Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Unngå å bli svindlet

Tema i denne #pengepodden-episoden er økonomisk svindel. Nigeriabrev, falske nettbutikker, kortsvindel, falske fakturaer, timeshare, kryptovaluta, liksom-investeringsrådgivere uten konsesjoner. Listen er lang, og kan utvides. Fellesnevneren er at sannsynligheten for svindel er stor. I denne episoden har spareøkonomen vår med seg Tom Staavi i studio, han er Informasjonsdirektør i Finans Norge, og tidligere redaktør i Dine Penger.

Både Tom og Bjørn Erik forteller at de har blitt svindlet før. Bjørn Erik forteller at Visakortet hans ble tappet for 13.000 kroner en del år tilbake, men at banken hans refunderte beløpet raskt.

Begge er enige om følgende enkle leveregel: «Hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det nettopp det».

Gutta diskuterer om nordmenn er mer lettlurte enn folk fra andre nasjoner. De mener dette er tilfelle, fordi vi lever i et tillitssamfunn og er vant til å kunne stole på folk.

Tom forteller at det skjer mer og mer digital svindel, og finansbransjen jobber hardt for blant annet å stoppe falske nettbanker. Bjørn Erik går gjennom en del tips for å unngå å bli svindlet på nett.

Liksom-investeringsrådgivere som svindler eldre

(fra 17:55) Bjørn Erik trekker frem det ferskeste eksempelet på økonomisk svindel: Dagens Næringsliv (og Kapital) har i juni skrevet flere store artikler om eldre personer som har blitt svindlet for til sammen flere hundre millioner kroner. Svindelfirmaene heter Omicron og Indigo Finans, som har snakket til seg flere hundre millioner kroner fra eldre investorer.

Dette er selskaper som ikke har hatt konsesjoner eller tillatelser som er lovpålagt banker og fondsforvaltere, så de har i stor grad operert under radaren til myndighetene.

Tom forteller om at finansielle rådgiverne i norske banker må gjennom en autorisasjonsordning for å bli godkjent, og at dette har vært et gedigent kompetanseløft i finansbransjen de siste årene. Ordningen sikrer at kundene får høy kvalitet på rådgivningen. I dag er ca 6.000 rådgivere i Bank-Norge autorisert.  På www.finaut.no kan du finne ut om din rådgiver er sertifisert. På www.finanstilsynet.no/konsesjonsregisteret kan du se om et finansielt selskap har nødvendige konsesjoner, forteller de.

Bjørn Erik stiller spørsmål om hvor Finanstilsynet har vært i disse sakene, siden svindlerne har fått operere ganske fritt i flere år. I denne episoden får du høre mer om hvorfor Tom mener Forbrukermyndighetene har skuffet de siste årene.

Bankens råsalg av lånefinansierte aksjeindeksobligasjoner

(fra 34:36) Både Bjørn Erik og Tom var med å rulle opp bankens råsalg av lånefinansierte aksjeindeksobligasjoner på begynnelsen av 2000-tallet, mens de jobbet som redaktører i Dine Penger. Gutta diskuterer den lite hyggelige historien, hvor tusenvis av kunder følte seg lurt av banken sin. Noen kunder fikk tilbake tapet, takket være småspareren Røeggen, som vant i Høyesterett.

Tom sier at han fremdeles mener at lånefinansierte aksjeindeksobligasjoner er «idiotprodukter», som han skrev i VG i 2014. I selvransakelsens tegn innser nok finansbransjen at disse produktene ikke burde vært solgt, innrømmer han.

I kjølvannet av denne skandalen har finansbransjen innført en selvpålagt ordning for autorisering av finansielle rådgivere. Produktene som selges i banker og livselskaper i dag er gjennomgående gode, sier Tom.

Bjørn Erik forteller litt om at det gjennom flere år har blitt innført bedre regler for beskyttelse av investorer og sparere. Først kom Mifid 1 i 2007 – Så Mifid II i januar 2018. Blant annet er det nå enda større transparens ved kostnader – at nordnet.no må vise totale kostnader i alle fond – samt returprovisjoner i alle fond.

Kryptovaluta (53:55)

Tom forteller at han har brukt mye tid det siste året på å forstå kryptovaluta. I podden utdyper han sine synspunkter fra finansbransjens ståsted.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Innsiderne vet best

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer