Gå til hovedinnhold

Oslo Børs: Nedgang i vente. Oljemarkedet er dislokert. Nye store produksjonskutt vil komme?

Mandag falt spotprisen på WTI (den amerikansk lettoljen) under null pga. fravær av kjøpere til den korteste futureskontrakten. Nå er det tilsvarende press, eller fravær av kjøpere, til den nærmeste futureskontrakten for Brent-oljen også

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -1%, eller innenfor intervallet [-1,4, -0,6]%. Gjensidig Forsikring i fokus (resultatfremleggelse)

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte tirsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -3,1 prosent i snitt tirsdag.

Usikkerhet knyttet til oljemarkedet preget de amerikanske børsene tirsdag. I tillegg leverte flere selskaper sine tall for 1. kvartal.

Netflix overrasket for øvrig positivt, da de kunne vise til betydelig kundevekst i perioden. Aksjen reagerte umiddelbart opp på nyheten, men falt tilbake igjen innen etterhandelen var over.

De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte opp 0,2 prosent i natt.

De siste dagers kollaps i oljeprisen toppet nyhetsbildet i Asia i natt. Det er viktig å være klar over at denne situasjonen, hvis er ekstrem i historiske sammenhenger, skyldes flaskehalser i transportleddet (oljefrakt) mer enn noe annet. Les mer om dette i vår oljekommentar nedenfor.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 16,1 dollar per fat, ned -21,3 prosent fra tirsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 10,66, mens 30-års renten i USA ligger på 1,14 prosent.

Mandag falt spotprisen på WTI (den amerikansk lettoljen) under null pga. fravær av kjøpere til den korteste futureskontrakten. Nå er det tilsvarende press, eller fravær av kjøpere, til den nærmeste futureskontrakten for Brent-oljen også.

Når det er sagt, oljemarkedet er dislokert i disse dagene gitt at oljen ikke klarer å strømme raskt nok til verdens strategiske lagre. Dvs. i teorien skulle det være mulig å flytte alt tilbudsoverskudd av olje til verdens strategiske oljelagre, men i praksis lar ikke dette seg gjøre fordi det oppstår naturlig flaskehalser i transportleddet.

Det logiske utfallet er derfor at flere og flere tankskip vil bli brukt til lagring av olje, hvis varighet og pris på slik lagring vil øke betraktelig. Mao. denne superkontangoen (spotprisen på oljen er vesentlig lavere enn prisene frem i tid), hvis svært fordelaktig for tankfraktselskaper, vil fortsette så lenge oljeprodusentene ikke klarer å balansere markedet på kort sikt.

Det er for øvrig naturlig å anta at “alle” parter hvis involvert i produksjon av olje vil enes om nye store kutt så fort som mulig.

Slik gikk det på Oslo Børs i går

Kommentar: Shippingselskaper, med Frontline i spissen, stjal «showet» på Oslo Børs tirsdag.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer