Nordnetbloggen

Den «nye» økonomien – Holberggrafene

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Den «nye» økonomien: Norges Bank har denne uken publisert sin rentebeslutning og pengepolitiske rapport. Rentebunnen ser foreløpig ut til å nås på dagens 0,5 % og det ser ut til at vi unngår negative renter i Norge.

Glasskulen til Norges Bank og deres beste gjetning om fremtidig rentenivå har imidlertid ikke fungert overbevisende de siste 14 årene. Det samme gjelder for så vidt ønsket om å styre etter et bestemt nivå på prisveksten. Når vi først er inne på ting som ikke virker: Normalt forventer vi at flere arbeidsledige skal gi lavere lønns- og prisvekst. I vår lille åpne økonomi er nå ledigheten trolig i ferd med å toppe ut sammen med inflasjonen. På toppen av dette ser vi rekordvekst i boligprisene.

En forventning om vellykket omstilling av norsk økonomi, hjulpet av svak krone og lave renter, forklarer nok mye. Men, i en verden med lave, og noen steder negative renter, mangler vi ikke ting å være bekymret for. Rykter om at spekulanter i Oslos boligmarked satser på å forsvare høy gjeldsgrad med høy forventet boligprisvekst og lave renter, har visse likhetstrekk med en del skipsrederes bestilling og belåning av båter. Det har ikke gått så bra med sistnevnte. Apropos «gearing» (gjeldsgrad). At Deutshe Bank nå har en lavere markedsverdi enn DNB, til tross for at banken er seks ganger så stor, levner liten tvil om at høy «gearing» fungerer bedre i gode enn dårlige tider.

Ha en gearet helg.

SE DEN «NYE» ØKONOMIEN – HOLBERGGRAFENE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert