Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i mai

Vi legger bak oss nok en måned med god børsoppgang. Etter (den foreløpige) bunnen i slutten av mars, har markedet turet godt nordover. Dette til tross for at makrotallene til stadighet blir dårligere. Har markedet allerede diskontert inn ringvirkningene av Coronakrisen?

Jeg er nok ikke den eneste som sitter og ser på markedet hver dag som lar seg forbløffe av det sterke markedet vi har sett de siste 1,5 månedene. Siden bunnen i slutten av mars er både S&P-500, Nastaq og Oslo Børs opp i området 20-35 prosent. Dette til tross for at antall arbeidsledige i USA og Norge er på skyhøye 15 prosent, som er verre enn den store depresjonen på 30 tallet. Forstå det de som kan.

Samtidig skal man huske at i motsetning til 30-tallet, så har vi i dag et mye mer årvåkent finansielt system, og således påpasselige myndigheter. Et perfekt eksempel her er den amerikanske sentralbanken FED. I tillegg til å kutte styringsrenten til 0 (som flere har gjort, eller allerede har hatt) har de i tillegg pumpet inn 2,3 billioner dollar inn i økonomien. Dette er gjort i ulike steg, og via ulike «stimuli pakker». Alt i fra kreditt til banker, til kjøp av selskapsobligasjoner. I alt vil foreløpig disse «pakkene» beløpe seg til 6 billioner dollar, det er store tall og tilfører selvsagt markedet krutt. For å si det på en annen måte, hadde ikke dette fått markedet til å stige, tror jeg ingenting ville hjulpet. Jerome Powell (sentralbanksjefen i FED) har i tillegg kommunisert til markedet at de hele tiden overvåker situasjonen og er beredt til å tilføre enda mer likviditet om dette blir nødvendig. Med andre ord så er det fortsatt liv i utsagnet «Don’t Fight The FED».

Oljeprisen kan sette «fyr» på Oslo Børs fremover(?)

I likhet med verdens aksjemarkeder har oljeprisen steget kraftig den siste måneden. Ser vi på brent blend (nordsjøolje) så er den opp 62 prosent så langt i mai måned. Dette har selvsagt vært godt nytt for flere store selskaper på Oslo Børs. Equinor og Aker BP er henholdsvis opp 8 og 12 prosent denne måneden. Dette, i tillegg til DNB, Mowi og Tomra har bidratt til at Oslo Børs har lagt på seg over 7 prosent så langt i mai måned og således vært en av de bedre børsene i verden.

Hvorfor oljeprisen har steget er det flere faktorer til. Den ene faktoren er et stadig lavere antall borerigger i amerikansk skiferoljeindustri, noe som impliserer lavere aktivitet derfra. Den andre faktoren er det faktumet at det ser så langt ut til at OPEC landene faktisk kutter de fatene som har blitt kommunisert om ved sist møte. Den siste og kanskje viktigste, er at verden så smått har begynt å våkne. Da tenker jeg først og fremst på Kina, som ser ut til å ha ridd av den verste bølgen av smittespredning, foreløpig. At økonomien sakte, men sikkert drar seg mot normalen er i sum positivt for oljen. Jo mer som forbrukes, produseres og bygges, jo mer behov vil det være for olje. Om tilbudet er mindre enn etterspørsel – så stiger prisen. Tror jeg at oljeprisen vil stige mer? Ja, jeg tror vi fort kan komme opp mot 45 usd fatet, når den vestlige verden nå straks åpner opp. Vi har også fått flere signaler om at verdens flyselskaper allerede fra juni av vil starte å åpne opp for ferie-ruter igjen, noe som vil gjøre et kraftig innhogg i oljeetterspørselen. Så blir det spennende å se om en eventuelt høyere oljepris (45-50 USD) gjør at de oljeproduserende landene «jukser» i sine kutt og der igjen øker tilbudet, det gjenstår å se.

Emisjonsbonansa på Oslo Børs.

Scatec Solar, Crayon Group, Borr Drilling, Kongsberg Automotive, XXL og Norwegian. Listen av selskaper som har hentet penger i markedet de siste ukene er lang. Jeg tror dette bare er starten på ballet. Ingen vet helt ringvirkningene coronaviruset vil ha på markedet, men en ser at det er flere sektorer og selskaper som kommer til å slite med å overholde sine forpliktelser. Nå er det nødvendigvis ikke alle selskapene som er nevnt over, som har gjort en emisjon der de er desperate etter penger. Scatec Solar og Crayon Group er såkalte har gjort såkalte vekstemisjoner, som etter alle solemerker vil tolkes positivt av markedet.

Hvis jeg skal gå i detaljer på en prosess som jeg vet er av stor interesse for deg som leser dette, så er det Norwegian. Den 20 mai kom emisjonsaksjene ut (400 millioner aksjer, pålydende 1 krone). Dette er starten på en føjetong av aksjer som etter hvert vil komme til markedet. Første bolk med konverteringsaksjer vil komme i midten av juni, så vil det komme aksjer i august, før det avsluttes med siste rest i desember. Med andre ord vil hele 2020 være preget av at det i tur og orden kommer nye Norwegian aksjer inn i markedet. Dette vil føre til at din eierandel vil bli utvannet, noe du som investor i Norwegian må være bevist på.

Hva har jeg gjort i markedet?

Jeg har justert porteføljen min litt denne måneden. Per i dag ligger jeg alt for langt bak både Oslo Børs og Dow Jones. Det er noe jeg ikke er spesielt fornøyd med. Grunnen til at det har gått noe svakere enn børsen er at jeg fikk en real smell i Petrotal Corp. Selskapet bestemte seg for å stenge ned sin aktivitet og søke støtte hos myndighetene. Alle tall så relativt bra ut, men det viser bare at man skal være forsiktig med å kjøpe selskaper man ikke kjenner inn og ut. Selv om det fundamentale så bra ut og jeg har lest og regnet på det jeg kunne, hjelper det lite når ledelsen tar slike valg over natten. En stor feil av meg, men jeg tar det med som en verdifull og dyr erfaring.

Panoro Energy derimot, har vært et lyspunkt i mai måned. Aksjen er opp over 40 prosent den siste måneden ettersom oljeprisen har steget. Selskapet har også kommet med oppløftende break even priser, som viser at de til stadighet klarer å effektivisere og drive med lavere break even priser. Faktumet at de har «hedget» 20 prosent av sin produksjon på 55 usd fatet ut 2021 viser seg også å være en kjempedeal, gitt dagens pris. Jeg har i løpet av måneden økt beholdningen min noe her og har fortsatt tro på oljeaksjer. Det har vært elendig til nå, så absolutt, men jeg tror vi vil se en bedring fremover, ettersom verden litt etter litt våkner. Da skal vi forbruke mer olje.

Min største investering, Hunter Group har heller ikke utviklet seg som ønsket. I 2020 har tankfraktratene vært på høye nivåer, og vi så fra Frontline sin presentasjon at de fleste rederier spruter cash. Markedet tror derimot at dette er kortsiktig, og har sendt aksjen ned 16 prosent i mai måned. Det blir interessant å lese kvartalsrapporten til Hunter den 28 mai, der vi får litt mer informasjon om hva som er planen fremover. De har tidligere fått mandat til å kjøpe egne aksjer, og spørsmålet er hva ledelsen bestemmer seg for å gjøre. Mener de at aksjen er «billig» så vil jeg tro at de kjøper tilbake aksjer for overskuddet. Mener de at aksjen er fair priset, så blir det utbytte, eller så blir det kanskje en kombinasjon. Spennende blir det å følge uansett.

Min portefølje

Panoro Energy (Økt)
Arise
Pareto Bank
Sparebank 1 Midt Norge
Hunter Group
Mowi (økt)

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)


KJØP:
SALG: Petrotal Corp


Veien videre

Vi er nesten ferdig med tallene for første kvartal. Vi kan med trygghet si at dette ikke har vært noe fest og svært få, om noen, selskaper spruter cash. Aksjemarkedet derimot, tenker fremover. Nå virker det som de fleste i markedet har «glemt» 2020 rent inntjeningsmessig og markedet fokuserer og priser aksjer på 2021 og 2022 estimater. Det er sikkert riktig analogi, men samtidig kan det føre til FOMO (fear of missing out) og således gi oss ubehagelige overraskelser om ikke utviklingen blir som ønsket. Det positive er i alle fall at verden ser ut til å våkne fra sin dvale, sakte, men sikkert. Dette er uten tvil positivt for markedet, prising eller ei.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.06.2020 21:47

Jeg lurer litt på hvorfor du velger DNB teknologi fond i og med at de er 80% eksponert mot utenlandsk valuta aksjer. Du har tro på at oljeprisen styrker seg, noe kronen også vil gjøre da. Er ikke feks DNB SMB A ett litt tryggere valg da?

Gjest
Gjest
30.05.2020 11:02

Hei, Hva tenker du om Pexip.

Gjest
Gjest
28.05.2020 11:35

Hei! Er anbefalingen selg i petrotal uansett hva man gav for den?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.05.2020 22:23

Ingen anbefaling på noe. Jeg valgte dog bare å selge:)

Gjest
Gjest
27.05.2020 12:26

Hei Mads! Jeg følger dere tett både via blog og podcaster og synes det er utrolig interessant å høre på deres synspunkter innenfor forskjellige områder. En kommentar til det du sier over her, det er jo strengt tatt ikke ledelsen i Petrotal som har gjort ting som gikk imot det du hadde analysert deg frem til. Rørledningen som de er koblet på, driftet av Petroperu, ble stengt som følge av helse-regulativ, og da måtte vel strengt tatt Petrotal stenge når de ikke kunne levere oljen. Jeg har tro på selskapet og de har jo allerde fått seg en solid rekyl… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.05.2020 12:29

Hei Tom,

Absolutt, litt dårlig formulert fra min side, men poenget mitt har vært at det har vært noe svak kommunisering der som gjorde at man fikk en ubehagelig overraskelse. At aksjen igjen er opp er gledelig for de som fortsatt er investert. Tusen takk for tilbakemelding☺️