Nordnetbloggen

OL-inspirert aksjehandel

I dag starter OL i Sotsji. Fokuset til de fleste vil da være på våre idrettshelter og de prestasjoner de får til i hard konkurranse med topptrente menn og kvinner fra andre nasjoner. Mye vil bli skrevet om idrettsanleggene, hotellene, været og folkelivet. Russerne har ikke spart på noe denne gangen, så alt ligger til rette for at det skal bli et meget bra arrangement.

Men Putin er ikke den eneste som har åpnet lommeboken for at idrettsstjernene skal få konkurrert. Store selskaper i inn- og utland er aktive sponsorer som har bidratt for å gi utøverne utstyr, treningsmuligheter og finansiering. Hvorfor ikke bruke OL som en anledning til å ta en kikk på aksjene deres?

De største norske sponsorene er hele topplaget i OBX-indeksen. Statoil sponser Norges Skiforbund, og i den grad dette bidro til å trekke ned årsresultatet selskapet presenterte i dag så får vi trøste oss med at det er vel anvendte penger. DNB sponser Ole Einar Bjørndalen og skiskytterlandslaget. Basert på årsresultatet DNB nettopp presenterte kunne de kanskje sponset noen flere lag også.  Telenor kommer til å presentere sine fjerdekvartalstall og årsresultat den 12. februar. Da får vi se om sponsingen av Aksel Lund Svindal og alpinlandslaget har bidratt positivt. Telenorkursen går forhåpentligvis fort oppover, selv om de velger å sponse en som kjører fort nedover.

Ole Einar Bjørndalen og konsernsjef Rune Bjerke i DNB. Bilde fra Heiko Junge/NTB Scanpix
Ole Einar Bjørndalen og konsernsjef Rune Bjerke i DNB. Bilde fra Heiko Junge/NTB Scanpix

 

OL-kampanje på utenlandske aksjer

Nordnet kjører nå en kampanje på handel i utenlanske aksjer. Jeg har tidligere skrevet blogginnlegget «Ser du mulighetene bak horisonten» om dette og mener kort og godt dette er en glimrende anledning til å ta utenlanske aksjer inn i porteføljen. Det er like enkelt å handle disse som å handle norske. Utvalget av bra kandidater er enormt, og mange av disse selskapene kjenner du trolig bedre enn de fleste med aksjer notert på Oslo Børs.

Coca-Cola har lenge vært en av OL’s største sponsorer. Alle kjenner selskapets produkter, men ferre tenker på at dette også er en stabil verdi-aksje. Warren Buffet (av mange kalt verdens beste investor) er blant de største eierne.

Cola sponser OL. Kilde The Coca-Cola Company
Cola sponser OL. Kilde The Coca-Cola Company

McDonalds er også en betydelig OL-sponsor, selv om de neppe presenterer en diett som anbefales til andre idrettsutøvere enn de som konkurrerer i bobsleigh.

Blant de ledende sponsorer er også  General Electric,  et av verdens største selskaper. Oppfinneren av lyspæren Thomas Edison var med å grunnlegge selskapet, og GE var den første som startet opp kommersiell distribusjon av strøm – til New York på 1800-tallet. Nå produserer selskapet alt fra kraftstasjoner til finansielle tjenester, medisinsk utstyr og atomvåpen. Den sist nevnte delen av virksomheten er dog tonet ned i det siste da disse produktene har en varierende popularitet.

Også VISA er på listen over hovedsponsorer. Alle kjenner selskapets rolle som formidler av betaling, og man ser logoen hver gang man ser en kortautomat. Selskapet har lang historikk, og er notert på New York børsen.

Du finner aksjekurser og handelsmulighet i alle disse og de fleste andre hovedsponsorne www.nordnet.no. Vil du ha mer detaljinformasjon om regnskapstall, hovedeiere, nyheter og liknende anbefaler jeg nettsider som www.bloomberg.com, eller yahoo!Finance.

OL varer i et par uker, men aksjer kan man ha som en hobby for all fremtid. Lykke til i Sotsji, og lykke til med investeringene!

En alpinist fra Canada tester bakken i Sochi 2014
En alpinist fra Canada tester bakken i Sochi 2014

 

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert