Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik investerer du i en tid med lave renter

#pengepodden investor – ”Lave renter til evig tid” med Jan Ludvig Andreassen

Vi har de laveste rentene internasjonalt på 5000 år, USA-børsen snuser på all time high, og eiendom er også rekordhøyt priset i mange land. Hvor skal du som sparer og investor plassere pengene dine i dagens lavrenteklima? Dette diskuterer Nordnet-trioen Bjørn Erik, Mads og Roger i dag.

Fast høy aksjeandel – ferdig snakka?

(fra 02:20) Bjørn Erik innleder med å si at som spareøkonom kan han punktere denne diskusjonen ved å svare at langsiktige sparere ikke bør bekymre seg for dette. Skal du spare i 10-20-30 år, er det enkle svaret å ha en høy aksjeandel og sitte i ro. Aksjer gir best avkastning over tid, og det er svært vanskelig å time markedet. Ferdig snakka.

Men vi har mange aktive kunder i kundestokken, og mange ønsker ikke ha en slik passiv langsiktig strategi av ulike årsaker.

Roger forteller om bakgrunnen for hvorfor vi har fått så lave renter. Det skyldes at forventningene til vekst og inflasjon er lave. Sentralbankene har spilt en mye mer aktiv rolle etter finanskrisen, ved å stadig kutte rentene for å få opp veksten i økonomien etter nedturen i 2008-09. Når ikke det hjalp tilstrekkelig begynte sentralbankene å trykke penger og støttekjøpe verdipapirer, som presset de lange rentene enda lenger ned.

Hva er konsekvensene av de lave rentene?

(09:10) Den enkleste observasjonen er at det å spare i banken er et tapsprosjekt – det gir en negativ realrente etter skatt.

Samtidig er det billig å låne. Med en boliglånsrente, fast eller flytende, i Norge på 2,5 til 3 % er det i praksis gratis å låne. Med en forventet inflasjon på 2 % og 22 % skattefradrag for renteutgiftene blir realrenten etter skatt 0, hevder Bjørn Erik.

Roger påpeker at vi er avhengig av å ikke få deflasjon, hvor prisene i samfunnet faller. Da er vi ille ute, og kan havne i en Japan-felle.

Enn annen konsekvens av de lave rentene er at innskuddene blir viktigere enn avkastningen når du sparer langsiktig, fordi du får mindre drahjelp av avkastningen. Det innebærer at du må spare mer til pensjonen.

Bjørn Erik mener at lave renter i realiteten fungerer som en skatt på risikoaversjon, siden de som sparer i banken taper penger. Samtidig premierer lave renter de som tør å ta risiko. De får låne billig – og lave renter er som fyrer oppunder aktivapriser som aksjer og eiendom.

Dette er uheldig på lang sikt, ettersom det kan føre til aktivabobler – ved at i aksjer og eiendom blir for høyt priset, og før eller senere vil en evt boble sprekke. Samt at det kan føre til større sosiale forskjeller. Klasseskillene vil øke.

Roger skyter inn at vi har en overinvestering i bolig på grunn av en altfor fordelaktig beskatning. Her er Bjørn Erik uenig.

Kan vi forvente lave renter til evig tid?

(fra 32:23) Jan Andreassen i Terra Gruppen, som var gjest i #pengepodden for ett år siden, mener at vi vil få lave renter til enig tid. Årsaken er lavere produktivitetsvekst, lavere inflasjonsforventninger, flere eldre i befolkningen som sparer mye, med mer. Mads deler synet til Andreassen.

Bjørn Erik viser til at Norges Bank har uttalt at den langsiktige normalrenten har falt de siste årene. For 5-6 år siden uttalte sentralbanken at nøytral styringsrente var 4 til 5 %. I dag uttrykker de at normalrenten ligger på rundt 2 til 2,5 %. Det er et stort fall i en langsiktig normalrente.

Mads stiller spørsmål om sentralbankene vil bli mindre viktig fremover, som følge av fremveksten av kryptovalutaer. Roger poengterer at det ikke er en selvfølge at dollaren vil forbli verdensvalutaen til evig tid.

Bjørn Erik tror at rentenivået på lang sikt vil gå noe opp, men ikke opp til den gamle normalen. Han viser til at «This time it’s different» har vært et av de dyreste uttrykkene i historien.

Hvordan tenke som investor i et slikt lavrenteklima?

(fra 49:18) Bjørn Erik titulerer seg spøkefullt som en risikopervers spareøkonom, og forteller at han har lånt maksimalt de siste 20 årene og investert i bolig og aksjefond. Dette har vært lønnsomt, men det er lett å være etterpåklok, sier han.

Å låne for å investere langsiktig i aktiva som har en høyere forventet avkastning enn lånerenten, og har mage til å sitte gjennom nedturer, er en lønnsom strategi – men det passer slettes ikke alle å ta så høy risiko, poengterer han.

Roger er ikke så opptatt av rentenivået. Som aksjeplukker er han mest opptatt av å finne kvalitetsselskaper med attraktiv verdsettelse, og de finnes uansett rentenivå.

Mads mener et slikt lavrentemarked favoriserer stockpickere, som han selv.

Equinor på besøk hos Nordnet

(fra 53:37) Roger forteller at han før på dagen hadde besøk av IR-ansvarlig i Equinor, som presenterte selskapet. Etter presentasjonen hadde de en runde med spørsmål og svar.

Bjørn Erik svarer på hvordan Nordnet responderer på Sbankens priskutt. Han refererer til kommentaren fra Anders Skar på Nordnetbloggen, og kommenterer KLPs siste trekk.

«Nordic Cash Flow» og «Kigen» på Shareville spør: Hva skjer med amerikanske ETFer? Blir de forbudt å selge i Norge etter nyttår? Bjørn Erik forteller at Nordnet vil tilby amerikanske ETFer så lenge regelverket tillater det. Men at et fremtidig PRIIP-regelverk kan stoppe salg av ETF-er fra amerikanske tilbydere. Han gjenforteller et svar han har lagt ut på Shareville.

Mads forteller at han får en del spørsmål på Shareville om de aksjekjøpene og -salgene han gjør, og om hvorfor han har økt kontantandelen den siste tiden.

Roger har fått noen spørsmål på Shareville om hvorfor han fremdeles er like positiv til laks, og om hvordan han stiller seg til landbasert oppdrett. Hør hans svar.

Hør forrige episode av #pengepodden: Oljefondets konferanse & droneangrep i Suadi-Arabia.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer