Nordnetbloggen

Obligasjonsmarkedet i sterk vekst

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Stadig flere lån noteres på Børsen, og det har aldri vært notert så mye lån som nå.

Det ble hentet 33,9 milliarder kroner gjennom 44 nye obligasjonslån og utvidelser av eksisterende lån i mai, sammenlignet med 19,5 milliarder kroner i mai i fjor. Dermed er det nå notert hele 1.758 lån på Børsen med en utestående verdi på 1.678 milliarder kroner. Dette er rekord. Aldri før har det vært notert så mange lån med så høy utestående verdi. (Se figur under)

Årets noteringsaktivitet er på linje med rekordåret 2014. Etter en rolig start på året, har selskaper med lån notert på Børsen hentet 141 milliarder kroner så langt i år.  Det er 30 milliarder mer enn på samme tid i fjor, og like under nivået i rekordåret 2014. (Se figur under)

Særlig bankene har vært aktive i år. Banker som tidligere ikke har notert lånene sine, kommer nå til Børsen. I mai debuterte tre nye banker som obligasjonsutstedere på Børsen: Bjugn Sparebank, Sunndal Sparebank og Danske Bank A/S. Samtidig ønsker stadig flere investorer i obligasjonsmarkedet at lånene de investerer i skal være noterte. Børsnotering innebærer økt gjennomlysning. Samtidig begrenser regulering hvor mye institusjonelle investorer, som livselskaper, kan ha av unoterte lån.

Den høye låneaktiviteten fra bankene reflekterer også deres utlånsaktivitet. Hele 34 av de 44 lånene som ble notert i mai var en bankobligasjon. Obligasjoner med fortrinnsrett, som også kalles boligobligasjoner fordi sikkerheten er i boliglån, utgjør den største delen av lånevolumet målt i kroner. Bankene finansierer også sin utlånsaktivitet ved å notere fondsobligasjoner og ansvarlig lånekapital.

oslobørs1

oslobørs2

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert