Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Peter Warren – Slik sikrer du porteføljen

I denne episoden av #pengepodden har vår spareøkonom Bjørn Erik besøk av finansnestor og tidligere hedgefondforvalter Peter Warren. I episoden får du høre mer om sikringsstrategier, diversifisering og alternative investeringer.

F.v. Spareøkonom, Bjørn Erik Sættem & Investor, Peter Warren

Solid smell for Bjørn Eriks fondsportefølje i Q1

(fra 03:05) Bjørn Erik forteller om sin fondsportefølje har falt mer enn verdensindeksen så langt i år. Dette er en portefølje med hovedvekt på aksjefond, men også et risikoparitetsfond og et hedgefond. Kvartalskommentaren til Bjørn Eriks fondsportefølje kan du lese her.

Peter kommenterer at fellesnevneren i denne porteføljen er at alle fondene er eksponert mot et generelt fall i aksjemarkedet. Ønsker man diversifisering / beskyttelse mot dette, er man tvunget til å konstruere porteføljen annerledes. Skal man oppnå reell diversifisering må kildene til avkastning være forskjellig i forhold til – eller være uavhengig av – det man allerede sitter med.

Investeringer som gir reell diversifisering

(fra 15:36) Bjørn Erik spør hvilke investeringer, i tillegg til statsobligasjoner og gull, som har lav eller negativ korrelasjon med aksjemarkedet.

Peter trekker frem aksjer i børsnoterte High Frequency traders-selskaper som Flow Traders og Virtu Financial («VIRT»), som har steget mye i år, og som er motsyklisk.

En eksponering mot lange amerikanske statsobligasjoner kan du få ved å for eksempel kjøpe ETFen «TLT – iShares 20+ Year Treasury Bond ETF» (merk at denne må handles via meglerbordet).

Gull som kortsiktig og langsiktig investering blir også diskutert.

Bjørn Erik spør om Peter mener at en aktiv hobbyinvestor som sparer langsiktig til pensjon skal sitte med slike long volatilitets-investeringer som en permanent del porteføljen – eller om disse investeringene kun er egnet som et taktisk veddemål når børsene er høyt priset – eller volatiliteten tar seg opp? Hør hva Peter svarer.

Sjekk ut Peter Warren sin egen podcast: Tid er penger

Hvorfor gjør ikke oljefondet og pensjonsleverandørene som Peter anbefaler?

(fra 35:28) Hvis det er så smart å inkludere investeringer som har lav eller negativ korrelasjon med aksjemarkedet i en langsiktig pensjonsportefølje – hvorfor har ikke oljefondet en slik sikringsstrategi – eller pensjonsleverandørene, spør Bjørn Erik.

Peter svarer at en del amerikanske pensjonsfond og universitetsfond bruker sikringsinstrumenter, men ikke norske.

Du kan lese Peter Warren sine blogginnlegg her.

De langsiktige konsekvensene av massiv pengetrykking

(fra 51:10) Peter er bekymret for de langsiktige effektene av kvantitative lettelser. Aksjemarkedene hadde falt langt mer om ikke sentralbankene hadde gjort støttekjøp av verdipapirer, sier han. Det er en disconnect mellom aksjemarkedets utvikling og realøkonomien.

Bjørn Erik uttaler at hvis sentralbankenes ambisjon har blitt å støtte aksjemarkedet i tykt og tynt, så dempes risikoen ved å eie aksjer. Da skal i så fall risikopremiene og forventet avkastning ned. Aksjer vil i så fall bli mer lik obligasjoner som aktivaklasse. Peter kjøper ikke helt dette argumentet.

Hør forrige episode av #pengepodden: Er Nicolai Tangen rett mann til å forvalte sparepengene våre?

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer