Nordnetbloggen

Slik har det gått med min fondsportefølje – per juni 20

Min fondsportefølje har falt 5 % hittil i år (per 18. juni), noe som er vesentlig svakere enn verdensindeksen (+2 %). Mindreavkastningen skyldes dels valutasikring, dels overvekt i Norge og dels svak avkastning i Nordnet Smart 15.

I dennne ukens #pengepodden snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt til Pengepodden her.

Først noen ord om min investeringsstrategi: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og forsøker i tillegg å finne noen fond som kan skape meravkastning over tid. Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilket aksjefond man velger. Og: «Time in the market» er viktigere enn «timing the market».  

Jeg er naturlig nok ikke fornøyd med utviklingen så langt i år, og tenker på at jeg ville spart tid og penger hvis jeg hadde holdt meg til ett globalt indeksfond… Det enkleste er ofte det beste 🙂

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 12 fond.

Fondsbytter i 2. kvartal

I 2. kvartal har jeg gjort en del endringer i porteføljen min:

  • Jeg har omsider solgt Nordnet Smart 15, som var min nest største post. Dette multi asset-fondet med risikoparitetsstrategi har dessverre vært en skuffelse for andelseierne, inklusive meg. Jeg solgte Smart 15 i forrige uke, med et tap på ca 15 % fra kjøpsdato i desember 2018. Smartfondene ble lansert høsten 2018 i samarbeid med J.P. Morgan. Den svake avkastningen til Smartfondene siste år skyldes hovedsakelig: 1. Valutasikring har vært ugunstig. 2. Aktivaklassene råvarer og markedsnøytrale faktorstrategier har gjort det dårlig. 3. Høy aksjeandel under det kraftige og rekordraske børsfallet i mars medførte til betydelige verdifall.  Aksjeandelen ble gradvis redusert i løpet av mars, men ikke raskt nok. En lav aksjeandel i april og mai medførte at Smartfondene kun fikk mindre glede av oppgangen. Les mer i siste månedsrapport. Ved nyttår utgjorde dette fondet hele 23 % av porteføljen min, i dag 0. Min tro på financial engineering og hedging-strategier har falt etter denne investeringen. Når det er sagt: Smartfondene kan være en god investering hvis man tror på et svakt aksjemarked fremover og fortsatt lave renter.
  • Jeg har også solgt 3 andre fond som jeg ikke var fornøyd med: Nordnet Norge Indeks, Storebrand Global Multifactor Valutasikret og DNB Teknologi.
  • Jeg har fremdeles tro på teknologibransjen som en megatrend, tross høy verdsettelse, men jeg velger andre fond enn min gamle favoritt DNB Teknologi. Jeg har faktisk vektet meg betydelig opp i teknologi i juni, via tre fond. Jeg har økt beholdningen av BGF Next Generation Technology, et spenstig «ny teknologi-fond» som har steget over 30 % siden jeg tok det inn i porteføljen i januar.
  • I juni kjøpte jeg også BGF World Technology, som styres av samme Black Rock-forvalter som det andre BGF-fondet i porteføljen min, Tony Kim. Black Rock er en av verdens største kapitalforvaltere. BGF World Technology har fem av fem stjerner i Morningstar og har Silver-analytikerrangering av Morningstar. Dette fondet investerer i store globale IT-selskaper og har Microsoft og Apple og Alibaba som de tre største postene. Fondet har gitt 30 % avkastning i NOK hittil i år (per 18.6.20), noe som er 12 % foran referanseindeksen.   
  • Jeg har også nylig kjøp VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF. Denne fattet jeg interesse for da jeg hadde teknolog og blogger Eivind Berg som gjest i podcasten for noen uker siden. Jeg tror dataspill og eSport er en megatrend, noe jeg som trebarnsfar merker på nært hold.    
  • Jeg har også vektet opp eierandelen i Storebrand Indeks Alle Markeder og Storebrand Global Solutions ESG. Sistnevnte er et fossilfritt aksjefond forvaltet etter strenge ESG-kriterier, og har fem stjerner i Morningstar.
  • Jeg har også supplert med ett nytt fond til: First Norden Fokus med forvalter Thomas Nilsen. Dette er et relativt nytt fond, med oppstart i august 2019. Fondet har fått en kanonstart, med over 40 % avkastning siden oppstart, over det dobbelte av Norden-indeksen. Vi har hatt besøk av forvalter Thomas Nilsen i Pengepodden flere ganger, og jeg har sansen for Tomas sin strategi. Han har en egenutviklet kvantitativ fundamental vurdering av selskapene – og han er befriende åpen og ærlig når han gjør feil.

Avkastning hittil i år

Alle som vil kan følge mine porteføljer på Shareville.(For å se navn på fondene og få varsel når jeg kjøper og selger, må man være Nordnetkunde.) Jeg har to Shareville-kontoer. Grafen under viser utviklingen i min aksjesparekonto 01.01-18.06.20 versus Storebrand Indeks Alle Markeder (ikke valutasikret), et globalt indeksfond som følger verdensindeksen MSCI All Countries, dvs inklusive vekstmarkeder.


Grafen under viser utviklingen i min pensjonskapitalbevis-konto 18.06-8.06.20:

Endelig god timing på valutasikring

Jeg økte andelen av valutasikrede fond fra 40 % til ca 60 % i slutten av mars, da kronen var veldig svak. Dette omtalte jeg på Nordnetbloggen. Det viste seg til å være smart, siden kronen har styrket seg ca 10 % siden jeg økte valutasikringen – og jeg har dermed tatt igjen en del av mindreavkastningen jeg fikk ved å valutasikre deler av porteføljen for tidlig. Ved fondsbyttene i juni har jeg redusert valutasikringen fra ca 60 til ca 30 %.

Fremover har jeg ingen sterke synspunkter på om valutasikring vil være smart eller ikke. Jeg og en kollega holder på med en analyse av valutasikring av fond/indekser, som vil bli omtalt på bloggen i sommer.    

Ha en fin og lønnsom sommer!

Les også forrige porteføljeoppdatering:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert