Nordnetbloggen

#pengepodden – Inkassobransjen som investeringscase

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik og Mads fått besøk av Klaus-Anders Nysteen, konsernsjef i det svensk-noterte inkassoselskapet Hoist Finance og fersk styreleder i Bank Norwegian.

Tema er inkassobransjen og finansbransjen som investeringscase, samt norske og europeiske forbrukeres økonomiske situasjon.

F.v: Mads Johannesen, Bjørn Erik Sættem, Klaus-Anders Nysteen

Kjøper misligholdte låneporteføljer

(fra 02:56) Hoist Finance er et svensk børsnotert selskap som ligner på norske selskaper som B2 Holding og Axactor. Klaus-Anders forteller om forretningsmodellen, som er å kjøpe misligholdte låneporteføljer for 10-15 % av pålydende, komme i dialog med kundene og hjelpe dem med å nedbetale lånene. Selskapet har 1600 ansatte og over 6 millioner kunder i 10 europeiske land.

Mads stiller spørsmål om inkassobransjen blir sett på som en skitten og tvilsom bransje, noe Klaus-Anders bekrefter. Han mener derimot at bransjen har et ufortjent dårlig rykte.

Aksjekursen i Hoist er ned nesten 40 % i år, og har ikke fått den samme rekylen opp som mange andre aksjer har fått siden bunnen i slutten av mars. Bjørn Erik spør om markedet overdriver coronakrisens effekt på lønnsomheten i selskapet.

Europeiske forbrukeres økonomiske situasjon & Bank Norwegian

(fra 23:08) Europeiske forbrukeres økonomi er et derivat av makroøkonomien i landet de bor i. Coronakrisen gir økt arbeidsledighet og dårligere privatøkonomi, men Klaus-Anders er imponert over betalingsviljen til kundene under denne nedturen.

Det er små forskjeller på tilbakebetalingsviljen til europeiske forbrukere, og de aller fleste ønsker å gjøre opp for seg. Men det er forskjeller på betalingsevnen fra land til land, forteller Klaus-Anders.

Du får også høre mer om hva økonomene tenker om veien vider for Bank Norwegian. Dette er et selskap hvor Klaus-Anders ble valgt til styreleder i april.

Norske banker er langt mer lønnsomme enn europeiske

(fra 32:38) Bjørn Erik forteller at siden før finanskrisen og frem til i dag har norske bankaksjer gitt betydelig bedre avkastning enn amerikanske og ikke minst europeiske – som har falt mer enn 50 % siden 2007. Hva har norske banksjefer fått til som ikke europeiske har klart, spør han.

Bankenes utfordringer med nullrente diskuteres også, samt trusler fra nyoppstartede fintech-selskaper.

Sjekk også ut forrige episode av #pengepodden: Ny sjef i Equinor & flom av Norwegian-aksjer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert