Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Comeback for Skagen Kon-Tiki?

Bjørn Erik og Mads har besøk av forvalter i Skagen Kon-Tiki Fredrik Bjelland. Fredrik jobbet blant annet som forvalter i Oljefondet (NBIM) i Shanghai før han begynte i Skagenfondene i 2017. I dag forvalter han et av Norges største aksjefond, Skagen Kon-Tiki, sammen med Cathrine Gether. Etter flere år i motbakke, mener Fredrik og resten av Skagen-teamet at timingen er god, både for vekstmarkeder men også for verdiaksjer. Hør mer om hvilke posisjoner fondet har tatt, og hvordan de vekter seg for 2019.

2016 og 2017 var to gode år for vekstmarkeder (emerging markets, EM). Ved inngangen til 2018 var de fleste forvaltere og analytikere positive til EM. Men 2018 ble et dårlig år, -10 % i EM og -4 i DM (developed markets) – hvorfor?

Fredrik forklarer den svake utviklingen i 2018 i EM med renteoppgang i USA, handelskrig, likviditetskrise i Kina og økt politisk uro i blant annet Tyrkia og Sør-Afrika.

Skagen Kon-Tiki var et av verdens største aktive EM-fond for ti år siden, med en forvaltningskapital på ca 80 mrd kr. For ett år siden var forvaltningskapitalen 28 mrd. I dag er den ca 18 mrd. Bjørn Erik spør om det har vært krevende med høy innløsning over lang tid for han som forvalter. Da må man ofte bruke mye tid på å selge de riktige aksjene i stedenfor å finne nye vinneraksjer. Hør Fredriks svar i podden.

Fredrik må også svare for hvorfor Kon-Tiki ga betydelig mindreavkastning i forhold til EM-indeksen i 2018. Han forklarer den svake relative avkastningen med for stor Tyrkiaeksponering, som falt veldig mye, samt for høye investeringer i bilaksjer, som led under trussel om handelskrig og ny teknologi.

Viktige forkortelser å merke seg til denne episoden:

  • DM = Developed markets (markeder med grunnleggende økonomisk stabilitet og høy grad av likviditet)
  • EM = Emerging markets (land der den økonomiske veksten er ventet å stige kraftigere enn land med en mer moden økonomi)

Skagens tre U-er

Skagens investeringsfilosofi er kjent for å vært basert på de tre u-ene; å kjøpe upopulære, underanalyserte og undervurderte aksjer. Fredrik forteller at denne investeringsstrategien gjelder fremdeles, men at Skagen ikke bruker de tre U-ene i kommunikasjonen lenger. Nå snakker Skagen om verdiforvaltning, og å gå mot strømmen.

Verdifaktoren har gitt mindreavkastning i nesten ti år. Men Fredrik vil ikke være med at det er den viktigste årsaken til Skagenfondenes mindreavkastning. Han forklarer at Kon-Tiki gjerne kjøper vekstaksjer, men som likevel er rimelig priset på de fleste multiplier.

Et viktig argument for å kjøpe EM-fond fremfor DM-fond er at EM-land normalt har høyere økonomisk vekst enn DM-land. Gutta diskuterer om det er en sammenheng mellom økonomisk vekst i et land og landets børsutvikling.

Kinesisk statistikk og politisk risiko

Mads spør Fredrik om hvordan det var å jobbe som forvalter for oljefondet i Kina, og om han har tiltro til statistikken som kommer fra kinesiske myndigheter. Fredrik forteller at Kon-Tiki har undervekt mot Kina, men at fondet i tillegg har mange internasjonale aksjer som har stor handel med Kina.

Et ankepunkt mot å investere i EM er at risikofaktorene er høyere her. Større politisk risiko, dårligere selskapsstyring, mer korrupsjon etc. Fredrik kommenterer Samsung og Hyundai Motor spesielt, to selskaper som har vært i søkelyset for brudd på korrupsjon og menneskerettigheter.

Til slutt gir Fredrik noen aksjetips. Konsumaksjer og kobberaksjer nevnes, finn ut hvilke flere selskaper og sektorer han trekker frem.

Hør forrige episode av #pengepodden: Paul Harper om favorittsektorene for 2019.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer