Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hemmeligheten med Buffetts strategi og Frontline Q&A

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

Innledningsvis diskuterer vår spareøkonom Bjørn Erik og vår analytiker Roger årsakene til de rekordsterke aksjemarkedene vi ser i disse dager. Videre får du høre Roger fortelle om hvordan Warren Buffett har utviklet sin investeringsstrategi gjennom årene, og hva sparere og investorer kan lære av «Orakelet fra Omaha». Mot slutten av sendingen av vi lagt ved et utrolig interessant Q&A-runde med Roger og Frontline-sjef, Robert Hvide MacLeod.

All-time-high

(fra 01:31) Roger lister opp de viktigste årsakene til at børsene er rekordsterke om dagen. Gode kvartalstall, positive nyheter fra forhandlingene mellom USA og Kina, og økt sannsynlighet for en kontrollert Brexit nevnes.

Konkurransetilsynets razzia i kontorene til Norgesgruppen, Orkla (Lilleborg) og Mondelez (Freia) diskuteres. Roger mener at dette kan være gode nyheter for Orklas aksjekurs. Hør hvorfor.

Denne uken ble det også kjent at Mowi-sjefen, Alf-Helge Aarskog, går av med øyeblikkelig virkning etter ti år i sjefsstolen. Roger deler sine tanker om dette.

Buffett-filosofien

(fra 22:13) Vi har fått flere spørsmål fra lyttere som vil lære mer om Buffett-filosofien. Det er få i Norge som vet like mye om Buffett som Roger. Vi har fått mail fra en ivrig lytter som blant annet spør om hvilke nøkkeltall han bør se på for å forstå om et selskap er billig eller dyrt.

Lav gjeldsgrad, dominerende markedsposisjon, gode marginer og gode markedsutsikter er essensen.

Roger forteller at Buffett ikke lenger er så opptatt av å kjøpe selskaper som er lavt priset – det er bedre å betale litt mer for et virkelig godt selskap.

Roger og Bjørn Erik diskuterer også verdi-faktoren som investeringsstrategi.

Roger anbefaler to bøker for lyttere som vil lære mer om Buffetts investeringsfilosofi: The Intelligent Investor av Benjamin Graham. Samt Common stocks and uncommon profits av Philip Fisher.

Berkshire-aksjen har knust børsen siden 1965, men tapt siste 10 år

(fra 41:35) Avkastningen til Berkshire Hathaway blir dissekert. Aksjen har levert svakere avkastning enn S&P 500-indeksen på 1,5 og 10 års sikt, men vesentlig høyere avkastning siden tusenårsskiftet og siden oppstarten i 1965.

Roger forteller at Berkshire-selskapet er skrudd sammen for å slå markedet i nedgangstider, holde tritt i stabile markeder og gi mindreavkastning i oppgangstider.

Berkshire har som regel alltid en stor kontantbeholdning for å være «lender of last resort», som da selskapet lånte penger til Goldman Sachs under finanskrisen.

Roger var på Berkshires generalforsamling i Omaha i 2015. Hør hvordan han klarte å få hilse på Buffett personlig.

Q&A med Frontline

(fra 01:06:50) Q&A-sesjon med Roger og Frontline-sjef, Robert Hvide MacLeod. Se selskapspresentasjonen av Frontline her.

Hør forrige episode av #pengepodden: Hvor lenge vil Norge være annerledeslandet?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer