Nordnetbloggen

Oppsummering ved halvgått løp

Bildet viser Halfway Wall på øya Lundy mellom England og Wales. På slike plasser er fine for en hvil og for å planlegge reisen videre. Hvordan ser markedet i 2015 ut ved Halfway Wall? 

Avkastning i et utvalg aksjemarkeder pr. 15.06.2015
Avkastning i et utvalg aksjemarkeder pr. 15.06.2015

 

Kina 1, Danmark 2, Japan 3…. resten også bra

Kinesiske fastlandsaksjer har gjort det best, men det er neppe et marked der en vestlig investor plasserer hele sin kapital, og tekniske tegn jeg kommenterte på Twitter i dag tyder på at den bratte oppgangen kan være over. Utover dette har Japan gjort det svært godt, drevet av et betydelig stimulansprogram som har ført til oppgang i økonomien. Som en av verdens største økonomier og største aksjemarkeder er dette veldig positivt. Danmark har vært sterkest i Norden, særlig ledet av en kraftig oppgang (+43%) for farmasiselskapet Novo Nordisk, som nå har blitt Nordens største selskap i børsverdi.

Utover dette har avkastningen vært god i de fleste markeder. Justert for valutakursendringer ville en norsk investor hatt mellom 6 og 10% avkastning hittil i år nesten uansett hvor pengene var plassert. Dette er en god start på året, og vi får glede oss over det. Vi er inne i et bullmarked, og hovedtrenden i markedet er oppover. Det er viktig å huske på at dette faktisk er normalt, og jeg kunne like gjerne kalt tilstanden i aksjemarkedet for et «normalmarked».

Studerer man lengre tidsserier med avkastningsdata (og det har jeg gjort) ser man at gjennomsnittlig årlig avkastning gjerne ligger et sted i området 8-12% avhengig av hvilken region man ser på. Men dette er gjennomsnittet av både dårlige og gode år. Det er langt flere gode enn dårlige år, og avkastningen i disse årene pleier naturlig nok å være høyere enn gjennomsnittet.

Hva ventes av andre halvår?

Ved halvått løp kan vi investorer si at vi hittil i år har fått som forventet, eller kanskje litt mer. Vi lever faktisk i ganske gode tider for kapitalister. Nyt det, og sørg for at du får så mye ut av det som mulig. Det kommer tidsnok noen stormkast og en annen “sesong” i markedet. Når de signalene kommer gjelder det å ha en “plan B” for først og fremst å bevare kapitalen, men også for å kunne utnytte de muligheter et fallende aksjemarked gir. Jeg snakker ukentlig om dette i min videoblog “Markedspuls” som du kan følge her på Nordnetbloggen på (stort sett) onsdager, eller ved å abonnere på denne listen på Youtube.

I skrivende stund er det mer uro i markedene enn det har vært på en stund, og dette gir muligheter for den som skal investere. Det blir spennende å se hva andre halvår har å gi, men min hovedtese er følgende: Mer oppgang. Derfor planlegger jeg å kjøpe mer aksjer i sommer.

 

En av de neste dagene kommer jeg til å skrive om hvordan jeg rigger min og fruens langsiktige investeringsportefølje for det markedssyn jeg nå har. Porteføljen kan forøvrig følges av alle som er interessert på Shareville. Vi praktiserer “transparent banking” her i Nordnet, så åpenhet er en av våre kjerneverdier.

 

Toppbildet er fra Wikimedia Commons. En fin kilde til bilder.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert