Gå til hovedinnhold

Saudi Arabia har ikke annet valg enn å drepe oljeeventyret!

Da Saudi Arabia bestemte seg for å øke oljeproduksjonen i fjor, med formål å knekke amerikansk shaleindustri, gjorde de et gigantisk veddemål som de er i ferd med å tape. 

Et av de skarpeste artiklene jeg har lest denne uken er Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sitt innlegg ved navn: “Saudi Arabia may go broke before the US oil industry buckles”. Artikkelen  var så bra og konsekvensene for norsk økonomi så store, at jeg skal gjengi de viktigste punktene her.

Forutsetningen til artikkelen er at Saudi Arabia bruker opp til 90% av oljeinntektene sine til offentlig forbruk, og gjør seg dermed avhengig av høye priser eller høy produksjon, for å balansere statsbudsjettet. Hadde de satt av penger slik som Norge gjør med petroleumsfondet, ville dette fondet vært mye større en norges. Saudi Arabia er et kongedømme og avhengig av fornøyde undersåtter, for å holde på makten i landet. De må derfor bruke penger. De blir derfor også tvunget til å enten produsere mer olje eller få prisene opp. Nå går underskuddet på statsbudsjetet mot 20% av bruttonasjonalproduktet.

Strategien deres var å flomme markedet med olje, slik at oljeprodusentene i midtvesten gikk konkurs, og verden fikk varige høye oljepriser igjen.

Men her dukket det opp et stort problem; Selv om oljeprisen og antall rigger i USA falt, produserte amerikanerne nesten like mye olje. Dette på grunn av ny teknologi, som effektiviserer produksjonen. Hvem skulle tro det! Amerikanerne lå først i verden på teknologi og innovasjon i oljeindustrien også.

Drilling i Russisk Arctic, Mexicogulfen, Kanadisk oljesand og Nordsjøen er dyr produksjon. Det foregår på dypet, og usikkerheten er stor. Landbasert oljedrilling i midtvesten er ikke høy kost, men mellomkost. I tillegg forventer ekspertene at shaledrillerne kan klare å kutte kostnadene med opp til 45% i år, ved å fokusere på store etablerte “oil wells” og ny teknologi. Shale industrien i USA forsvant ikke ved lavere oljepris, de tilspasset seg.

Gjør en sammenligning med naturgass industrien. Der har prisen falt fra $8 til $2.78 siden 2009. Antall rigger som produserer gass har falt fra 1200 til 209. Allikevel har produksjonen steget med 30% i samme periode!

Men har ikke Saudi Arabia overlevd lave oljepriser tidligere?

Jo, men ikke i lange perioder. Tidligere har de brukt OPEC til å kutte produksjonen. Den organisasjonen er nå verdiløs som prissetter i oljemarkedet på grunn av stor økning i amerikansk og irakisk olje. I tillegg kommer Iran på banen neste år, og de er sulteforet på inntekter.

Økonomer forventer at Saudi Arabia sine pengereserver er nede til $200 milliarder allerede i 2018. Det betyr at de må låne penger, men det kommer til å koste dyrt. Finansmarkedet lukter blod lang vei.

Plutselig kan kongefamilien sitte utrygt. De er avhengig av nullskatt, subsiderte energipriser og velferdsgoder for å holde seg populære i befolkningen. De står da igjen med ett alternativ: Øke produksjonen for å ta igjen tapte inntekter.

Konsekvensene for Norge er at oljeeventyret kan være ferdig, som følge av en lang periode med lave oljepriser. Mange vil kunne hevde at vi kun har sett starten på den økonomiske nedturen i Norge.

I mellomtiden kommer fornybar energi for fullt! Saudi har holdt oljeprisene høye i så mange år at alternative energikilder har blomstret opp. Ingen ville brukt tid på å kutte wafere tynnere, hvis det aldri var en sjangs for at solkraft potensielt ville kunne konkurrere ut olje. Nå er teknologien og investeringene der. Takk Kong Salman.

 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer