Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i Juli

Juli måned har vært preget av kvartalspresentasjoner og sentralbanker. Selv om volumet vanligvis synker og flere “tar” ferie fra børsen, har det vært flere store hendelser i juli måned.

Børsmåneden juli var øvrig preget av kvartalspresentasjoner blant verdens selskaper. Juli måned endte til slutt flatt. Selv om inntjeningsestimatene på forhånd har vært guidet ned, har de fleste selskapene levert bedre enn forventet i Usa, noe som har bidratt til nye «all-time-high’s» på verdens børser. Her hjemme har inntjeningssesongen her hjemme bydd på blandet drops, med noe svakere tall fra store børskjemper som DNB og Equinor. På makrosiden har sentralbanker nok en gang vært i fokus, med rentemøte både i USA og Europa som har bidratt positivt til aksjemarkedene.


Den spente situasjonen mellom Iran og USA har preget oljeprisen

Oljeprisen har også vært påvirket av geopolitisk uro i juli måned. Tidligere i sommer har det blitt avfyrt missiler mot 3 store tankbåter ved Hormuzstredet og dette har fortsatt i juli måned. I slutten av juli har blant annet Storbritannia sendt ned et stort avansert krigsskip for å overvære situasjonen. Man ser også at retorikken mellom Iran og USA har blitt gradvis skarpere og dette har gjort at svingningene i oljeprisen har vært stigende gjennom sommeren.Personlig forstår jeg ikke reaksjonen til oljeprisen. I et mer normalt marked ville oljeprisen steget 20-30 prosent bare på denne risikoen for en eventuell krig. Markedet på sin side virker å være mer bekymret for en eskalerende handelskrig og lavere økonomisk vekst, som igjen vil føre til svakere etterspørsel etter olje.

Europa sliter, men børsene stiger

Med stadig nye toppnoteringer på børsene skulle man tro at økonomien var sterkere enn noen gang. Markedet fikk seg derfor en vekker når ECB sjef Mario Draghi ymtet frempå om rentekutt og i ytterste konsekvens nye kvantitative lettelser om økonomiske data ikke bedret seg i Europa. Dette reagerte aksjemarkedet godt på, noe som er naturlig da et lavere rentenivå på kort sikt gir meravkastning i favør aksjer.

Det økonomiske lokomotivet i Europa viser resesjonstakter

For meg som er glad i tall, blir slike uttalelser mer en bekymring enn glede. Ser vi på de ledende europeiske indikatorene; PMI indeksene, har disse vist svakhetstegn i lang tid. Innkjøpsindekser(PMI) er et mål på økonomisk aktivitet, og er en god indikator for å gi et signal på om det er en økonomi i vekst eller i avmatting. Ser vi på PMI indikatoren for Tysk industri, kom denne inn på 45,4 i juni, som er det laveste nivået på syv år. Med andre ord setter bærebjelken i europeisk økonomi stadig nye bunnoteringer. Selv om industrien sliter, så holdes realøkonomien oppe av en stadig voksende tjenestesektor og god tilgang på kreditt som gjør at den tyske befolkningen bruker stadig mer penger. Dette er selvsagt ikke bærekraftig over tid, og vi har allerede sett at arbeidsledigheten har startet å tikke oppover. Dette er en skummel cocktail, med en industrisektor i problemer og økende arbeidsledighet er dette potensielt et alvorlig signal om denne utviklingen fortsetter.

Min portefølje

United States Oil Fund (ETF)
Panoro Energy
Sparebank 1 Midt Norge

Hemfosa Fastligheter
Elkem

Hoylu

Porteføjen min har stått seg relativt godt i juli måned. Oslo Børs er i skrivende stund flat (Shareville indeks er ikke helt oppdatert), mens min portefølje er marginalt i pluss for måneden. Elkem som jeg tidligere kjøpte mer av i løpet av juli måned kom med tall som var helt ok, i forhold til resultatvarselet de kom med tidligere, med blant annet et fall i EBITDA på 25 prosent, fra tidligere guidet.

Jeg er fortsatt ganske tungt eksponert i oljesektoren, som har hatt en realtivt god måned. USO og Panoro Energy har vist lovende takter og hjulpet min portefølje med og holde seg relativt stabilt. Når det gjelder utviklingen gjennom året er jeg relativt fornøyd med porteføljens utvikling, som har gitt meg en meravkastning på rundt 9 prosent til børsen hittil i år.

Veien videre

Vi går nå inn i en periode der fokuset flyttes fra selskapsresultater til de store geopolitiske temaene, som handelskrig og ikke minst sentralbankpolitikk. Det som dog kanskje blir en av de virkelig store fokusområdene for markedet fremover er Storbritania og deres vei ut av EU.
Som om ikke problemene var store nok i Tyskland og Italia, så må vi ikke glemme Brexit. Dette er en pågående verkebyll for hele eurosonen. Her er også Norge svært utsatt, da vi er en stor handelspartner med Storbritannia i forhold til eksport av fisk og gass. Den 23 juli fikk vi vite at Boris Johnson er mannen som tar over roret etter Theresa May. Johnson er soleklar på at Storbritannia forlate EU 31. oktober – med eller uten avtale. Med en så klar uttalelse fra den nye lederen av Storbritannia, er det nok enda mer problemer i vente for Europa.

Dette blir ekstremt spennende å følge og en eventuell “no deal” for Storbritania vil få enorme konsekvenser for både Strobritania, men også deres handelspartnere. Fremover blir nok Boris Johnson hyppig sett i møter med diverse statsledere rundt om kring i verden for å forhandle frem diveres avtaler på siden av EU, om de skulle finne å på tre ut av unioen uten en spikret avtale.

Disclaimer

Mine innlegg skal ikke tolkes som hverken kjøps eller salgsanbefalinger. Dette er gjort for å gi innsikt i selskapene til deg som leser. Jeg eier aksjer i selskapene som nevnes i denne teksten.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer