Gå til hovedinnhold

Skoleungdom vil vite mer

Under senhøsten har jeg vært rundt på noen videregåendeskoler og holdt skoletimer i privatøkonomi for ungdom. Jeg har fokusert på studentøkonomi og viktigheten av å starte tidlig og spare for å skape seg gode rutiner.

Et av de største problemene med økonomien til ungdom er at før man flytter hjemmefra, er det ikke mange som skjønner verdien av penger. Ungdom er betydelig representert på statistikken til inkassobyråene. De har ikke innsett konsekvensen av dumme valg de har gjort før det er for sent. Jeg synes ikke det er rart. Ungdom gjennom alle tider har vært mer bekymringsløse enn de voksne. Det nå, som tidligere opp til de voksne å veilede og rettlede. Det er gangen i livet og skolen er glimrende til akkurat dette formålet. Foreldre kan tross alt ikke alt, selv om de liker å late som det overfor sine barn.

En undersøkelse Sparebank1 har gjennomført viser at foreldre gjerne vil lære sine barn privatøkonomi på egen hånd. Det er positivt at mange foreldre mener det. Samtidig er det mange barn som har foreldre som ikke vil, eller har mulighet til å gi en slik opplæring. Derfor er det uansett viktig at privatøkonomi må inn som fag i skolen. Det er mye en skal lære seg om Ibsens ripsbusker, likninger med to ukjente og hovedsteder i Europa i løpet av skoletiden. Mens noe man virkelig garantert vil få praktisk bruk for, som privatøkonomi, blir tilgodesett med nærmest ingen tid. Tilbakemeldingen fra lærerne til klassene jeg møter er at joda, de har privatøkonomi på planen i første klasse på videregående, men det er snakk om ett kapittel i en samfunnsfagsbok. Det sier seg selv at det da ikke fester seg hos elevene. I tillegg skjer det stadige endringer i rammevilkår fra myndighetene og dette burde følges opp fra skolene. Bare siste året er egenkapitalkravet økt fra 10 prosent til 15 prosent og kapitalinntekter (minus BSU renter) begynt å telle likt som arbeidsinntekt i forhold til lånekassen.

Når det kommer til ungdom som skal ut i studielivet, så tror jeg heller ikke deres foreldre er oppdatert på lover og regler hva angår lånekassen, inntekstbegrensninger, formues begrensninger, når man bør spare i BSU osv.  Det er flott at foreldre vil lære sine unge privatøkonomi, men det er forskjellige virkeligheter og rammevilkår for mennesker på forskjellige stadier i livet og det er det ikke sikkert foreldre tar høyde for. De knepene jeg forteller videregående elever, er informasjon jeg skulle ønske jeg visste selv da jeg ble student. Da hadde jeg garantert gjort noen mer langsiktige og veloverveide valg enn det jeg gjorde.

Mvh Sissel

 

Photo credit: Inkyhack / Foter / CC BY-NC

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer