Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik vil norsk økonomi klare seg seg gjennom koronakrisen

I denne episoden av #pengepodden har vår spareøkonom Bjørn Erik besøk av Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Temaene som gjennomgås er hvordan norsk økonomi vil klare seg gjennom koronakrisen, om vi får lave renter til evig tid, og mer om utviklingen i boligmarkedet.

Lytt til episoden.

Norsk og global økonomi

(fra 02:12) DNB Markets la nylig frem nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Kjersti forteller at de regner med en vekst i norsk økonomi på minus 6 prosent for hele året, men at veksten allerede tar seg opp i annet halvår i år. Arbeidsledigheten har trolig nådd toppen, og DNB tror den skal falle til 6,7 % som snitt i 2020.

Veksten i eurosonen vil trolig falle enda mer enn i Norge. Land som vil slite mest er sårbare land med en stor tilknyttet turistsektor, for eksempel Italia.

Tror du vi får en V, U, W eller L-formet utvikling i verdensøkonomien, spør Bjørn Erik. Kjersti mener at ingen bokstaver passer helt, men kanskje et kvadratrot-tegn eller en Nike-logo passer bedre.

Norge har på ekstremt kort tid gått fra svært lav andel ledige til historisk høy arbeidsløshet. Kjersti forteller at DNB Markets tror arbeidsledigheten vil falle fremover, men neppe falle helt tilbake til de lave nivåene får koronakrisen.

Renteutviklingen fremover – og effekten av lave renter

(fra 21:53) I dag satte Norges Bank ned sentralbankrenten til 0 – for første gang i historien. DNB Markets hadde ikke forventet dette siste rentekuttet, forteller Kjersti.

Sentralbanken tror at renten skal ligge på 0 frem til slutten av 2023. Kjersti sier at de ser for seg en svak renteoppgang fra 2023, og at de ikke tror på negative sentralbankrenter i Norge.

Bør sparere og investorer endre på sin langsiktige investeringsstrategi som følge av rekordlave renter, spør Bjørn Erik. Han viser til at de som sparer til pensjon må spare mer, siden de får mindre drahjelp fra avkastningen. Alternativet er å øke aksjeandelen i sparingen, for å få høyere forventet avkastning, men da øker også risikoen.

Kjersti tar et lynkurs i pengepolitikk og pengemengde, og forklarer hvorfor sentralbankenes pengetrykking ikke har skapt høy inflasjon.

Bjørn Erik viser til at inflasjonen i stedet har kommet i aksjemarkedet, obligasjonsmarkedet og boligmarkedet.

Hvordan påvirkes boligmarkedet av coronapandemien?

(fra 53:39) DNB Markets tror på et boligprisfall i Norge på 4 % i år. Kjersti innrømmer dog at hun ble overrasket over at boligprisene ikke falt i april, men steg med 0,5 %.

Hun mener ikke at vi har hatt en boligprisboble i Norge, men tror likevel at boligprisene skal falle i år – og flate ut deretter.

Hør forrige episode av #pengepodden: Peter Warren – Slik sikrer du porteføljen

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.05.2020 20:33

Hvilken cool gjest!