Nordnetbloggen

Oslo opp med olje, Sverdrup og Mad Dog

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

21-Mar-2017 12:06:36

  • Hovedindeks +0,6%
  • Sverdrup i rute, Kværner og Aker Solutions får FEED-kontrakter
  • Subsea 7 +2%: Får $300-$500 mln-kontrakt på Mad Dog 2
  • Fred Olsen +12%: Carnegie oppgraderer til kjøp, kurs 30
  • Fingerprint Cards-ras smitter over på Idex og Next Biometrics

OSLO, 21 mar (Reuters) – Oslo Børs løftes tirsdag med høyere oljepris, oppdatering av Sverdrup fase 2 og en Subsea 7-kontrakt på Mad Dog-feltet i Mexicogulfen.

StatoilSTL.OL kjører videre med Sverdrup fase 2 som planlagt og tildeler feed-kontrakter til Aker SolutionsAKSOL.OL, KværnerKVAER.OL og SiemensSIEGn.DE.

Fase 1 er som kjent godt i gang og oppstart av produksjon er planlagt sent i 2019. PUD (plan for utbygging og produksjon) for fase 2 ventes å bli sendt inn i andre halvår 2018 med produksjonsstart i 2022.

Investeringsestimatet for fase 2 gjentas på 40-55 milliarder kroner, som utgjør en halvering siden PUDen for fase 1 ble sendt inn på starten av 2015, og er på linje med hva som ble kommunisert av partnerne 7. februar i år.

Feltet gjentas å ha mellom 2 og 3 milliarder fat olje med en produksjonskapasitet på 660.000 fat olje per dag, samt en nullpunktspris for hele feltutbyggingen under 25 dollar fatet.

– I annonseringen gjentar Statoil reserver, capex og produksjonskapasitet… Vi gjør derfor ingen endringer i våre anbefalinger, kommenterer Pareto-analytiker Trond Omdal.

Pareto har kjøp og kursmål 200 kroner på Statoil, kjøp og kursmål 180 på Aker BPAKERBP.OL og kjøp og kursmål 220 svenske kroner på LundinLUPE.ST.

Swedbank kaller dagens oppdatering fra Statoil en «non event» i og med at det ikke er noen endringer siden forrige anslag.

De tre Sverdrup-partnerne stiger i sjiktet 1-2 prosent, og her hjelper oljeprisen til som kommer seg over 52 dollar per fat.

I oljemarkedet snakkes det igjen om nye kutt fra OPEC.

NY TILLIT TIL KVÆRNER OG AKER SOLUTIONS, LØFT I OLJESERVICE

KværnerKVAER.OL og Aker SolutionsAKSOL.OL, som begge er med i fase 1 på Sverdrup, tas med inn i de første studiene på fase 2 og løftes henholdsvis 4,8 og 2 prosent.

For Kværners del kan det bli snakk om å bygge ytterligere et stålunderstell eller en «jacket» i fase 2, mens det i fase 1 bygger 3 jacketer til en samlet verdi av 4,5 milliarder kroner.

Kværner vil ikke si noe om hvor stor kontrakten i fase 2 til slutt kan bli.

I forrige uke ble Kværner tildelt en kontrakt på Njord A til 5 milliarder kroner, også det av Statoil, hvorav Aker Solutions sin andel var 1 milliard kroner.

I Mexicogulfen får Subsea 7SUBC.OL en kontrakt på «Mad Dog 2» av BPBP.L til en verdi av mellom 300 og 500 millioner dollar, og aksjen løftes 2 prosent til 133,3 kroner.

Riggrederiet Fred. Olsen EnergyFOE.OL er enda bedre og løftes 11,5 prosent til 25,2 kroner. Her tar Carnegie opp anbefalingen til kjøp fra hold og kursmålet til 30 fra 15, opplyser meglerhuset.

Også Seadrill kommer seg over på plussiden.

Konkurrenten Borr DrillingBORR.NFF, med Tor Olav Trøim i spissen, bekrefter at det har fullført den rettede emisjonen på 800 millioner for å kjøpe 15 jackup-rigger fra Transocean for 1,35 milliarder dollar.

Fortsatt er det taust fra TransoceanRIGN.SRIG.N om avtalen.

Statoil sier forøvrig i Sverdrup-oppdateringen at det planlegges 28 brønner i forbindelse med fase 2-utbyggingen.

Seismikkaktørene PGSPGS.OL og TGSTGS.OL stiger henholdsvis 4 og 0,4 prosent.

HOVEDINDEKS BEDRE ENN UTE, VARSEL I SVERIGE SMITTER TIL OSLO

I sum løftes hovedindeksen 0,6 prosent til 707,5 poeng, som er noe bedre enn ute i Europa.

På Stockholmsbørsen faller Fingerprint CardsFINGb.ST 25 prosent etter resultatvarsel og kutt i utbytte.

Dette smitter over på IdexIDEX.OL og Next BiometricsNEXT.OL, uten at det er noe nytt fra noen av dem, som går i rødt med 3-6 prosent.

I laksebransjen er det også mye rødt og SalmarSALM.OL, LerøyLSG.OL og BakkafrostBAKKA.OL er alle litt på minussiden. Fallende laksepriser har dratt ned lakseaksjene 10-20 prosent så langt i år.

 

(Reporting By Ole Petter Skonnord, editing by Camilla Knudsen)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert