Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – DNB Markets om hvordan du bør forholde deg til handelskrigen

I denne episoden av #pengepodden investor er temaet handelskrig. I studio har vi fått med oss makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Med Ole i spissen går gutta i studio inn på sentrale temaer rundt den pågående handelskrigen. Du får blant annet høre mer om status per i dag, hvordan de ser for seg at utviklingen blir videre, og hva de ulike partene i konflikten, USA og Kina, ønsker å tjene på denne disputten. Videre går Ole mer detaljert gjennom hva som er grunnlaget for konflikten, hvilke ringvirkninger dette vil ha for verdensøkonomien og sentimentet i verdens aksjemarked. Du får også høre hans syn på hvordan du som investor burde forholde deg til situasjonen.

Du får også vite mer om Ole sin bakgrunn som makroøkonom og Kina-ekspert i DNB Markets. Videre forklarer Ole kort om bakgrunnen for handelskrigen og hvilke parameter som skal til for at man har en krig. Ha går inn på hvordan dette påvirker selskapene på Oslo børs og andre økonomier som Tyskland, i EU generelt og selvfølgelig utfallet for USA og Kina. Du får også vite hvilke bransjer Ole anser som attraktive gitt disse omstendighetene.

Handelskrigens kjerne – USA vs Kina

(fra 18:26) Ole går i detalj på Kinesisk økonomi og hvilken enorm vekst Kina som nasjon har hatt de senere årene. Videre får du høre mer detaljert om det det historiske maktforholdet mellom USA og Kina, og at dette fra Kinesisk side er i ferd med å endres. Her snakker Ole om politiske og økonomiske faktorer som er ført, spesielt fra kinesisk side. Dette er bevisst maktpolitisk spill fra Kina for å oppnå innflytelse i verden. Dette irriterer amerikanerne og derfor ser vi en eskalering i både tollbarrierer og restriksjoner. Mye av grunnen til at amerikanerne går så hardt ut mot Kina er at de har nytt store fordeler i handelspolitikken mellom land, samtidig som at det er strenge restriksjoner for utenlandske selskaper i Kina, dette vil amerikanerne endre.

Du får også høre mer om hvilke selskaper som har mest å tape/vinne på denne krigen og Ole kommer med praktiske eksempler på blant annet iPhone og at sannheten med handelsunderskudd for USA mot Kina ikke nødvendigvis er reell.

Sist men ikke minst snakker Ole om hva Kina og USA har å vinne på denne krigen og hvilke emner som er viktige for de enkelte landene å ta hensyn til.

Står den globaliserte verden i fare?

(fra 44:28) Videre snakkes det om hvilket land som kommer seirende ut av denne konflikten, og man kan konkludere med at Kina har et overtak på USA. Du får også høre mer om hvordan konflikten har direkte innvirkninger på andre økonomier, gjennom blant annet Kinas rolle som importør av olje og andre råvarer, som er essensielle innsatsfaktorer for å skape vekst i økonomien. Dette favoriserer selvsagt sykliske industrier, og man er som aktør i dette markedet prisgitt at Kina fortsetter å øke sine investeringer uten å tenke på miljøkonsekvensene.

Om Kina stopper opp, vil dette få dramatiske konsekvenser for både Oslo Børs og emerging markets.

Gutta kommer også inn på hva dette har å si for multinasjonale avtaler mellom flere land. Kan vi se en overgang til bilaterale avtaler mellom land?

Hvordan skal du som investor forholde deg til handelskrigen?

(fra 48:38) Avslutningsvis får du høre hvordan du som investor skal tenke i forhold til denne handelskrigen og hvordan du skal håndtere dette i forhold til investeringene du skal gjøre. Skal man kjøpe og ignorere det, eller burde man sitte på gjerdet og se an situasjonen? Det får du svaret på i denne episoden av #pengepodden investor. Sist men ikke minst, kommer Ole med sine sektortips til hva som kan være attraktive investeringer gitt en handelskrig.

Hør forrige episode av #pengepodden: Hvorfor jeg solgte alle mine enkeltaksjer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer