Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Martin Skancke: Oljefondet fra 100 til 9000 milliarder

I denne episoden av #pengepodden har vi besøk av Martin Skancke, en av de sentrale personene i oppbyggingen av oljefondet. På plass i studio er også spareøkonom Bjørn Erik og investeringsøkonom Mads. I episoden får du høre mer om oljefondets spennende historie – og hva norske sparere kan lære av oljefondets strategi.

Martin Skancke jobbet som avdelingsdirektør i Finansdepartementets avdeling for formuesforvaltning fra 1994 til 2011, med en pause i midten. Finansdepartementet fungerer i praksis som «eier» av oljefondet, på vegne av Stortinget og det norske folk. Norges Bank Investment Management forvalter som kjent fondet.

«Mannen som passet på oljefondet» og «Den egentlige sjefen for oljefondet» er beskrivelser av Martin Skancke som brukes i boken «Usannsynlig rik» av Asle Skredderberget, forteller Bjørn Erik.

Martin Skancke, Bjørn Erik Sættem, Mads Johannesen

Lærdommer fra finanskrisen

(fra 15:03) Forholdet mellom Finansdepartementet og oljefondet diskuteres. Bjørn Erik lurer på om Martin er enig i en beskrivelse av Finansdepartementet som Ludvig i Flåklypa – født pessimist – med favorittuttrykket «Det er fali det!». Hør hva Martin svarer til dette.

Du får også høre Martin sine tanker om finanskrisen, og oljefondets store tap, og senere store gevinster.

Bjørn Erik spør hvordan Martin opplevde stemningen da kursene raste som verst. I 2008 endte aksjeavkastningen i fondet på dramatiske minus 40 prosent. Rentedelen ga omtrent 0 i avkastning, noe som bidro til at totalverdiene i fondet falt med 23 prosent, eller 633 milliarder kroner.

På grunn av regelen om rebalansering, samt at det i 2007 ble vedtatt at aksjeandelen skulle økes fra 40 til 60 prosent, tok Norge i 2008/09 et stort jafs av verdens aksjemarkeder. I mars 2009 snudde markedet, og fondet tjente tilbake mye av det de tapte året før.

Martin lister opp to lærdommer av finanskrisen: 1. Det er viktig å ha en grundig prosess med forankring av strategien blant eierne, slik at eierne er sikre på at man tåler så mye risiko i dårlige tider som man tar i gode tider. 2. Det er viktig å holde seg til strategien – for eksempel å holde seg til en fast aksjeandel i opp- og nedgangstider. Da tvinges man til å kjøpe aksjer når kursene faller, og motsatt.

Martin forteller at det var aldri snakk om å kaste kortene, og selge aksjer da det så som mørkest ut. Men det var en del andre «sovereign wealth funds», blant annet i Midt Østen, som gjorde dette, fordi eierne ikke var innforstått med risikoen.

Høy aksjeandel er alfa og omega

(fra 39:04) Gutta i studio er enige om at valg av aksjeandel er den viktigste beslutningen når det kommer til langsiktig sparing.

Martin var med på beslutningen om å trappe opp aksjeandelen i oljefondet fra 0 til 40 og senere til 60 prosent, men ikke på den siste fra 60 til 70 prosent.

Martin skulle gjerne sett en aksjeandel på mer enn 70 prosent i oljefondet, og legger til: «Hva i all verden skal begrunnelsen være for å ha så mye obligasjoner – når tidshorisonten er så lang?» Han argumenterer med at selv om aksjeverdiene svinger mye, er inntektene (utbyttene) fra aksjene forbausende stabile – og det er denne kontantstrømmen vi skal leve av.

Handlingsregelen og dyktige politikere

(fra 50:07) I 2017 nedjusterte regjeringen forventningen til oljefondets realavkastning fra 4 til 3 prosent – og dermed også handlingsregelen for oljepengebruken tilsvarende.

Men 3 prosent av 9000 milliarder er langt mer enn 4 prosent av fondets størrelse for noe når siden, sier Bjørn Erik.

Martin er ikke med på at oljepengebruken nå er altfor høy. «Vi har ikke så mye glede av oljefondet om vi aldri skal bruke pengene» sier han. Men man mener at politikerne blir tvunget til å prioritere hardere fremover.

«For 50 år siden lignet Norge mye på Sverige og Danmark, men var litt fattigere. Nå ligner vi fortsatt mye på Sverige og Danmark, men er litt rikere.»

Bærekraftige investeringer og klimarisiko

(01:01:48) Martin har i dag flere styreverv. Blant annet er han styreleder i PRI, som forvalter FNs prinsipper for ansvarlige investeringer. Har er også leder for Klimarisikoutvalget i Norge – som før jul la frem sin rapport.

Han forteller om bærekraftsarbeid globalt og omstillingen til et lavutslippssamfunn. Finansnæringen har en sentral posisjon i å bestemme hvilke type bedrifter som skal få lån og egenkapital i fremtiden, sier han.

Investeringsstrategi og forvaltningskapital i oljefondet (1996 – 2016)

Hør forrige episode av #pengepodden: Olav Chen – Lave renter skaper økte klasseskiller

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer