskapet. Er dette noe me5l i seg selv? Fe5r han mer kontroll over selskapet? Hvilken vei vil HRG-kursen ta etter at kjf8pene er gjort?

Gjest
Gjest
04.03.2014 10:41

Se5 utrolig deliig at dette gikk bra, Sylvia! Det gjorde det nemlig ikke for ve5r lille Sofiepus som ble drept av en hund rett for f8ynene pe5 meg for et e5rs tid siden… det var fryktelig dramatisk! Flott og modig nabo du har…!

Gjest
Gjest
19.12.2013 10:45

Hei, bra innlegg. Apropos ikke-norske aksjer og ETF’er, igjen… (Har begynt å følge mer med på disse etter dine blogginnlegg.) Lurer på en ny ting: Hvorfor endrer ETF’er på europeiske indekser utover amerikansk børsdag (altså intradag, US time), når Europa har stengt?! Er det på forventninger om hvordan de europeiske indeksene skal utvikle seg neste dag?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2013 10:59

Et veldig godt spørsmål. Svaret er stort sett ja. En rekke europeiske aksjer handles også i USA (f.eks. BP, Shell og Nokia). I tillegg handles hele tiden derivater kalt “futures” på de europeiske indeksene. Verdien av disse tilsvarer indeks når børsen er åpen og en tilnærmet/antatt indeks når den underliggende børsen er stengt. Jeg har selv handlet en masse futures på Oslo og Stockholmbørsen som trader. Det er stort sett slike instrumenter marketmakerne som står bak ETF’ene og Bull/Bear produktene handler. For privatpersoner er imidlertid ETF’er det foretrukne valg. Lett å forstå og lett å handle. Fint at du og… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2013 11:35

Takk for oppklarende svar. Jeg hadde faktisk ikke tenkt på at en del av de underliggende jo som du skriver handles på andre børser enn den indeksen har sitt opphav på, godt poeng. (Pluss det med futures, selvfølgelig.) Siden det neppe er alle komponentene i en indeks som handles på ikke-lokale børser, vil jeg tro at det er noe usikkerhet knyttet til selve indeksens fremtidige (morgendagens) verdi, men som da reduseres ved å ta hensyn til nettopp de komponentene som faktisk handles “utenfor lokal åpningstid” + futures-handelen. Her kan man sikkert gjøre ulike antakelser om de ukjente komponentene, og dermed… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2013 12:52

Nok et godt spørsmål. Svaret er at futurene handles av tradere, marketmakere og institusjonelle investorer med meget god likviditet. De gir således et godt bilde på underliggende indeksutvikling. Det er mest handel i de når de aktuelle børsene er åpne, men også mye aktivitet i periodene før- og etter. Eksempelvis følger mange i det norske markedet med på NASDAQ-futuren som en indikasjon på hvor USA vil åpne. Det er ikke fiktive kurser som danner grunnlag for denne futuren. Det er faktiske handler som kontinuerlig kan observeres. Algoritmer og computere er helt sentrale på denne arenaen, og tjener en positiv hensikt… Les mer »