Nordnetbloggen

Rentefond når renten stiger

Den relativt høye prisingen av verdens aksjemarkeder har gjort at flere begynner å vurdere ulike typer rentefond som en del av sin portefølje.

Mange har en oppfatning om at rentefond faller i verdi når renten stiger, men da glemmer man at rentefond kan bestå av ulike typer obligasjoner.

Det er riktig at rentefond bestående av obligasjoner med fast rente faller i verdi når (fast-) renten stiger. Men rentefond med et stort tilskudd av obligasjoner med flytende renter vil ikke ha den samme utviklingen.

Rentenivået på obligasjoner med flytende rente vil normalt være basert på Nibor (3 mnd) + et kredittpåslag. Dersom Nibor øker vil fondet få en høyere løpende rente til forfall (høyere avkastning til andelseierene). En renteøkning vil altså snarere være positivt for et rentefond med flytende rente.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

5
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Gjest
Hvor finner man opplysninger om hvilke fond som har obligasjoner med fast rente vs. flytende rente?
Gjest
Gjest
Gjest
Hei Stein! Se etter fondets sist oppdaterte rentedurasjon (finnes ofte i fondets fakta ark). Ofte er det også definert i fondets mandat hva den gjennomsnittlige rentedurasjonen maksimalt skal være. Jo lavere rentedurasjon, jo større innslag av obligasjoner med flytende rente.
Gjest
Gjest
Gjest
*Svein
Gjest
Gjest
Gjest
Takk for svar. Hvis det hos Morningstar for et fond står: Fordeling løpetid % 1 til 3 29,04 3 til 5 52,63 5 til 7 7,04 7 til 10 0,16 10 til 15 0,00 15 til 20 1,74 20 til 30 3,70 Over 30 2,59 Jeg antar at tallene er måneder, og i dette tilfellet så er det en stor vekt av kort rentedurasjon?
Gjest
Gjest
Gjest
Hei Svein, Det er viktig å skille på løpetid (hvor lang tid før en obligasjon skal betales tilbake) og durasjon. Tenk på det som et boliglån hvor du har 25 år løpetid, men du kan binde renten en kortere periode feks. 10 år. Hos Morningstar kan du se durasjon og løpetid under tallene du henviser til separat. Er effektiv durasjon for et fond lav er det større innslag av flytende rente.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert