Nordnetbloggen

Reduser risikoen i din fondssparing

Sparing i fond er forbundet med risiko og fondets verdi kan endre seg i både positiv og negativ retning. Heldigvis finnes det enkle grep du kan ta for å redusere risikoen i din fondssparing.

Diversifiser deg smart

Det viktigste å tenke på når du sparer er diversifisering. Det er det som skiller en langsiktig, fremgangsrik investor fra resten. I praksis innebærer det at du bør være eksponert i flere fond som er eksponert i ulike retninger. Gjennom å spre investeringene dine øker du sannsynligheten for å få en positiv kursutvikling.

Det er enkelt å sette inn mer penger når sparingen eller investeringen har gått bra. Er det en ting historien kan lære oss er det at få ting stiger til himmelen og så fortsetter å stige. Det meste på børsen går i sykluser, og det er vanskelig å vite når det neste krakket kommer. Derfor kan du gjøre det smart ved å spre pengene dine og være eksponert flere steder.

Se også: Hjelp, jeg må velge fond!

Fondssparing i Nordiske-, Globale- og Vekstmarkedsaksjer

De bredeste fondene er globale fond. De gir deg eksponering mot store deler av verden. Det er imidlertid verdt å tenke på at man ofte vurderer globale fond etter størrelse. Den amerikanske børsen er verdens største børsmarked og utgjør ofte over 50 % av et globalt fond.

En god idé er å komplementere porteføljen. Vekstmarkeder (Emerging Markets på godt norsk) er mindre og utgjør ofte en ubetydelig andel i globale fond. Du kan derfor velge å være eksponert i fond som investerer i de regionene du tror mest på. Det som er mest forlokkende med vekstmarkeder er potensialet til nettopp å vokse. Skulle de vokse til størrelsen på et modent vestlig land innebærer dette for mange områder at deres BNP skal doble seg flere ganger. Risikoen ved å investere i vekstmarkeder er naturligvis høyere og det kan være politiske eller kulturelle hindringer som setter en stopper for utviklingspotensialet i slike områder.

Legg til ytterligere noen fond fra hjemmemarkedene Norden. Vi har mange spennende og globalt aktive selskaper her i Norden, og markedet er så lite at det lett kan forsvinne i et globalt fond. En annen grunn til å velge nordiske fond er at ditt eget bruksmønster kretser rundt norske selskap og den norske kronen. Både i dag, og trolig i fremtiden. Om det nordiske markedet avanserer sterkt de kommende årene og om sparepengene dine ikke er en del av det kan det bli dyrt. Det motsatte er naturligvis også en mulighet, hvilket er en grunn til hvorfor du vil være diversifisert.

Ikke se bare på avgiftene

Det er mange som fokuserer mye på avgifter når de leter etter fond. Det er på generell basis bra og finner du lignende fond der det ene er billigere kan det være rimelig å velge den i stedet.

Glem dog ikke avkastningen. Til syvende og sist har du mest å tjene på å finne fondene som presterer. Morningstars vurderinger kan være et nyttig hjelpemiddel å kjenne til. Det måler nemlig de som har prestert best, uten å ha tatt for mye risiko. En høyere vurdering innebærer at et fond er bedre enn andre lignende fond. Dessuten er avgiften inkludert i beregningene når Morningstar sammenligner fondets avkastning.

Samtidig er det viktig å forstå at vurderingen til Morningsstart bygger på historie. Det finnes ingen garanti for at fondet fortsetter i samme retning. Sjekk gjerne om det er samme forvalter som fortsatt jobber i fondet. Du finner denne informasjonen på fondets side når du søker på nordnet.no.

Se også: Derfor bør du velge fond med høy rating

Lykke til med din fondssparing!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

2
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Helle Aasand
Gjest
Helle Aasand
Hei! Jeg har en fripolise i DNB på ca 84 k, i løpet av flere å har den knapt vokst, mens dnb tar 330 kr mnd i gebyr. Jeh har nå 80/30 på aggresiv/passiv investeringsprofil. Jeg kunne tenke meg å overføre søt til NordNet index superfondet, Alfred Gambak, eller DNB teknologi, eller bare sette alt på apple-aksjen. Kan jeg gjøre det om jeg flytter fripolisen? Lurer bare. Synes det går vel treigt med Dnb, sammenlignet med frks Oslo børs index. Flyttet til aggresiv i november 2018. Jeg vil ha mest mulig/aggresiv profitt, lave kostnader. Gode råd?
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert