Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i august

Normalt er august måned preget av kvartalstall og hva selskapene ser for seg frem i tid. Donald Trump ville det derimot annerledes, og kuppet nyhetsstrømmen ved å eskalere handelskrigen mot Kina. Dette har bidratt til nok en volatil måned i verdens aksjemarkeder.

Børsmåneden august var øvrig preget av den mye omtalte handelskrigen. August måned endte til slutt flatt. Selv om inntjeningssesongen i USA var god, har selskapenes guiding vært på den svake siden. Dette ser vi også i estimatene til analytikerne, som nå predikerer en inntjeningsresesjon for verdens selskaper i løpet av 2019. Dette vil i så fall være første gang siden 2016, noe som helt klart har preget utviklingen i august måned. Det hjelper heller ikke på at vi i løpet av august måned har fått en ytterligere eskalering i handelskrigen mellom Kina og USA. Dette skjedde etter at Kina i slutten av august innførte toll på amerikanske varer som et mottiltak fra Donald Trumps tidligere tollsatser. Dette fikk Trump til å se svart og økte allerede høye tollsatser mot Kina enda et hakk. Dette reagerte umiddelbart både aksje og rentemarkedet negativt på, og vi har i løpet av august måned vært nede på historisk lave statsrentenivåer for USA. Her hjemme har inntjeningssesongen her hjemme bydd på skuffelser, svake tall fra børskjempene Equinor, DNB og Hydro, samt en usikker verden har bidratt til store svingninger.


Den spente situasjonen i verden har hatt stor påvirkning på oljeprisen

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i august måned. Med en tiltakende risiko for at verdensveksten skal fortsette å svekke seg samt en et stadig høyere tilbud av olje har ført til at oljeprisen har vært handlet under 60 dollar fatet i løpet av august måned. Dette har sin rot i at både Russland, Opec og USA har produsert mer enn forventet.

USA satt produksjonsrekord av skiferolje i august måned med hele 12,5 millioner fat per dag, til tross for at antall aktive oljerigger er på det laveste nivået siden 2017. Vi kunne også lese at hele 28 olje og gass-produsenter har gått konkurs siden årsskiftet. Allikevel klarer skiferoljeindustrien å holde produksjonen rekordhøyt. Dette tyder på at industrien har konsolidert og at det er vokst frem noen store spillere, som nyter godt av både skala og stordriftsproduksjon.

Ettersom usikkerheten i verden har økt og den globale veksten er under press får oljeprisen lide av dette. I løpet av august måned er oljeprisen ned over 5 prosent, som er en relativt kraftig nedgang på en måned. Det hjelper heller ikke på at oljeanalytikerne verden over har justert ned sine oljeprisanslag for årene fremover.

Fortsatt svake makrotall fra Europa

. Ser vi på de ledende europeiske indikatorene; PMI indeksene, har disse vist svakhetstegn i lang tid. Innkjøpsindekser(PMI) er et mål på økonomisk aktivitet, og er en god indikator for å gi et signal på om det er en økonomi i vekst eller i avmatting. Ser vi på PMI indikatoren for Eurosonen, kom denne måneden inn på 47 i august, som er det høyeste på 3 måneder. Selv om industrien sliter, så holdes realøkonomien oppe av en stadig voksende tjenestesektor og god tilgang på kreditt som gjør at den befolkningen bruker stadig mer penger. Dette er selvsagt ikke bærekraftig over tid, og vi har allerede sett at arbeidsledigheten har startet å tikke oppover. Dette er en skummel cocktail, med en industrisektor i problemer og økende arbeidsledighet er dette potensielt et alvorlig signal om denne utviklingen fortsetter.

Min portefølje

Elkem
Panoro Energy
Sparebank 1 Midt Norge
Hemfosa Fastligheter
United States Oil Fund (ETF)

Kjøp:

Salg: Hoylu

Porteføljen min har lagt bak seg nok en god måned. Oslo Børs er i skrivende stund opp 1,97 prosent for august måned, mens min portefølje er opp 2,45 prosent. Elkem som jeg tidligere kjøpte mer av i løpet av juli måned kom med tall som var helt ok, i forhold til resultatvarselet de kom med tidligere, med blant annet et fall i EBITDA på 25 prosent, fra tidligere guidet.

Jeg er fortsatt ganske tungt eksponert i oljesektoren, som har hatt en realtivt god måned. USO og Panoro Energy har vist lovende takter og hjulpet min portefølje til å oppnå meravkastning. Når det gjelder utviklingen gjennom året er jeg relativt fornøyd med porteføljens utvikling, som har gitt meg en meravkastning på rundt 11 prosent til børsen hittil i år.

Hoylu har kort og godt vært en katastrofeinvestering av meg, der tok jeg totalt feil. Solgte aksjen med 39 prosent i minus. Intet annet enn en dyr lærepenge, ikke kjøp illikvide aksjer med utrygg inntjening!

Panoro Energy kom denne måneden med tre store triggere, som har bidratt til en god utvikling den siste tiden. Første melding innebar at deres 2p oljereserver er økt med 89 prosent på Dussafu feltet de er operatør for i Gabon. Den andre meldingen var at brønnen Hibiscus (Dussafu feltet) har funnet olje. Den tredje og siste meldingen var deres kvartalstall, som kom inn med en bunnlinje på 0,13 USD eller 1,17 Nok per aksje. Regner man forward P/E på dette caset er da den på knappe 4 på dagens estimater, som må anses som attraktivt. Dette er som jeg selv har sett i caset, og til tross for en ørkensafari de siste månedene, har nå aksjen endelig fått betalt for mye gode nyheter den siste tiden.

Veien videre

Vi går nå inn i en periode der fokuset flyttes fra selskapsresultater til de store geopolitiske temaene, som handelskrig og ikke minst sentralbankpolitikk. Vi vil etter sigende få ytterligere signaler fra Donald Trump på hvordan forhandlingene med Kina går, dette er selvsagt ren lotto, da hans meningen blir hyppig vist via sin twitterkanal.

Dette er bare noe vi må bli vant med i dagens marked. Det som derimot er fakta er at de resterende tollsatsene fra USA mot Kina og visa versa vil tre i kraft fremover. Den første bolken kom nå i september, før den (foreløpig) siste resten vil ilegges utover høsten. Med en allerede svak verdensøkonomi, blir det spennende å se i tallene fremover hva dette vil ha for innvirkning på makro og selskapsresultater.

Det som dog kanskje blir en av de virkelig store fokusområdene for markedet fremover er Storbritania og deres vei ut av EU.

Som om ikke problemene var store nok i Europa fra før av, så må vi ikke glemme Brexit. Dette er en pågående verkebyll for hele eurosonen. Her er også Norge svært utsatt, da vi er en stor handelspartner med Storbritannia i forhold til eksport av fisk og gass. Den 23 juli fikk vi vite at Boris Johnson er mannen som tar over roret etter Theresa May. Johnson er soleklar på at Storbritannia forlate EU 31. oktober – med eller uten avtale. Med en så klar uttalelse fra den nye lederen av Storbritannia, er det nok enda mer problemer i vente for Europa.

Dette blir ekstremt spennende å følge og en eventuell «no deal» for Storbritania vil få enorme konsekvenser for både Strobritania, men også deres handelspartnere. Fremover blir nok Boris Johnson hyppig sett i møter med diverse statsledere rundt omkring i verden for å forhandle frem diverse avtaler på siden av EU, om de skulle finne og på tre ut av unionen uten en spikret avtale.

Disclaimer

Mine innlegg skal ikke tolkes som hverken kjøps eller salgsanbefalinger. Dette er gjort for å gi innsikt i selskapene til deg som leser. Jeg eier aksjer i selskapene som nevnes i denne teksten.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.09.2019 09:45

Hei! Kan du skrive hva du har som kostpris (inngangsverdi) på de ulike aksjepostene?