Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Har vi en boligboble i Norge? Med Erling Røed Larsen

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

Erling Røed Larsen, professor og forskningssjef i Housing Lab, og spareøkonom Bjørn Erik diskuterer utviklingen i boligmarkedet i denne #pengepodden-episoden. De to økonomene diskuterer hvorvidt vi har en boligboble i Norge eller ikke. Du får også høre mer om hvilke faktorer som påvirker boligprisene, hvordan Oslo-prisene står sammenlignet med resten av landet, samt om en utleiebolig er en god investering eller ikke.

Erling Røed Larsen & Bjørn Erik Sættem

Har vi en boligboble?

(fra 03:48) Siden bunnen etter jappetiden i 1993 har boligprisene i Norge steget med ca 7 % i årlig gjennomsnittlig nominell avkastning. Dette er langt mer enn inflasjon og lønnsvekst i perioden. Har vi en boligprisboble i Norge, spør Bjørn Erik.

Videre får du høre mer om faktorene som påvirker boligprisene. «Renten er atomknappen i boligmarkedet», mener Erling, og viser til at deres modeller viser at ett prosentpoeng høyere rente fører til 13-14 % lavere boligpriser. Bjørn Erik kontrer med at siste års renteoppgang på ett prosentpoeng ikke har ført til fall i boligprisene. Hør hva Erlend svarer.

Nordmenns høye gjeldsgrad diskuteres også. Bjørn Erik er ikke så bekymret for at Norge ligger i Europatoppen her. Når et land blir mer velstående kan innbyggerne bruke mer av inntektsøkningen på bolig og gjeldsbetjening, supplerer Erling.

Osloprisene vs. resten av landet

(fra 21:13) Boligprisene i Oslo har steget mer enn landet for øvrig i mange år, særlig de siste 4-5 årene. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris en nå nesten dobbelt så høy i Oslo som landsgjennomsnittet. Bjørn Erik spør om Erling mener at Osloprisene er for høye sammenlignet med resten av landet.

Erling svarer at for mange yrkesgrupper er Osloprisene blitt for høye, men at prisforskjellen mot resten av landet trolig vil forbli høy.

Erlend viser til forskning om «agglomerasjon», som henviser til de gevinstene et samfunn får av at firmaer og folk klynger seg sammen. Det viser seg da at enorme gevinster realiseres når samfunnet er i kunnskapsøkonomifasen. Oslo kan nyte godt av denne effekten.

Fører det norske auksjonsprinsippet til høyere boligpriser?

(fra 38:53) Norge har en ganske unik salgsprosess, med åpne budrunder når en brukt bolig skal selges. Bud kan legges inn med korte akseptfrister med mer. Bjørn Erik lurer på om dette gir høyere boligpriser – og hvilke regler for boligprisssalg som gjelder i andre land.

Erling kommer også med forskningsbaserte tips til selgere som skal bestemme seg for prisantydning, samt tips til kjøpere som skal legge inn bud.

Aksjer vs. boliginvesteringer

(fra 54:08) Bjørn Erik forteller at han og en kollega har regnet på hva som har gitt best avkastning av aksjer og utleiebolig siste 150 år. Han ble overrasket over at utleiebolig kunne konkurrere med aksjer de siste 10, 20 og 30 årene. Men på virkelig lang sikt, på 50, 100, 150 års sikt, har aksjer slått utleiebolig.

Erling forteller at han har valgt å bygge opp en robust portefølje av aksjer og fond, fremfor å kjøpe en utleiebolig. Da blir diversifiseringen bedre, siden han allerede eier din egen bolig.

Hør forrige episode av #pengepodden: IMO 2020 oppdatering med Magnus Halvorsen

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.01.2020 16:38

Stikkordet med bolig er at du kan gå billig gearing, det kan du ikke på aksjer. Hvor kan du få låne 85% av aksjeverdien til 2,6% rente?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
31.01.2020 14:36

Hei Lasse. Enig med deg her.
Men: En aksjeinvestering er egentlig belånt hvis du tenker over det. Gjennomsnittlig gjeldsgrad for selskapene på Oslo Børs er rundt 60 % (tall fra 2016/17), så du har indirekte belånt aksjekjøpet ditt med ca 60 %. Samt: Siden år 2000 har faktisk en ikke-gearet utleieleilighet gitt omlag samme avkastning som et aksjefond invesert på Oslo Børs eller i USA. Ref min tabell i denne bloggen: https://www.nordnet.no/blogg/aksjer-har-slatt-bolig-siste-150-arene-men-bolig-har-vaert-best-siden-ar-2000/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom