Nordnetbloggen

Pareto Bank – en liten juvel på OTC-listen

 

Pareto Bank er en nisjebank som driver med finansering av prosjekter innen blant annet eiendom, shipping og offshore, hovedsakelig i Oslo-området. Selskapet er notert på den litt obskure OTC-listen, hvor potensialet for feilprising er mye større enn på Oslo Børs.

Pareto Bank er intet unntak til dette.

 

Selskapet har levert sterke kvartalstall over tid og kan vise til en imponerende utvikling. For 2013 leverte de et resultat på ca 130 millioner. Etter dagens markedsverdi (kurs 1200) gir det en P/E på 7,8. Når vi beveger til oss inneværende år, så er bunnlinjen allerede nære 100 millioner etter kun to kvartaler, noe som gir en implisitt P/E verdi på 5,2 for 2014 – uten å ta stilling til vekst.  Årsresultatet har faktisk steget med over 50% per år siden 2009, og det ser ikke ut som 2014 blir noe annerledes. Balansen ser også sunn ut, bokført egenkapital tilsvarer ca markedsverdien, altså en P/B på 1. Det er lite som tyder på en overekspansiv strategi fra ledelsen.

Likevel er det ikke bare dette som gjør Pareto Bank til et interessant case. Selskapet deler både tak og merkenavn med moderkonsernet. Pareto-gruppen er velkjent nasjonalt, og dette fungerer som et kvalitetsstempel ovenfor kundene. Navnet i seg selv skaper en kundelojalitet som få konkurrenter kan matche. Med samme kontoradresse kan de ansatte også høste fordelene av et større fagmiljø.

I tillegg er eiersiden usedvanlig stjernespekket. Banken eies med 15 prosent av Pareto. Bak meglerhuset følger selveste Storeulv med nærmere 10 prosent av aksjene. Utover Fredriksen gjorde nylig trioen Spetalen, Fredly og Mohn sitt inntog i aksjen. Mange småsparere følger i disse guttas fotspor, og det lover godt for lite omsatte aksjer som PARB.

Med det i mente er det ikke vanskelig å trekke paralleller til Bank Norwegian. Selv om selskapet opererer i et annet segment, så kan Bank Norwegian vise til eventyrlig vekst, en kjendisfest på eiersiden og et merkenavn alle kjenner. I slutten av 2011 stod kursen i 2 blank, nå har den straks tatt ti-gangen på OTC-listen. Til sammenligning med Pareto Bank var resultatet for 2013 på 238 millioner – en P/E på 13,7 etter dagens kurs. For inneværende år er det samme tallet 11. Sånn sett har Pareto Bank mye å gå på. Begge virksomhetene er rettet mot privatmarkedet og har en fellesnevner knyttet til risiko – den norske økonomien. I siste rapport omtaler dog BN-ledelsen denne som «robust».

Likevel er det ikke bare fryd og gammen. Pareto Bank prydet nylig forsiden til Finansavisen, og for OTC-aksjer korrelerer kursen kraftig med antall avisoppslag. Ukjente aksjer er rett og slett avhengig av blest. På kort sikt kan derfor kursen falle. Det er heller ingen spennende triggere i horisonten, her må man vente på kvartalstall. Ledelsen har nevnt planer om børsnotering, men de har foreløpig ikke vært særlig konkrete om dette. Den prosessen vil selvfølgelig være helt nødvendig for å synliggjøre verdier og fjerne «OTC-rabatten», og først da kan vi med betydelig sikkerhet vente oss kurser på 2000 eller mer.

 

Undertegnede eier aksjer i selskapet.

 

Gunnar Asbjørn Bergstrand
IT-konsulent og investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

4
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Rolig analys men kanske nämnvärt att både skuldportföljerna och finansieringskällorna skiljer sig avsevärt mellan pareto bank och bank norwegian. Netto genomsnittlig räntemarginal är väl ca. det dubbla hos norwegian (lägger in en disclaimer och säger att jag inte läst rapporter på länge för något av bolagen) och norwegian har tagit på sig en betydligt större risk i skuldportföljen. Kortsiktiga kreditskulder vs utvecklingsprojekt i en «stark» bostadsmarknad :O
Gjest
Gjest
Det medfører imidlertid ikke riktighet at PARB er rettet mot privatmarkedet 🙂
Gjest
Gjest
Takk for korreksjonen. Det var i et samfunnsøkonomisk perspektiv jeg brukte ordet privatmarked, men det blir feil og upresist i denne sammenhengen. Likevel vil jeg understreke at både verdipapirfinansieringen samt personfinansieringen betjener privatkunder.
Gjest
Gjest
Fin wrapup. Eier selv aksjen, og har sammen med noen andre laget en power point på case. Om du eller andre er interessert er det bare å sende en mail til arne@cfoconsulting.no
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert