Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Wolf of Wall Street i Norge?

Hva i all verden har Wolf of Wall Street med norsk meglerbransje å gjøre? I denne episoden av #pengepodden snakker vi om den utskjelte meglerbransjen. Om innhenting av risikokapital, millionlønninger, råsalg og interessekonflikter. Bjørn Erik og Mads har besøk av Sindre Støer, leder i Verdipapirforetakenes Forbund. Sindre har 30 års erfaring fra finansbransjen, både fra meglerhus og fra kapitalforvaltning.

I innledningen snakker Sindre om de kjente filmene Wall Street og Wolf of Wall Street, og understreker at disse filmene er eksempler på alt som ikke var bra med meglerbransjen før i tiden.

Videre forteller Sindre om en todelt meglerbransje: Uavhengige meglerhus med corporate finance som kjernevirksomhet – og bankenes meglerhus, med valuta og market making som kjernevirksomhet. En tredje og mindre del av bransjen er nettmeglere som Nordnet.

Mads Johannesen, Sindre Støer, Bjørn Erik Sættem
Mads Johannesen, Sindre Støer, Bjørn Erik Sættem

Henter inn 180 mrd årlig i risikokapital

(fra 18:05) Sindre forteller at meglerhusene gjør en viktig samfunnsjobb ved å hente inn 170-180 mrd kroner hvert år i egenkapital og obligasjonslån til private bedrifter. Dette er risikokapital som bidrar til vekst og arbeidsplasser.

Bjørn Erik forteller at Nordnets kunder viser økende interesse for high yield-rentefond, som i praksis er lån med lavere sikkerhet til større bedrifter. Du får også høre mer om banklån og crowdfunding for mindre bedrifter.

Interessekonflikter på løpende bånd

(fra 30:17) Meglerbransjen er langt mer bevisste på interessekonflikter i dag enn i gamle dager. Et meglerhus er mellommann mellom investorer med penger og bedrifter som trenger penger. Her ligger det en opplagt interessekonflikt: Meglerhuset tjener mer penger jo mer kundene handler, mens kundene ikke er tjent med hyppige handler.

Sindre skiller mellom enkeltpersoner som misbruker tilliten, eksempelvis ved misbruk av innsideinformasjon, og kollektiv kultursammenbrudd. Han trekker frem eksempler på råsalget av strukturerte spareprodukter på 2000-tallet.

Et annet eksempel på en interessekonflikt er corporate-avdelingens ønske om nye oppdrag og aksjeanalytikerens behov for å være objektiv og kunne gi en salgsanbefaling.

Råsalg og bakgårdsmeglere – og nye reguleringer

(fra 41:52) Det er nok av skandalehistorier fra meglerbransjen – både i Norge og utlandet. Bjørn Erik konfronterer Sindre med at også medlemmer i VPFF har mistet konsesjonen på grunn av råsalg og misbruk av kundenes tillit. Hør hva Sindre svarer i podden.

De fleste skandalene er det imidlertid ikke-regulerte små finansforetak uten konsesjoner som står for. Bjørn Erik trekker frem DN og Kapitals avsløringer i fjor om Indigo Finans Omnicron. Dette var bakgårdsselskaper som misbrukte kundenes tillit ved å gi elendige investeringsråd og hadde svært høye transaksjonskostnader – hvor uerfarne kunder var taperne. Sindre forteller at Finanstilsynet intensiverer ressursbruken mot slike bakgårdsmeglere.

Du får også høre mer om hvordan bransjen har måtte forholde seg til mange nye reguleringer i etterkant av finanskrisen i 2008. Sindre går gjennom de viktigste, og lufter en bekymring om at regelverket har blitt for omfattende på noen områder.

Til slutt gir Sindre et godt råd til studenter og andre unge arbeidstakere som har et mål om å jobbe i et meglerhus.

Hør forrige episode av #pengepodden – “Frontline-dødaren” om shipping, laks og offshore.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer