Nordnetbloggen

Slik får du pensjonspengene dine til å vokse

Det er ikke noe hokus-pokus å bli litt flinkere på pensjonssparing. Lave kostnader og høy aksjeandel er det viktigste for sikre fremtidig kjøpekraft.

Alt for mange har et lite bevisst forhold til pensjonen sin. Mange har for lav aksjeandel i sparingen, og få personer flytter pensjonsavtalene sine for å sikre lave kostnader og få tilgang til et bedre fondsutvalg.

Rådene nedenfor gjelder både jobbpensjon, privat pensjonssparing (som IPS) og pensjonskapitalbevis.

Vi hjelper deg flytte pensjonen din til Nordnet.

Pass på kostnadene

Ett prosentpoeng lavere årlige kostnader i fondene dine kan øke verdien med over 25 prosent i løpet av et yrkesliv. Det er derfor viktig at du er bevisst på kostnadene knyttet til sparingen din.

Pensjonskapitalbevis har blitt en melkeku for de store pensjonsleverandørene, siden folk er lite bevisste på kostnadene i jobbpensjonen. Når du har sluttet i en bedrift blir innskuddspensjonen gjort om til et pensjonskapitalbevis. Da er det ikke lenger bedriften som betaler kostnadene, men du. Det er det mange som ikke klar over, og dette vet selskapene å utnytte ved å skru opp kostnadene. (Alle bransjer utnytter lite prisbevisste kunder, ikke bare finansbransjen, bare så det er sagt.)

Se også: Hva er et pensjonskaptialbevis?

Sammenlign priser og fondsutvalg hos de ulike selskapene

Den gode nyheten er at du kan velge selskap selv, og det er lett å få oversikt over priser og fondsutvalg hos de ulike aktørene på finansportalen.no. Oversikten viser at enkelte selskaper tar inntil 4,99 prosent i årlig administrasjonsgebyr for mindre pensjonskapitalbevis. Forvaltningshonorar i fondene kommer i tillegg.

Nordnet har 0 i administrasjonsgebyr, og du betaler kun forvaltningskostnadene i fondene du kjøper. Det samme har KLP og Duvi – som også er utfordrere i markedet for pensjonskapitalbevis.

Et gjennomsnittlig pensjonskapitalbevis har i dag en verdi på ca 65.000 kroner – her vil administrasjonsgebyret være rundt 0,6 prosent i året hos de største pensjonsleverandørene.

Velger du ett av Nordnets fire Superfond, kan du faktisk la sparepengene vokse i verdi – helt kostnadsfritt. Nordnet Superfondet Norge / Sverige / Danmark / Finland er våre indeksfond som har 0 i forvaltningshonorar. PS: Jeg vil ikke anbefale deg å plassere alle pensjonspengene dine i nordiske aksjefond, siden Norden kun utgjør en liten andel av verdens børsverdier.

Velg høy aksjeandel for pensjonspengene dine

I tillegg til lave kostnader, bør du også vektlegge fondstilbud og nettløsning når du velger et «hjem» for dine pensjonskapitalbevis og øvrig pensjonssparing.

Jeg anbefaler at du plasserer pensjonspengene i aksjefond, siden det er aksjefond som gir høyest forventet avkastning på lang sikt. Pengene i et pensjonskapitalbevis er bundet frem til pensjonsalder, så da bør du tåle at verdiene svinger litt på veien mot pensjonstilværelsen.

Alternativt kan du velge et kombinasjonsfond eller en spareprofil med høy aksjeandel. Du har også muligheten til å sette sammen din egen fondsportefølje med en stor andel aksjefond og litt rentefond.. Nordnet-kunder kan teste fondsrådgiveren vår (krever innlogging), som setter sammen en anbefalt fondsportefølje på bakgrunn av noen spørsmål om din risikovilje, risikoevne, kunnskap og sparehorisont.

Å vekte ned aksjeandelen frem mot pensjonsalder kan også være smart, men det er ikke et «must», synes jeg. De store pensjonsforvalterne vekter ned aksjeandelen 10 til 20 år før du skal gå av med pensjon, og har kun 20 % aksjeandel i utbetalingsperioden. Dette mener jeg er for defensivt for de fleste. Husk på at 70 til 80 prosent av pensjonsutbetalingene til de fleste av oss kommer fra folketrygden, og dette er i praksis en risikofri statsobligasjon. Da kan du ha høy aksjeandel på din øvrige pensjonssparing, både privat og bedriftsbetalt.

Hør også episoden av #pengepodden hvor vi diskuterer «100 % aksjeandel til du dør» (fra 27:20 i sendingen).

Det er enkelt å flytte pensjonskapitalbevis til Nordnet – og få tilgang til et av Norges største fondsutvalg. Vet du ikke hvilke pensjonsavtaler du har? Logg inn på norskpensjon.no for å få en oversikt. Følg oppskriften for flytting av pensjonsavtaler (pensjonskapitalbevis, IPS og IPA samt Fondskonto / Investeringskonto) på våre nettsider. Du kan signere flytteskjemaene med Bank ID.

Eventuelt kan du ta kontakt med vårt kundesenter og få hjelp.

Dette innlegget ble publisert første gang 28.02.19, men er oppdatert 05.02.20.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

4
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Hva med en løsning der man kan bestemme fondene man vil ha og andel, også rebalanserer dere automatisk så det holder seg på valgte andel? 😀
Gjest
Gjest
Hei. Beklager sent svar. Vi jobber med en slik løsning. Den er lansert for våre svenske kunder, og kalles RoboSave. Stay Tuned! Bjørn Erik Sættem, spareøkonom
Arne Halvorsen
Gjest
Arne Halvorsen
Hva med denne pensjonskontoen vi alle skal få snart fra staten? Hvordan passer det sammen med pensjonskapital kontoer vi driver å flytter på. Blir det rett og slett slik at vi kan flytte for esksempel den aktive pansjonssparingen arbeidsgiver gjør sammen med gammel pensjon på pkb kontoen?
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert