Gå til hovedinnhold

Sjekklister

Verden vi lever i er kompleks. Det å investere i aksjer, som håndverk, er også vanskelig. Det er en kompleks oppgave og det er mange potensielle variabler som kan påvirke utfallet. Det vil si, utfallsrommet er relativt stort. Det blir sagt at å investere i aksjer er delvis kunst og delvis vitenskap. En blanding av “art & science”.

Hvordan kan du, som investor, lettere operere i dette komplekse investeringsuniverset? Det er lett å bli overveldet. Jeg kjenner på følelsen selv noen ganger. At det kan bli så mange variabler at det blir uhåndterbart. Dette er ikke fruktbart som individuell investor. En mulig måte å angripe dette på, er å redusere investeringsprosessen ned til noen få nøkkelpunkter.

Når du står ovenfor en aksje du ser på, handler det, i all hovedsak om et spørsmål: burde du kjøpe denne aksjen?

Det du skal, som investor, er å finne ut av denne aksjen. Du skal bli kjent med den. Stille spørsmål og søke svar. Mye av mitt arbeid når jeg ser etter potensielle investeringer til porteføljen, er å stille spørsmål. Det er en veldig god måte å bli kjent med et selskap på. Tenk på deg selv som en detektiv. Det kan gjøre prosessen enklere.

Det er imidlertid en utfordring med en slik tilnærming, og det er at vi mennesker ofte liker historier. Særlig gode historier. Vi har lett for å bli blendet av en god historie. Det er en utfordring. Derfor er det viktig å ha noen helt klare, målbare punkter.

Derfor er det nyttig å ha en sjekkliste. For å unngå feil. Vi mennesker gjør ofte feil. Sjekklister kan gjøre det enklere å unngå feil. Sjekklister bli brukt i mange andre profesjoner. Du har til og med en bok som er tilegnet bruken av sjekklister, som heter The Checklist Manifesto av Atul Gawande. Jeg har ikke lest den selv, men det er på leselisten over bøker jeg skal lese.

I praksis handler sjekklister om at du skal redusere risikoen for feil ved å gå gjennom noen predefinerte punkter. Feilinvesteringer vil uansett forekomme, men ved å utvikle en sjekkliste som inkluderer både andre og egne feil, så øker dette sjansen for at du kan skape positiv avkastning i fremtiden.

Min favorittblogger innen temaet verdiinvestering, Geoff Gannon, har tatt for seg dette temaet. Han anbefaler at vi bruker 4 variabler for å selektere aksjer. Det kan sidestilles med de vitale, målbare målingene som sykehus gjør når du kommer inn til sjekk. De tar puls, blodtrykk, temperatur og så videre, for å overvåke de viktigste parametrene ved pasienten før de bestemmer videre behandling. Også i kirugien er sjekklister hyppig brukt for å redusere sjansen for feil. I medisinen er utfallet mye mer fatalt enn hva det er innen aksjeinvesteringer. Men lærdommen er den samme: sjekklister kan bedre resultatet og redusere antall feil du gjør.

De fire punktene Geoff Gannon anbefaler at du gjør er:

  1. F-score på minimum 3
  2. Z-score på minimum 3
  3. 10 year free cash flow coefficient variation 
  4. Real free cash flow yield 

Du kan lese om de 4 punktene her. Overnevnte er notater som han brukte til å spille inn The Investor Question Podcast. Podcastepisodene finner du her.  Episodene som tar for seg dette, er 12 -16. Finner du dette interessant anbefaler jeg deg å sjekke ut disse kildene til informasjon + samt lese boken “The Checklist Manifesto”.

Ved å bruke disse 4 variablene vil du dramatisk redusere sjansen for å gå i såkalte “value traps”, eller verdifeller. Du kan fjerne de aller verste kjøpene du gjør som langsiktig investor.

Hvorfor?

Fordi denne tilnærmingen fjerner mange av de selskapene som ikke er profitable og som holder på å gå konkurs. Det vil si, selskaper du ikke vil investere i om du tenker langsiktig og ser på deg som en langsiktig aksjeeier.

Mye av utviklingsprosessen som investor handler om å unngå store feil. Det handler om å redusere feilraten. Sjekklister kan gjøre denne prosessen enklere. Det blir brukt i mange andre profesjoner, så hvorfor ikke også bruke det som investor?

Jeg tenker slik: dette er en måte jeg kan øke oddsen min for å skape avkastning. Det handler ikke om store endringer, men ved å benytte noen virkemidler, så kan jeg øke sjansen for å skape gode resultater.

Selv tar jeg en investering gjennom holdbarhet, konkurransefortrinn, kvalitet, verdi, kapitalallokering, vekst og risikomomenter. Jeg har ikke inkorporert overnevnte 4 vitale tegn, men ønsker å gjøre det.

Dette er noe jeg ønsker å inkludere i min egen prosess. Dette kan derfor ses på som et utviklingsprosjekt for min egen del. Et område hvor jeg må utvikle investeringsprosessen.

På torsdag, 3. mars, er det Nordnet Live. Jeg er så heldig å bli invitert opp på scenen for å snakke litt om min tilnærming til investeringer og mine tanker rundt dette.  Dette blir et spennende arrangement med mange interessante gjester. Programmet finner du her. Det skal være noe for alle og en ypperlig anledning til å øke eget kunnskapsnivå. Jeg kommer også til å følge foredragene fra salen. Meld deg på Nordnet Live du også! 

Ønsker du å se min portefølje, mine kjøp og salg eller har spørsmål, kan du følge meg på SharevilleRobin_Øvrebø

 

 

 

 

Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.03.2016 15:11

“Jeg er så heldig å bli INVESTERT opp på scenen for å snakke litt om min tilnærming til investeringer og mine tanker rundt dette.” Du er for opptatt av investering Robert 😉 Jeg er enig med deg et sjekklister er meget viktig. Jeg tenker det er lurt å ha sjekklister for forskjellig type selskaper. F.eks for kvalitetsselskaper, sykliske selskaper og utbytteselskaper. Det er også viktig å ha enkle sjekklister med ikke alt for mange punkter å gå gjennom. F.eks sjekke de 10 viktigste tallene eller kvalitetsaspektene ved en aksje. Målet er å lage en sjekkliste slik at du raskest mulig… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2016 15:16

Beklager Robin mente jeg

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2016 18:01

Hei Trond. Hehe, takk for at du gjorde meg oppmerksom på skriveleifen. Den er nå rettet 😀 Det går litt fort i svingene noen ganger. Ja. Vet ikke om du kjenner til Guy Spier og Monish Pabrai, men de nevner at de har utarbeidet en lang sjekkliste. Skal man være langsiktig investor, tror jeg dette er fornuftig. Man vil alltid gjøre feil, men ved å inkludere andre og egne feil i slike lister, vil man sannsynligvis etter hver redusere feilraten. Jeg synes de 4 punktene over virker fornuftig. Ved å begynne på F-score og Z-score, så får man jo raskt… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.03.2016 15:44

Ja har lest at Monish har en 90 punkters sjekkliste. Det er ganske mange punkter mener nå jeg! Men kanskje man kan bruke sjekklister som et scoringssystem for aksjer og ikke nødvendigvis utelukke en aksje selv om den ikke tilfredstiller alle kravene på lista. Det er ca noe slikt jeg har gjort det. Fordelen med mange punkter på en sjekkliste er at når man er gjennom alt så kjenner man selskapet ganske godt 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.03.2016 22:29

Det stemmer, men Pabrai og Spier utelukker ikke en investering som bryter med en del av punktene. For det er ingen som oppfyller alle de kravene. Men du har helt rett i at det kan være som et scoringssystem. Og det er jo nettopp F-score og Z-score. De gjør det i hvert fall mulig å se hva man burde unngå. En kombinasjon av noen sjekklister, som raskt utelukker dårlige selskaper, samt noen som gjør at du mer grundig ser på selskapet, er interessant. For eksempel, har ikke et selskap 10 år med positive resultater, så skal det veldig mye til… Les mer »