Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i juni

Etter tre fantastiske måneder ser vi nå at markedet kanskje har strukket seg litt lengre enn sitt eget beste. Med et virus som vil være med oss lengre enn de fleste optimister trodde, sentralbanker som (kanskje) ikke har mer verktøy igjen og et nærstående valg i USA i november. Ser det skummelt ut nå?

Jeg skal ikke være en krakknisse. For det første er det kjedelig å tenke negativt om fremtiden, og (i alle fall jeg) har tro på at verden går videre, selv med dette viruset sirkulerende rundt vår klode. Det som derimot er bekymringsverdig er at vi fortsatt ikke har sett en global utflating av nye smittede globalt. En grunn er selvsagt at det testes betraktelig mer personer enn tidligere, en annen er at viruset (dessverre) har fått fotfeste i utviklingslandene i verden. Brazil, India og deler av Sør- Amerika er land som er preget av store forsteder, dårlige sykehus og svært få ressurser, med andre ord perfekte arbeidsforhold for et virus. Dette er bekymringsverdig og vi ser nå at finansmarkedene begynner å ta inn over seg at vi ikke kan avskrive corona helt enda. For å kvantifisere dette, kan vi se på tall og vedlagt graf. Vi passerte i helgen over 10 millioner caser, og dessverre over 500000 døde. Daglig nye smittede ser man også øker, noe markedet spesielt i USA har begynt å ta inn over seg. I helgen fikk vi blant annet vite at flere byer i Texas og i California stenger ned utesteder og offentlige samlingspunkter, grunnet økte smittetilfeller. Dette er veldig negative signaler og viser at det er vanskeligere enn først antatt å åpne opp igjen.

Så må vi ikke glemme det positive. Det er ekstremt mange smarte hoder som nå jobber med ulike typer behandlingsformer for å eventuelt bøte på viruset, enten det er hurtigtester, vaksine eller andre substitutt medisiner som vil begrense virusets skade. Her hjemme kan man for eksempel nevne BergenBio og LifeCare som har kommet langt i sin forskning og utvikling av preparater som skal hjelpe mot coronaviruset. Enten det gjelder hurtigtester, eller en eventuell vaksine. Personlig tror jeg en hurtigtest er noe av det bedre vi kan få på markedet. Det selskaper som klarer å utvikle en test som vil gi et sikkert svar innen 5 minutter på om du er syk eller ikke, vil være til stor hjelp for verden. På den måten blir det lettere å åpne for større samlinger av mennesker, ved at alle tar testen, venter i 5 minutter og således at man luker ut de som eventuelt er smittet. Egentlig akkurat som en sikkerhetskontroll før vi skal inn på fly. Kanskje det blir den «nye normalen» en stund fremover? Jeg bare tenker høyt.

Statsrentene faller igjen, positivt?

Den siste måneden har «verdens viktigste rente» 10 års amerikansk stat, falt nesten 6 prosent. Ned til 0,64 i skrivende stund. Hva er grunnen til dette? Jo, investorer har faktisk begynt å kjøpe rentepapirer igjen selv med rekordlav avkastning, dette tyder på at flere nå er usikre på fremtiden. Samtidig er lave renter et tveegget sverd. Du er med andre ord svært negativ om du er fornøyd med 0,6 prosents avkastning de neste 10 årene og jeg vil tror du som investor i aksjemarkedet vil klare bedre enn det. Med andre ord gjelder fortsatt uttrykket «TINA» (There Is No Alternative to stocks). Samtidig er det nå flere og flere som sår tvil om at verdens sentralbanker var for tidlig ut med å brenne opp krutt for å stabilisere markedet. Ser vi på balansen til den amerikanske sentralbanken (FED), så har den økt kraftig og mye mer under coronakrisen enn under finanskrisen i 2008. Nå er også det generelle kapitalmarkedet større siden den gang, så en skal ikke nødvendigvis se seg blind på økningen. Med mer penger i omløp, vil det kreve større tiltakspakker. Problemet er bare hvordan man over tid skal monitorere denne pengetrykkingen. Et våpen der er inflasjon, noe jeg tror sentralbanker håper på. Et annet og mer dramatisk grep er å bare la en del gjeld gå til forfall og eventuelt bare rulle det videre, likt en del oljeserviceselskaper gjør med sin gjeld i dag. Hva utfallet blir, vet jeg ikke, men det skal bli spennende å følge med på.

Fortsatt gass i oljeprisen?

Vi har de siste månedene sett en oljepris som har steget kraftig i takt med det generelle markedet. Fra en brent pris på 20 USD i midten av mars, er vi nå på 40 USD, altså en dobling i løpet av knappe 2,5 måneder. Det er i hovedsak tre grunner til dette. Den ene er OPEC + sine kutt på 9,7 millioner fat per dag. Den andre er fortsatt nedgang i tilbud fra skiferoljeindustrien i USA (antall landrigger er All-Time-Low). Den tredje er at verden (og spesielt Kina) har smått begynt å våkne. Denne cocktailen har bidratt til å trekke både oljeprisen og en del oljeaksjer opp noe og skulle verden fortsette gjenåpningen vil jeg anta at oljeprisen kan stige mer i det korte bildet. Kanskje opp mot nivåer pre corona (60 USD red adm). Nå snakker jeg kanskje for min syke mor, som sitter med en del eksponering mot både oljeproduksjon og frakt av olje, men vi får se.

Grønne aksjer stiger – corona eller ei

Jeg har den siste tiden regnet på de grønne aksjene mot oljeservice på Oslo Børs. Dette ble også gjengitt i mediene (E24). Det som er interessant med de to forskjellige «klassene» av aksjer er at de begge har hatt en supersykel. Oljeservice var på sin høyde i 2007, der blant annet de daværende partnerne Tor Olav Trøim og Jon Fredriksen smykket seg med utbytter i milliardklassen. Alle trodde oljeprisen skulle vedvare på 120 USD+ og at alt var bare fryd og gammen. 13 år senere ser det derimot bekmørkt ut. Vi har derimot fått en ny supersykel og det er de såkalte grønne aksjer eller ESG-aksjer. I forrige uke passerte de seks største grønne aksjene de 27 oljeserviceaksjene i markedsverdi på Oslo Børs. Merk at dette ikke er Enterprise Value (markedsverdi + gjeld), der slår nok oljeservice de grønne aksjene enda.


Link til artikkel

Min portefølje


Panoro Energy
Arise
Pareto Bank
Sparebank 1 Midt Norge
Hunter Group
Mowi

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Jeg har ikke foretatt meg noe spesielt denne måneden. Jeg ligger fortsatt bak både Oslo Børs og ikke minst de amerikanske indeksen. Dette er jeg ikke spesielt fornøyd med og tyder på at min strategi i år ikke har vært bra nok. Jeg har sannsynligvis vært for eksponert mot sykliske bransjer i en tid der du egentlig burde holdt deg unna. Man ser gang på gang at det er vanskelig å «time» markedet, derfor må jeg bare klamre meg til «time in the market» isteden. På lang sikt tror jeg derimot at mange av aksjene jeg har i porteføljen vil skape god avkastning, men på kort sikt har det ikke vært tilfellet.


Panoro Energy derimot, har vært et lyspunkt i mai måned. Aksjen er opp over 13 prosent den siste måneden ettersom oljeprisen har steget. Selskapet har også kommet med oppløftende break even priser, som viser at de til stadighet klarer å effektivisere og drive med lavere break even priser. Faktumet at de har «hedget» 20 prosent av sin produksjon på 55 usd fatet ut 2021 viser seg også å være en kjempedeal, gitt dagens pris. Jeg har i løpet av måneden økt beholdningen min noe her og har fortsatt tro på oljeaksjer. Det har vært elendig til nå, så absolutt, men jeg tror vi vil se en bedring fremover, ettersom verden litt etter litt våkner. Da skal vi forbruke mer olje.

Hør også podcasten hvor jeg og mine kolleger oppsummerer utviklingen i første halvår.

Veien videre

Vi går inn i en periode der volumet på verdens børser faller og verden tar ferie. Dette kan også være grunnen til at man har sett at markedet har korrigert noe ned den siste tiden. Folk selger av risiko for å ikke være eksponert gjennom sommeren. I tillegg har man 2 kvartal-rapporteringen som nå starter i juli måned. Jeg tror vi på forhånd si at det ikke blir spesielt bra, og da knyttes det selvsagt spenning til om selskapene klarer å tilfredsstille markedet. Både på inntjening og videre guiding. Jeg tror vi kan stå ovenfor en volatil sommer, der de selskapene som leverer varene vil bli premiert, mens selskaper som ikke leverer for kan få en smell. Samtidig vil coronaviruset og økt smitte lure i bakhånd, som i sum kan gi en fartsfylt sommer.

Til slutt vil jeg ønske alle en riktig god sommer. Bruk tiden med venner, familie og kjente og fyll på med positiv energi og giv. Fra tid til annen kan det være smart å ta en pause, resette og komme på nye tanker. Det er i alle fall min plan 🙂

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.07.2020 11:53

Enig i dine fornuftige medisinske betraktninger – hurtigtest er saken!

Gjest
Gjest
01.07.2020 10:46

For meg virker du som en investor, selv om jeg mer du har sagt at er momentum orientert!!.(det har ikke vært mye momentum)
Rart at ingen i panelet har en mer tradingorientert metode, med stoploss
og en mer metodisk/mekanisk tilnærming. Man kunne lett ha solgt seg ut og kjøpt inn i igjen i April /mai.
I din portefølje er det kun Arise som har en ok priceaction og ikke er bearish

Gjest
Gjest
30.06.2020 21:34

Hva med å vurdere å bytte ut DNB Teknologi med BGF Next Generation Technology A2 USD eller BGF World Technology A2 USD. De har gått mye bedre enn DNB TEK.