Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Sektorgjennomgang og Hermanruds nyttårsraketter 2019

I denne episoden av #pengepodden investor har investeringsøkonom Mads Johannesen fått storfint besøk i studio av sjefsstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets. De lader opp til 2019 ved å plukke ut potensielle nyttårsraketter.

Episoden deles i to: først får du høre mer om situasjonen i markedet i dag med fokus på oljeprisen, samt utsiktene frem mot 2019. I andre del går Peter nærmere inn på ulike sektorer, og ser på utviklingen disse sektorene har hatt gjennom 2018, og hvilke tanker han har om 2019. Han ser blant annet gode muligheter i seismikk, finans og diverse sykliske aksjer. Avslutningsvis får du høre hvilke nyttårsraketter Hermanrud trekker frem.

Rapporteringssesongen

Peter og Mads snakker litt om den nylig tilbakelagte rapporteringssesongen, som er kommet inn som ventet. Til tross for en inntjeningsvekst på 30 % for Oslo Børs generelt, så ser utsiktene fremover litt mer faretruende ut. Peter har vært nøytral til aksjer siden april måned, og han står fortsatt ved dette. Videre får du høre mer om oljemarkedet og hva som er drivere der, både på lang sikt og på kort sikt. Her er mye sentrert rundt trioen Saudi Arabia (Bin Salman), Russland (Putin) og USA (Donald Trump). Avslutningsvis får du høre mer om den globale veksten, som ser ut til å avta. Finn ut hvorfor dette er noe av det som bekymrer Peter mest.

Peter Hermanrud gjestet studio på samme tid i fjor, hør hva han sa da: Peter Hermanrud spesial

Sektor for sektor & selskap for selskap

Oljeselskapene

Først i denne rekken snakker Peter og Mads litt om oljeselskapene og da spesielt Aker BP og Equinor. Her er Peter skeptisk til både Aker BP og Equinor, som tidligere har vært avkastningsvinnere i år.

Seismikk

PGS/TGS som er to forskjellige storyer. TGS eier ingen båter, mens PGS eier alle sine båter. Her ser Peter større oppside i TGS enn i PGS, da deres balanse og forretningsmodell gjør de bedre stilt i dagens tøffe marked.

Rigg

Dette er en sektor Peter var positiv til inn i 2018, men som ikke har levert som forventet. Det er ikke blitt verre, men heller ikke noe bedre. Videre snakker gutta om Borr Drilling og Northern Drilling. Som er prosjektene til Tor Olav Trøim og John Fredriksen. Underliggende så er Peter positiv til rigg på litt lengre sikt, men i det korte bilde ser det litt usikkert ut.

Supply/Subsea

Supply-sektoren er den sektoren som ser mest tung ut ifølge Peter. Syklusen er også slik, da supply er den siste sektoren der du ser inntjeningsveksten komme. Peter forteller også at det fortsatt er stor overkapasitet av båter, og det vil ikke bli en nødvendig bedring der før vi man enten ser ytterligere konsolideringer, eller at man starter å skrape flere båter. For å få ned kapasiteten og balansere markedet.

Syklisk- Yara/Norsk Hydro

Peter er grunnleggende positiv til både Norsk Hydro og Yara. Forskjellen på disse to aksjene, er at Hydro har et mer usikkert tilbud av nye fabrikker. Samtidig som at Hydro er et større spill på den globale veksten i verden. Yara derimot, synes Peter ser mer spennende ut, både med begrenset tilbud av fabrikker, i tillegg til at verden vil ha behov for mer gjødsel fremover. Sånn sett er Yara mer uelastisk i etterspørsel og således de-koblet den globale veksten. En annen viktig katalysator i Yara er deres relativt lave gjeldsgrad, som har gjort at blant annet Tor Olav Trøim er inne i selskapet med en post.

Norwegian og Bank Norwegian

Her snakker gutta om oppkjøpsryktene, og du får høre om de har troen på at det kommer et bud på Norwegian i nærmeste fremtid. Både Peter og Mads synes denne prosessen har halt ut i tid, og de tror følgelig at Bjørn Kjos skal slite med å få et høyere bud nå, enn hva som muligens er blitt kommunisert ut tidligere. Akkurat situasjonen pt, er i favør IAG, som egentlig kan sitte å vente ut Norwegian, som på sikt har behov for ny egenkapital.

Videre flytter Peter og Mads fokuset over på forbrukslånsbanker og da ledestjernen Bank Norwegian. Mads ser for seg at selskapet også kan bli et utbyttecase fremover, om regulatoriske lover skal sette kjepper i hjulene for videre vekst fremover. Aksjen er priset relativt lav på 2019 estimatene. Markedet er dog veldig skremt av litt høyere tap, samt et gjeldsregister som er på trappene. Spørsmålet er nå om en skal tørre å kjøpe eller om det skal bli verre for selskapet.

Finans/Sparebanker

Dette er en sektor både Peter og Mads er positive til. Sektoren som helhet prises til rundt P/E 8 og en P/B på 1. Med en årlig vekst på rundt 10 % så ser det bra ut for sparebankene. Kvartalssesongen har også vist at det er svært lave tap på bankene, samt at boligmarkedet holder seg stabilt. Videre tror ikke gutta på noen voldsom vekst i boligprisene, som driver bankene, men snarere en mer edruelig vekst.

Laks/Fisk

Her synes både Peter og Mads at aksjene er priset relativt høyt. I tillegg til dette ser man nå at vekstpotensialet er begrenset, prisene lar også foreløpig vente på seg og det kommer økt konkurranse fra landbaserte aktører.

Nyttårsraketter

Avslutningsvis får du høre hvilke selskaper Peter tror kan være gode kortsiktige investeringer og et par aksjetips han har tro på med tiden.

Hør forrige episode av #pengepodden investor: Jubileumsepisode med tidligere investeringsøkonom Tom Hauglund

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.