Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i mars

Mars har i det store og hele vært nok en solid måned for verdens børser. Allikevel fikk vi makrotall fra Europa som sendte et kaldt gufs nedover ryggen til de fleste investorer forrige uke.

Mars startet som februar måned, nemlig sterkt. Verdens børser har fortsatt sin opptrend fra tidligere i år og er, til tross for noe tilbakegang de siste dager, solid opp for året.

Dette er skjedd til tross for stadig svakere makrotall som er kommet inn. Både innkjøpsindekser (PMI) og BNP-tall har kommet inn på den svake siden. Det som har fått stor oppmerksomhet den siste uken er de elendige PMI-tallene vi fikk fra Tyskland. Her kom PMI-indeksen inn på 44, som er godt under «grensen» på 50 – noe som tyder på at Tysk økonomi er på vei inn i en skummel nedadgående trend. Her er det nærliggende å nevne at handelskrigen har satt sine spor.

Her hjemme har stort sett det meste kretset rundt IT-skandalen til Norsk Hydro og Norwegian. Når deg gjelder Hydro var dette en «glipp» i it-sikkerheten og selskapets database ble rett og slett hacket av en foreløpig ukjent aktør. Markedet har ikke fått informasjon om det er blitt stjålet sensitiv informasjon, men dette vil vi nok få informasjon om i tiden som kommer.

Når det gjelder Norwegian, så har de nå fullført sin emisjon på over 3 milliarder kroner. Emisjonen ble 10% overtegnet, og alt så endelig ut til å gå på skinner for selskapet. Men, ut av intet skjedde det en tragisk flyulykke i Ethiopia, der et splitter nytt Boeing Max 8 styrtet. Dette førte til at Norwegian på sin side, etter pålegg fra myndigheter måtte sette sine 18 fly på bakken, og de står fortsatt. Analytikere og meglerkorps mener regnestykkene summeres opp i at Norwegian taper et sted mellom 10-15 millioner hver dag disse flyene står på bakken, dette tror jeg er for mye – men, med det sagt, så er dette ingen god situasjon for Norwegian.

Spørsmålet nå er hva svarene vi får fra Boeing i forhold til om dette er en teknisk feil eller om det rett og slett var menneskelig svikt. Om det er teknisk feil, vil Norwegian kreve erstatning fra Boeing, som vil minimere det potensielle tapet, men dette gjenstår å se.


Min utvikling i år vs OSEBX

Min portefølje

Kjøp: Hoylu

Salg: Golden Ocean, PGS

Utviklingen i min portefølje har fortsatt den positve trenden i mars måned. Mye av grunnen til dette er min vridning mot sykliske aksjer, da jeg har blant annet Golden Ocean, Elkem, og en rekke oljesensitive aksjer. Dette er selskaper som i lys av positive handelssamtaler mellom USA og Kina og en økende oljepris har en god utvikling.

Jeg har dog valgt å ta ned litt risiko i porteføljen min denne måneden. Jeg har solgt meg helt ut i Golden Ocean og PGS. Golden Ocean ga med knappe 6 % kursgevinst, etter å ha vært litt opp og ned gjennom siste måned. PGS har jeg sittet på siden bunnen i desember, og har vært min beste aksje så langt i år, med over 50 % avkastning. Nå har jeg dog vektet meg litt ned, for å følge utviklingen i verdensøkonomien videre. Jeg synes det ser strukket ut i markedet, samtidig med at selskap og makrotall er på vei ned, dette er ingen god kombinasjon.

På kjøpssiden har jeg også vært aktiv og jeg har her kjøpt Hoylu. Dette er et lite selskap som driver med connected workspaces. Dette er en trend innenfor spesielt undervisning og næringslivet forøvrig, og jeg synes selskapet har en imponerende kundeliste, med blant annet Daimler, Air Force og flere universiteter som kunder. Jeg kjenner dette fra min tidligere karriere som konsulent og synes selskapet har en spennende forretningsmodell. Det å kunne ha effektive møter/undervisninger ved hjelp av teknologi tror jeg blir mer og mer reelt i dagens verden, der selskaper til stadighet ekspanderer sin vekst over landegrensene. Selskapet tjener dog pt. ikke penger og derav er dette høy risiko, men jeg liker vekstambisjonene deres og har tro på at de lander flere kontrakter fremover.

Hvis du er interessert i å lese mer er det masse detaljer her.

Veien videre

Etter en liten «dødperiode» med mer makrotall som har styrt utviklingen, begynner vi snart å se inn i 1 kvartalssesongen for alle verdens selskaper. Dette vil bli styrende for utviklingen fremover. Vi har også fått ny fart i rentemarkedet, etter at FOMC var ute i forrige uke med å være veldig «duete» i sin guiding av rentebanen. En «duete» tilnærming tilsier at FED anser risikoen for en rente-senkning, større enn en rente-hevning.

Dette er nødvendigvis et godt signal på lang sikt, da en økonomi i vekst trenger høyere renter for at økonomien ikke skal koke over. Med andre ord ser FED flere riskoer enn tidligere, for utsiktene for økonomien fremover, noe som blir spennende å følge.

Dette sier meg at man skal være noe mer forsiktig fremover, og er også mye av grunnen at jeg har vektet meg litt ned mot sykliske aksjer og vrir heller pengene mine over i mer «usykliske» bransjer som IT faktisk er.

Jeg omtaler også mine siste kjøp og salg i markedspuls live:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer