Gå til hovedinnhold

Robotene rømmer Børsen

Det har vært mye debatt rundt algoritmehandelen på børs, og hvilke effekter denne har på børshandelen. De siste årene har andelen algoritmehandel på Oslo Børs økt, selv om det nærmest er en umulig oppgave å kvantifisere hvor mye av omsetningen på børsen som er algoritmer. Nordnet har gjort en analyse av meglerstatistikken på Oslo Børs for januar og tendensen er tydelig: andelen høyfrekvens algoritmer som herjer på børsen er sterkt fallende.

Det er ikke enkelt å analysere og vite hva som er algoritmehandel (HFT) og “vanlig” handel på børsen. Jeg har sittet med en følelse i noen måneder at andelen algoritmehandel på børsen nå er langt mindre. Dette bekreftes via statistikken vi har sett på i januar, men også i det faktum at vi har sett at aktører som Citadel nå trekker seg ut av det europeiske markedet. Dagens Næringsliv skriver utfyllende om saken i dagens papirutgave og på nett.

I analysen har vi klassifisert alle meglerhusene i en av tre kategorier. De som bedriver vanlig handel, de som både har vanlig handel og algoritmehandel og de rene algoritmebaserte meglerhusene. Typisk eksempel på meglerhus som bedriver vanlig handel er Nordnet, DNB og Pareto. Meglerhus som både har vanlig handel og algoritmer er typisk de store internasjonale investeringsbankene som Merril Lynch, Morgan Stanley og Credit Suisse. Eksempler på rene algoritmeaktører er Citadel, Knight Capital og Flow Traders. Her er det helt sikkert noen feilkilder, men statistikken er korrekt nok til å gi et overordnet bilde på utviklingen og indikasjon på en viss trend.

Og trenden er tydelig:

  • I januar 2012 hadde rene algoritmebaserte meglerhus men markedsandel av volumet på Oslo Børs på 11,51 %. I januar 2013 har dette falt til 6,9 %.
  • I januar 2012 hadde rene algoritmebaserte meglerhus en markedsandel av antall transaksjoner på Oslo Børs på 13,69 %. I januar 2013 har dette falt til 6,45 %.
  • Dette tilsvarer et fall i markedsandelen på henholdsvis 40 % og 53 %.

Hvorfor rømmer algoritmene børsen? Jeg tror årsaken er enkel: Algoritmene tjener ikke like gode penger som tidligere. Hadde de tjent flust av penger på dette hadde de ikke redusert aktiviteten så mye. Det er også slik med nye trender og fenomener at de tiltar og øker kraftig i starten for deretter å avmates og konsolideres gradvis igjen. Oslo Børs har dessutten innført visse avgifter med hensikt å redusere den “skadelige” algoritmehandelen. Et annet viktig moment, og usikkerhetsmoment, er at både volatilitet og likviditet på børsen har falt kraftig det siste året. Det finnes en risiko for at algoritmene gjør comeback dersom volatiliteten og likviditeten øker igjen. Fra et privat investors/aksjesparers perspektiv så håper vi selvfølgelig ikke det. Vi håper de holder seg borte…

Vi har fått veldig mange negative tilbakemeldinger etter at robothandelen på børsen tiltok. Kritikken fra kundene har hovedsakelig vært at robotene bidrar til et svært uoversiktlig børslandskap, og at mye av aktiviteten fra robotene oppfattes som på grensen til kursmanipulasjon. Jeg har skrevet flere innlegg på bloggen om dette, og et av dem kan du lese her.

På vegne av våre kunder gleder vi oss over den siste utviklingen, vi krysser fingrer og tær, og venter spent på fortsetningen..

Mvh//Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer